Mano Gargždai



Veterinarijos specialistai primena: gyvūnas nėra tinkama Kalėdų dovana

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nors daugelis po Kalėdų egle svajoja rasti naminį gyvūną, tačiau tai nėra geriausia dovana. Gyvūnu turės rūpintis visa šeima, tai didelė atsakomybė ir papildomi įsipareigojimai. Augintinis visada privalės būti pašertas, prižiūrėtas, jei serga – nuvežtas į veterinarijos kliniką, periodiškai vakcinuojamas nuo gyvūnų užkrečiamųjų ligų. Tad jei savo šeimos nariui planuojate padovanoti šuniuką, kačiuką ar kitą augintinį – prieš tai pasitarkite, įvertinkite gyvūno poreikius ir laikymo galimybes, nes tai įsipareigojimas ne vieniems metams.

 

Gavus tokią dovaną pirmoji emocija išties gali būti labai džiaugsminga, tačiau vėliau, pamačius, kad gyvūnu reikia rūpintis, neretai viskas pasikeičia. Geriausia, kad gyvūną įsigytų būsimas jo šeimininkas, įvertinęs visus „už“ ir „prieš“ ir išsirinkęs jį ne vedinas emocijų.

Šeimoje su vaikais būtina pakalbėti apie tinkamą elgesį su augintiniu, mokyti suprasti, kad gyvūnas irgi jaučia skausmą, stresą, baimę, turi kitų pojūčių ir tai nėra žaisliukas. Mokinamas tinkamai elgtis su savo gyvūnu, jis taip elgsis ir su kitais.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad gyvūnui reikės papildomo laiko (šerti, dresuoti, reguliariai tvarkyti jo gyvenamąsias erdves ir kt.) ir nemažai lėšų pašarams, veterinarijos gydytojo paslaugoms, priežiūros priemonėms (guoliui, maisto dubenėliui, kraikui, pavadėliams, drabužiams, grožio paslaugoms ir kt.). Neretai galimi ir nuostoliai dėl apdraskytų ar apgraužtų baldų, patalynės, avalynės, laidų, sudergtų kilimų ir t. t.

Nė vieno gyvūno negalima ilgesniam laikui palikti vieno. Išvykdami ilgiau turėsite susitarti, kad augintiniu pasirūpintų artimieji ar draugai, kuriems perduosite pareigą prižiūrėti jūsų gyvūną, nors ne visiems tai priimtina.

Lengvabūdiškas įsigijimas gyvūnui gali sukelti stresą, jei po to reikia jį perduoti kitam šeimininkui, grąžinti veisėjui, atiduoti į globos namus ar pan. Kartais, paaiškėjus, kad šeimos narys alergiškas gyvūnams, ar tiesiog dėl didelio užimtumo, pomėgio keliauti neturi galimybių tinkamai pasirūpinti įsigytu augintiniu, jo priežiūra tenka giminėms ar draugams. Todėl reikėtų atsakingai rinktis ir įsigyti gyvūną augintinį, kad toks sprendimas pateisintų lūkesčius ir suteiktų malonių pojūčių.

Prieš ieškant vėžlio ar kito mūsų kraštui neįprasto gyvūno, rekomenduojama pasitikrinti, ar jis nėra įrašytas į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą ar Sąjungai susirūpinimą keliančių invazinių svetimų rūšių sąrašą. Šiuose sąrašuose minimus gyvūnus draudžiama parduoti, perkelti, įsivežti ar kitaip platinti. Be to, įsigyjant specialių poreikių reikalaujantį gyvūną, reikėtų įvertinti, ar bus galimybių juo rūpintis ir užtikrinti specialias sąlygas: tinkamus vivariumus su reguliuojama temperatūra, drėgme ar ultravioletinio spektro šviesa, tinkamus pašarus ir kt. Be to, kai kurių rūšių gyvūnai gali kelti riziką plisti bendroms žmonių ir gyvūnų ligoms.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 367 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,