Mano Gargždai



Kiek svajonės padeda siekti tikslų?

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Paklaustas, ar svajonės gali padėti siekti tikslų, Darius Čibonis, lyderystės bei ugdomojo vadovavimo seminarų autorius bei lektorius, nedvejodamas atsako: „Vienareikšmiškai. Svajonės padeda siekti tikslų labiau nei kas kita. Keista, kad apie tai nekalbama mokykloje.“

 

Termino išsikėlimas

Manau, dauguma atpažinsite save. Tu sutrikęs, nežinai, ko nori, neturi svajonės, tikslo. Net nenutuoki, ką daryti, ko siekti, kad gyvenimas būtų gražesnis. Tau reikia tikslo! O jis atsiranda iš svajonės. Netikėtai tavo galvoje užsimezga tam tikra vizija, fantazija, noras. Susigyveni su juo. Kiekvieną dieną galvoji ir tas noras vis stiprėja, kol suvoki, kad negali be jo gyventi ir žūtbūt turi įgyvendinti. Didelis tikslas – svajonės atlikimo terminas. Kol tik svajoji, esi fantazuotojas, šnekėtojas. Turi nusistatyti terminą, iki kada savo svajonę, norą įgyvendinsi. Turi terminą, vadinasi, turi tikslą. Dabar smegenys gavo užduotį ir vis primins, kad laikas krutėti ir įgyvendinti svajonę.

 

Žmonės bijo pokyčių, o ne svajonių

Tarp mūsų vyrauja įsitikinimas, kad jei savo svajonę paversiu realybe, ką nors prarasiu. Jei pavyks įgyvendinti svajonę, tada nebeturėsiu ko siekti, apie ką svajoti ir pasakoti kitiems. Galbūt neturėsiu kitos svajonės. Suveikia gynybinis mechanizmas, kuris kaip kirminiukai mus graužia iš vidaus ir kelia dvejones. O jei mane nuvils svajonės išsipildymas, o jei man reikės ką nors paaukoti? Svajonės gali būti pokyčiai, kurie sukels galvos skausmą, todėl nusprendžiama, kad geriau ją pasilaikyti mintyse. Žmonės bijo pokyčių, o ne savo svajonių. Žinoma, ne kiekviena svajonė verta to, kad išdrįstum mokėti jos kainą. Kartais svajojama apie televizorių ir paimamas greitasis kreditas. Vėliau televizorius tampa neįdomus, o paskolą reikia grąžinti. Tokių svajonių geriau nesiekti.

 

Jei sunku prisiversti žengti žingsnį svajonės link, vadinasi, tau to nereikia

Mūsų svajonės atsiranda iš dviejų šaltinių. Pirmasis šaltinis – svajonės iš mūsų vertybių. Svajonės yra paremtos tuo, kokie gimėme, kas mums svarbu, ką jaučiame ir koks yra mūsų požiūris.

Antrasis šaltinis – svajonės formuojasi per įsitikinimus. Mūsų svajones formuoja tėvai, aplinka, kurioje esame, žmonės su kuriais bendraujame. Jie pasako, koks yra geras gyvenimas ir koks jis turi būti. Taip atsiranda svajonės, nes patikime, kad mums to reikia, nes mus hipnotizavo nuo vaikystės, kad to reikia. Jei viskas klostosi, kaip sukūrė masės, tada gyvename tinkamai, o jei ne, tuomet esame pralaimėtojai.

Kai pasieki svajonę, kurios tau nereikia, ji džiugins trumpai, nors taip sunkiai jos siekei. Ieškojai, kas tave motyvuotų, skatintų. Jei sunku prisiversti žengti žingsnius svajonės link, žinok, tai signalas, kad tau to nereikia. O tos svajonės, kurios kyla iš vertybių, jas jauti, supranti, kad tau tai svarbu, nes malonu jų siekti, jauti, kad artėji jų link, jog nereikia savęs prievartauti ir spardyti sau į užpakalio. Tau malonu judėti jų įgyvendinimo link.

 

Svajonių turėti būtina

Žmogus, kuris negali įvardyti savo svajonės, yra užgesęs. Keliasi ryte, eina į darbą, moka mokesčius, pažiūri televizorių, išgeria su draugais alaus... Turi atsirasti svarbesnių dalykų, dėl ko šį rytą kėlėtės. Ne, ne dėl atlyginimo, kurį sumokėsite už komunalinius mokesčius. Jums reikia gyvenime turėti misiją, kuri atsiranda per svajones. Turėti svajonę yra sveika. Tai yra privaloma, nes tada atsiranda motyvacija. Ji yra reikalinga ir naudinga, bet atsiradus jai svarbu svajones patikrinti ir atsirinkti. Privaloma atsakyti sau į kelis klausimus: ką man tai duos? Ką tai gali pakeisti? Ką mano artimiesiems tai duos? Kaip tai paveiks mano savybes ir asmenybę? Užduodate sau klausimus iš įvairių pusių. Reikia išsianalizuoti, apčiupinėti ir išsiaiškinti, kokias pasėkmes svajonės pasiekimas jums duos. Jei tos pasėkmės tau patinka, tada nedvejok ir siek jos. O jei tokių nėra, tada paklausk savęs, kodėl to išvis nori. Gali būti, kad gausi atsakymą, kad tai daro visi, tai madinga ir reikia ne tau, o kitiems. Nebijok būti kitoks nei visi.

 

Turėk artimą, kuris tiki tavimi

Sunkiausia yra ne susikurti svajonę, o žengti jos link. Reikia aiškiai matyti ir žinoti, ko nori, būti užsispyrusiam, neklausyti aplinkinių, kurie tavęs nepalaiko, reikia mokėti negirdėti kalbų, kad tau nepavyks. Todėl svarbu turėti žmogų, kuris tave palaiko, jei jo nėra, susirask bendruomenę, kuri siekia panašių arba tų pačių tikslų. Jei iš pirmo karto nepavyks, tai nėra priežastis viską mesti. Jei matai, kad nepasisekė, tada keisk maršrutą, stebėk savo klaidas ir daryk išvadas.

 

Nuo dabar pradedu

Sugalvoju svajonę, paverčiu tai tikslu, nusistatau atlikimo terminą, išsiaiškinu, nuo ko pradėsiu. Jei žinai, nuo ko pradėti, tada pradėk. Sugalvojęs pirmą žingsnį, sugalvosi ir kitus žingsnius, susirasi žmogų, kuris tave palaikys. Sėkmės!

 

bzn

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 382 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,