Mano Gargždai



Vytauto Majoro vardo premija paskatintas medžio drožėjas Algirdas Ridikas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
A. Ridikas. S. Vaičienės nuotr. A. Ridikas. S. Vaičienės nuotr.

Penktadienį, likus kelioms valandoms iki Kalėdų eglės įžiebimo, tradiciškai pagerbti rajono tautodailės meno puoselėtojai ir kūrėjai – Gargždų krašto muziejuje įteikta Klaipėdos rajono savivaldybės įsteigta 1 000 eurų Vytauto Majoro tautodailininko premija. Šiemet ji atiteko medžio drožėjui Algirdui Ridikui. Čia atidaryta ir paroda „Tatā pariejau“, skirta Žemaitijos metams paminėti.

 

Teko sunki užduotis

Simboliška, jog renginys prasidėjo nuo etnogrupės „Dainužė“ atliekamų liaudies dainų. Anot renginį vedusios Gargždų krašto muziejaus vyr. fondų saugotojos Reginos Šiurytės-Šimulienės, daina – tai laidininkas, kuris lengviausiai perkelia į praeitį, ji, kaip ir tautodailė, sujungia praeitį ir dabartį.

Netrukus po to pereita prie iškilmingosios renginio dalies – premijos įteikimo ceremonijos.

„Metų galas – tai laikas suvesti visus rezultatus. Ne tik svarbu, kiek mes gatvių nutiesėme, kiek pastatų atnaujinome, bet ir tai, kiek mes padarėme darbų savo sielai, širdžiai. Tad, mano nuomone, šis vakaras tam ir skirtas. Noriu padėkoti visai rajono kultūros bendruomenei. Galime drąsiai teigti, kad turime kuo pasidžiaugti. Nepristikite entuziazmo, bendromis jėgomis pasieksime tikrai daug“, – sveikindamas laureatą bei visus susirinkusiuosius kalbėjo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Šiemet į Klaipėdos rajono savivaldybės įsteigtą premiją pretendavo 5 kandidatai. Nugalėtoją atrinko komisija, kurią sudarė vicemerė Violeta Riaukienė, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Šunokas, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Vaclovas Macijauskas, Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis, Dovilų etninės kultūros centro direktorė Lilija Kerpienė, Gargždų krašto muziejaus vadovė Sigita Bučnytė, vyr. fondų saugotoja Regina Šiurytė-Šimulienė.

„Šiluma ir jaukumu dvelkia nuo jūsų darbų. Džiaugiuosi, kad atsiranda vis daugiau tautodailininkų, meno kūrėjų, kurie garsina mūsų vardą ne tik rajone, bet ir už jo ribų. Galiu nuoširdžiai pripažinti, kad mums teko sunkus darbas, ilgai svarstėme, kam skirti premiją. Pripažįstame, kad visi penki kandidatai buvo jos verti, tačiau taip yra, kad turėjome išrinkti tik vieną“, – prieš įteikdama apdovanojimą kalbėjo komisijai pirmininkavusi vicemerė V. Riaukienė.

 

Dėkojo žmonai

Premija apdovanotas medžio drožėjas Algirdas Ridikas pripažino, kad šis laimėjimas – žmonos nuopelnas.

„Tai ji buvo tarsi tas vedlys, kuris manimi visada tikėjo ir tiki. Žmona paskatino pamėginti, tad nuopelnai turėtų atitekti jai. Labai malonu laikant šią premiją prisiminti ir patį Vytautą Majorą. Džiaugiuosi, kad turėjau progos, jam esant gyvam, su juo pasėdėti užstalėje“, – šypsojosi tautodailininkas.

Gražių žodžių, linkėjimų bei gėlių menininkas taip pat sulaukė ir iš kolegų, bičiulių, artimųjų. Sveikų rankelių bei miklių pirštelių laureatui linkėjo ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus pirmininkė Vida Šmitienė.

Šių metų premijos laureato A. Ridiko kūryboje vaizduojami siužetai artimi liaudies tapyboje dominuojantiems motyvams: gamtos scenos, istoriniai įvykiai ir portretai, religiniai siužetai. Per pastaruosius penkerius metus tautodailininkas yra eksponavęs savo darbus daugiau nei 15-oje parodų ne tik Klaipėdos apskrityje, bet ir už jos ribų.

A. Ridikas gimė 1963 m. vasarį. Mokėsi Klaipėdos Dailės mokykloje, vėliau baigė tuometį Telšių taikomosios dailės technikumą. 1999 m. tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu (dabar atstovauja Gargždų sekcijai), o dar po šešerių metų jam suteiktas ir Meno kūrėjo statusas. Tautodailininko darbai jau yra pasklidę po visą pasaulį.

Renginio metu buvo pristatyti ir kiti menininkai, kurių darbai papuošė muziejaus ekspozicijų salę. Tarp jų – Algirdo Ridiko, Joanos Lukienės, medžio drožėjo ir tapytojo Valentino Dilgino, audėjų Audronės ir Algimanto Macijauskų, medžio drožėjo Petro Balsio, tekstilininkės Valentinos Kaubrienės, juvelyro ir kalvio Petro Normanto kūriniai. Taip pat pristatyti ir parodos viešnios, tautodailininkės Birutės Šeputienės iš Skuodo rajono, darbai. Muziejuje eksponuojama menininkės juostų bei šiaudinio sodo paroda.

 

 

Vytauto Majoro vardo tautodailininko premijos tikslas – skatinti Klaipėdos rajono liaudies meno kūrėjų aktyvumą, kūrybiškumą, meistriškumą, pagerbti tautodailininkus, tęsiančius senųjų amatų tradicijas. Ji skiriama Klaipėdos rajone gyvenantiems ir dirbantiems Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Gargždų sekcijos nariams, meno kūrėjams, priklausantiems Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijai, tradicinių amatų meistrams, kurių gaminiai yra sertifikuoti už aktyvią, kūrybingą veiklą tautodailės srityje.

Praėjusiais metais premija buvo apdovanota gargždiškė tekstilininkė Valerija Jurevičienė.

 

Akimirkos iš renginio – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 252 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,