Mano Gargždai



Šis sekmadienis – Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Kiekvienais metais (nuo 2005 metų) lapkričio trečiąjį sekmadienį minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šiais metais tokia diena – lapkričio 17-oji.

 

Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas kartu su policijos bendruomene kviečia visus Lietuvos žmones dvasiniam susitelkimui, susikaupimui ir apmąstymui.

„Žmogaus gyvenimas neretai toks trapus, o širdies skleidžiama šviesa ir šiluma nors ir didžiulė, bet ji dėl neatsakingo elgesio kelyje gali netikėtai užgesti… Maldoje prisiminkime tuos, kurie žuvo eismo nelaimėse, ir saugokime tuos, kurie esame gyvi“, – sako A. Toliatas.

Kas gerbia savo gyvastį, laikosi įsakymo; nesirūpinti savo elgesiu yra mirtina klaida. (Saliamono Patarlių knyga (Pat 19, 16).

Nuoširdžiai mylėkite vieni kitus broliška meile; lenktyniaukite tarpusavio pagarba. (Biblija, Rom 12, 10).

Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti pradėta minėti nuo 2005 metų, jos iniciatoriai – Jungtinių Tautų Organizacija ir Pasaulio sveikatos organizacija. Buvo priimta rezoliucija, kuria kreiptasi į šalių vyriausybes, kad kiekvienais metais trečiasis lapkričio sekmadienis būtų skirtas žuvusiems eismo įvykiuose paminėti.

Pagrindinis šios atmintinos dienos tikslas – solidarumo išreiškimas ir dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurios išgyvena netektis dėl keliuose eismo įvykiuose prarastų savo šeimos narių, draugų ar pažįstamų. Kartu siekiama dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

Pasaulyje kiekvienais metais eismo įvykiuose žūsta daugiau nei vienas milijonas žmonių, 50 milijonų sužeidžiama, daugelis jų lieka neįgalūs, per parą netenkame po 3 500 eismo dalyvių. 2018-aisiais Europos keliuose žuvo 25 300 žmonių, Lietuvoje – 173. Šiais metais (iki lapkričio 13-osios) mūsų šalyje eismo nelaimėse jau žuvo 159 žmonės, deja, tarp jų – ir 8 nepilnamečiai (4 berniukai, 4 mergaitės): jauniausiam buvo 6-eri, vyriausiam – 16-a.

Pagrindiniai renginiai „Neužgesk“, skirti šiai dienai paminėti, lapkričio 17 d., sekmadienį, vyks:

Vilniuje, Katedros aikštėje (nuo 13 val.).

Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje (nuo 12 val.).

Panevėžyje, Nepriklausomybės aikštėje (nuo 11 val.).

Renginių iniciatorius – Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (bendradarbiaujant su įvairiomis institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis, policija).

Sekmadienį daugelyje mūsų šalies bažnyčių bus aukojamos šv. Mišios, skirtos Pasaulinei dienai žuvusiems eismo įvykiuose atminti.

Lietuvos policija kviečia visus eismo dalyvius nelikti abejingiems nei savo, nei kitų saugumui kelyje, gerbti ir saugoti vieni kitus, kad išvengtume ne tik eismo įvykių, bet ir beprasmių žūčių.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 257 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,