Mano Gargždai



Langai: kaip išsirinkti tinkamus

Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)
Langais, durimis ir ritininėmis žaliuzėmis prekiaujančios įmonės "Raipstas" vadovas Raimundas Daubaris pataria visada atidžiai rinktis prekes ir nebijoti konsultuotis. (Liepos Savickaitės nuotrauka) Langais, durimis ir ritininėmis žaliuzėmis prekiaujančios įmonės "Raipstas" vadovas Raimundas Daubaris pataria visada atidžiai rinktis prekes ir nebijoti konsultuotis. (Liepos Savickaitės nuotrauka)

Seniausiai Gargžduose dirbančios langų bei šarvuotų durų įmonės „Raipstas“ vadovas Raimundas Daubaris sako, jog šiais laikais blogų langų nebūna – visų įmonių siūlomos prekės privalo atitikti Europos Sąjungos standartus. Tačiau norint, kad nauji pirkiniai tarnautų kuo ilgiau ir tinkamiau, reikia rinktis atidžiai ne tik produktą, bet ir specialistus, kurie langus ar duris montuos.

 

„Visi langai, kuriuos parduoda Lietuvos įmonės, atitinka Europos Sąjungos standartus, taigi, yra geri. Vienas pagrindinių reikalavimų yra gaminti langus be švino ir kitų kenksmingų medžiagų. Senieji plastikiniai langai turėjo švino. Gaminami paskutiniais metais tokių pavojingų medžiagų nebeturi. Taigi, turint omenyje, kad visi langai yra geri, svarbu juos tinkamai pasirinkti ir dar svarbiau yra tinkamai juos sumontuoti. Nuo to, kaip elgsimės su daiktu, priklausys, kaip ilgai jis tarnaus“, - įsitikinęs langais, šarvuotomis durimis ir ritininėmis žaliuzėmis prekiaujančios įmonės „Raipstas“ vadovas R. Daubaris.

 

Reikia mokėti prižiūrėti

 

R. Daubaris prisiminė ne vieną įvykį, kada žmonės skundėsi, jog vos įdėtas naujas langas pradėjo rasoti arba dar blogiau – nuo sienų bėga vanduo.

„Kartą keitėme langus trijų kambarių bute. Šeima didelė, visi kepa ir verda, maži vaikai, akvariumas. Pakeitėme senus vėjo perpučiamus langus. Netrukus skambina klientai – ką daryti, nuo sienos varva vandeniu, rasoja. Kalti ne langai – jei buvo geri ir kokybiški. Kalta buvo buto ventiliacija, o tiksliau tai, kad ventiliacijos nebuvo. Pro senuosius langus pūtė vėjas. Naujieji gi – sandarūs. Keičiant langus reikia pasirūpinti ir patalpų ventiliacija. Kitas atvejis – rasoja langai, o dar nauji. Jei radiatorių dengia plati palangė, šaltą stiklą šiluma pasiekia ne taip greitai. Rasoja ir aklinai ruletinėmis žaliuzėmis uždengti langai“, - pastebėjo R. Daubaris.

Pasak jo, sunku pasakyti, koks yra lango amžius, kada jį jau laikas keisti. Kartais, kai atrodo, jog langas blogas, tereikia jį truputį pataisyti ir jis tarnaus dar ne vienerius metus.

„Būna, kad po kiek laiko šaltą dieną langas rasoja, net apšąla iš vidaus. Nebūtinai jis yra blogas ar jį reikia keisti. Galbūt susidėvėjo guminės tarpinės, todėl praleidžia šaltį bei drėgmę. Kartais langas tiesiog pasėsta, pasislenka – yra būdų, kaip jį grąžinti į reikiamą padėtį. Mūsų įmonės sudėtiems langams teikiame techninę priežiūrą – jei žmogus nerimauja, kad kažkas yra ne taip, atvykstame ir apžiūrime“, - pasakojo R. Daubaris.

 

Plastikas ar medis

 

Renkantis langus, didžiausia dilema kyla, kokius pirkti – plastikinius ar medinius? Anot R. Daubario, vienareikšmio atsakymo nėra. Ir plastikiniai, ir mediniai turi savų privalumų.

„Galima rinktis plastikinius arba klijuotos medienos langus. Manoma, kad mediniai langai geriau „kvėpuoja“. Tačiau klausimas, kokios kokybės yra oras, praėjęs klijus, kuriais suklijuota mediena? Plastiko langai irgi turi savų pliusų ar minusų. Todėl sunku pasakyti, kurie yra geriau. Lyginant pardavimus, populiaresni yra plastikiniai langai – jie pigesni už medinius“, - sakė R. Daubaris.

Renkantis langus svarbu tiksliai žinoti, kur jie bus dedami – sandėliuke ar svetainėje, į gatvės ar kiemo pusę ir taip toliau.

Dabar parduodami langai būna 4, 5 ar 6 kamerų. Keturių kamerų lango rėmo storis yra 6 centimetrai, penkių – 7 centimetrai, šešių – 8 centimetrai. Langai gali būti 2 arba 3 stiklų paketo.

„Jei langas skirtas sandėliukui, gal pakanka dviejų stiklų paketo. Butui taip pat pakanka tokio. Tačiau jei butas į judrios gatvės pusę – nedvejodamas rekomenduočiau trijų stiklų paketą. Toks langas suteikia geresnę garso izoliaciją ir, be jokios abejonės, naudingesnis šilumos atžvilgiu“, - patarė R. Daubaris.

Visi šiuolaikiniai langai įstiklinami selektyviniu stiklu. Jis praleidžia šilumą, šviesą, tačiau sulaiko ultravioletinius spindulius.

"Taigi, sudėję naujus langus, drąsiai galite ant palangės auginti gėles – jos gaus pakankamai šviesos ir šilumos“, - teigė R. Daubaris.

 

Dėvėtas – ne visada pigesnis

 

R. Daubaris skeptiškai žiūri į dėvėtus langus. Pasak jo, tai tas pats, kas nešioti padėvėtus rūbus – daiktas niekada nebus toks, koks yra naujas.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje ar kurioje kitoje šalyje keičiami langai. Senuosius išima – negi juos kas saugo? Sugadinami ir rėmai, ir tarpinės. Be to, neaišku, kiek stiklo pakete belikę dujų. Bet kokiu atveju, įsigyjame jau padėvėtą ir nežinia kaip labai sugadintą daiktą. Ir jis ne visada yra pigesnis – kartais padėvėtus langus parduoda dar brangiau, negu naujus“, - kalbėjo R. Daubaris.

Be to, renkantis naują daiktą, yra didesnės pasirinkimo galimybės. Įmonėje „Raipstas“ galima įsigyti ne tik tradicinių baltų ar rudų rėmų langų. Įmonė siūlo apie 15 spalvų – paletėje yra ir tradicinių, ir kiek neįprastų akiai spalvų.

„Yra mėlynų, raudonų rėmų. Tiesa, tokių dėti dar neteko. Tačiau montavome žalios spalvos langus“, - prisiminė R. Daubaris.

 

Jaukumui sukurti – milžiniškas pasirinkimas

 

Susidėjus naujus langus, reikalingi ir tinkami langų uždangalai. „Raipstas“ siūlo daugiau negu pusę tūkstančio medžiagų pavyzdžių, skirtų ritininėms žaliuzėms gaminti.

„Pasirinkimas didelis, o kainos – neaukštos. Turime ne vieną katalogą, kuriame yra po šimtą medžiagų pavyzdžių. Klientas gali išsirinkti ritinines žaliuzes, kurios tiks prie interjero, atitiks skonį ir namų stilių. Nemokamai konsultuojame, išmatuojame. Svarbu žinoti, kad išteptų ritininių žaliuzių negalima plauti – galima tik švelniai pavalyti. Jei dėmė vis dėlto erzina, keičiame tik medžiagą. Tvirtinimo mechanizmą paliekame tą patį. Tai kainuoja pigiau, negu pirkti naujas žaliuzes“, - pasakojo R. Daubaris.

Jaukiems ir saugiems namams „Raipstas“ gamina ir šarvuotas lauko bei vidaus duris. Lauko durys gaminamos iš drėgmei atsparios dažytos plokštės arba bakalito plokštės.

„Jei durys gaminamos iš dažytos plokštės, galima pasirinkti bet kokią trokštamą spalvą. Bakalito plokštė šiuo metu yra dviejų spalvų – tamsiai ir šviesiai ruda. Naudojame itin aukštos kokybės spynas – „Assa“, „Motura“, „Spro“. Durų rėmai yra metaliniai, taigi, jos yra itin patvarios. Jei durys yra tinkamai eksploatuojamos, tarnauja ilgai. Pavyzdžiui, virš lauko durų būtina įrengti stogelį. Net ir drėgmei atspari plokštė per laiką gali būti pažeista lietaus. Šarvuotos durys gerai izoliuoja garsą, nepraleidžia šalčio“, - šarvuotų durų privalumus vardijo R. Daubaris.

Gargžduose gaminami langai, durys bei ritininės žaliuzės keliauja ir į užsienį. R. Daubaris pastebėjo, kad lietuvių emigrantai, kurie statosi namus užsienyje, mielai renkasi lietuvišką produkciją. Statyboms langai bei durys vežami ir į Norvegiją – lietuvių statybininkai, statantys namus vietiniams, renkasi pigesnius, bet kokybiškus lietuviškus produktus.

 

"Raipsto" produkcija - Liepos Savickytės nuotraukų galerijoje. 

 

Langų uždengimai – Solemlux

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 321 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,