Mano Gargždai



Rajone padaugėjo susirgimų peršalimo ligomis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento Gargždų skyrius informuoja, kad gruodžio mėnesio antroje pusėje padaugėjo susirgimų gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) atvejų, registruojamų Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

 

Jei iki šiol sergamumas buvo apie 30–33 atvejus 10-čiai tūkstančių gyventojų, tai 50-tą šių metų savaitę, t. y. gruodžio 9–15 dienomis sergamumo gripu ir kitomis ŪVKTI rodiklis padidėjo iki 40,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Iš viso šią savaitę Klaipėdos rajone buvo užregistruota 239 susirgimai ŪVKTI, iš jų – 159 vaikai iki 17 m. amžiaus. Gripo atvejų Klaipėdos rajone registruota nebuvo.

Kitose Lietuvos administracinėse teritorijose buvo registruojamas ženkliai didesnis sergamumas. Bendras sergamumo rodiklis Lietuvoje praėjusią savaitę siekė 61 atvejo 10 tūkst. gyventojų (ankstesniąją savaitę – 61,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų), didžiausias buvo Kauno ir Vilniaus apskrityse (atitinkamai 68,4 ir 67,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – 41,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų – Telšių apskrityje. Klaipėdos apskrityje – 57,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę Lietuvoje užregistruota daugiau gripo atvejų – 103 (ankstesniąją savaitę – 81 atvejis). Dėl gripo Lietuvos ligoninėse gulėjo 19 asmenų, tarp jų 10 vaikų ir 1 nėščioji. Vienas asmuo buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje. Pirmąją gruodžio savaitę (gruodžio 2–8 d.) Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 9 žmonės, iš jų – 8 vaikai, vienas asmuo buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašiniu būdu. Gripo virusai plinta per užsikrėtusių asmenų kvėpavimo takų išskyrų lašelius ir aerozolius. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų.

Plintant gripui ir kitoms virusinėms kvėpavimo takų ligoms, ypatingą dėmesį reikėtų skirti rankų higienai. Rekomenduojama kuo dažniau kruopščiai plauti rankas su muilu ir vandeniu, nes daugiausia infekcijų, tame tarpe ir gripo bei kitų ŪVKTI, sukėlėjų iš aplinkos į burną, nosį, akis mes atsinešame savomis rankomis. Labai svarbi yra ir kosėjimo, čiaudėjimo kultūra. Reikia kosėti ar čiaudėti ne į delną, o į sulenktą alkūnę. Arba kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis, kurias po kiekvieno panaudojimo – išmesti. Būtina dažnai vėdinti patalpas, drėgnu būdu valyti horizontalius paviršius, tinkamai apsirengti, vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis. Susirgus, kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir neiti į darbą, kolektyvus bei nevesti vaikų į ugdymo įstaigą.

Efektyviausia profilaktikos nuo gripo priemonė yra skiepai. Prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra didelis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Todėl šiuo metu patartina skiepytis, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad, pasiskiepijus žmogaus organizme kovai su gripo virusu susidarytų antikūniai.

Sezonine gripo vakcina yra apsirūpinusios visos Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Nemokamai, t. y. už valstybės lėšas, gripo sezonine vakcina yra skiepijami asmenys, sergantys lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai; vyresni nei 65 amžiaus žmonės, nėščiosios. Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos yra gavusios nemokamų gripo vakcinų. Per spalio–lapkričio mėnesius už valstybės lėšas Klaipėdos rajone jau pasiskiepijo 1 351 žmogus.

Asmenys, kurie nepriklauso rizikos grupėms, gali pasiskiepyti mokama gripo vakcina.

Visiems, norintiems pasiskiepyti nuo gripo, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Ypatingai reikėtų atkreipti nėščiųjų ir planuojančių pastoti moterų dėmesį: Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nėščiosioms rekomenduoja skiepytis nuo gripo bet kuriuo nėštumo laikotarpiu. Ši rekomendacija pagrįsta įrodymais, kad nėščiosios labiau rizikuoja sunkiai susirgti gripu. Skiepai nuo sezoninio gripo yra saugūs ir veiksmingi. Jaunesni nei 6 mėn. amžiaus kūdikiai apsaugomi nuo gripo skiepijant jų besilaukiančias motinas.

Daugiau informacijos apie nėščiųjų specifinę gripo profilaktiką galite rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro svetainėje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 304 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,