Mano Gargždai



Klaipėda koronaviruso grėsmėms pasiruošusi

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Reaguojant į naujojo COVID-19 plitimą Europoje ir nustačius pirmąjį „atvežtinį“ koronaviruso atvejį mūsų šalyje, siekiama užkirsti kuo daugiau kelių šiam virusui vėl patekti į Lietuvą. Klaipėdos apskrityje esantys jūrų ir oro uostai teigia esantys pasirengę galimai koronoviruso grėsmei.

 

Dar vasario mėnesį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamentas, Klaipėdos m. savivaldybė, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras tarpusavyje suderino veiksmus bei priemones šiai ligai suvaldyti. Atitinkami veiksmai taip pat suderinti su Palangos oro uostu. Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kitos institucijos yra pasiruošusios sutikti užkrečiamąja liga sergantį keleivį ir imtis veiksmų, kad būtų užkirstas kelias ligos plitimui visuomenėje.

Jeigu į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą atplauktų laivas, kuriame tarp keleivių ar įgulos būtų galimai koronavirusu užsikrėtęs žmogus, toks laivas būtų priimtas specialiai jam skirtoje krantinėje. Prieš dvi paras iki jam atvykstant, NVSC Klaipėdos departamentas iš laivo gautų užpildytą Jūrinę sveikatos deklaraciją, joje būtų pateikta informaciją apie keleivių ir įgulos sveikatą. Atvykimo dieną, prieš laivui įplaukiant į uostą, tokia informacija dar kartą būtų patvirtinta laivo agento.

NVSC Klaipėdos departamento specialistams atvykus į laivą ir išsiaiškinus, kad galimai susirgęs žmogus lankėsi koronavirusu paveiktoje šalyje arba turėjo artimą kontaktą su sergančiuoju COVID-19 ir jam pasireiškė simptomai, nedelsiant būtų kviečiama skubi medicinos pagalba. Tokį žmogų nuvežus į ligoninę, jam būtų atliekami visi reikalingi tyrimai.

Klaipėdos valstybinis jūrų uostas pagal savo veiksmų planus vykdytų visas reikalingas priemones: užtikrintų, kad iš laivo niekas neišeitų ir į jį nepatektų, kol laukiama tyrimų rezultatų. Jeigu būtų gautas teigiamas tyrimų rezultatas, sprendimus dėl tolesnės laivo kelionės priimtų laivo kapitonas, vadovaudamasis laivo mediko rekomendacijomis ir nurodymais.

Šiais metais pirmasis kruizinis laivas į Klaipėdą planuoja atvykti kovo 31 dieną. Pasak Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro atstovų, jame galėtų būti apie 500–600 keleivių. Iš viso šiemet Klaipėdos uoste numatyta priimti 69 kruizinius laivus.

Nuo sausio 25 d. Palangos oro uoste, kaip ir Vilniaus bei Kauno oro uostuose, atvykstančius keleivius pasitinka NVSC specialistai, jiems pastaruoju metu talkina savanoriai, o nuo kovo 3 d. – ir Lietuvos kariuomenė. Keleiviams, keliavusiems paveiktose teritorijose, teikiamos užpildyti specialios anketos (galima užpildyti ir NVSC interneto svetainėje), atliekami temperatūros matavimai ir kiti tokiu atveju reikalingi veiksmai, siekiant užtikrinti visuomenės sveikatos saugą.

SAM primena, kad neseniai iš koronavirusu paveiktų teritorijų sugrįžusiesiems žmonėms rekomenduojama 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos likti namuose (saviizoliuotis) ir stebėti savo sveikatą. Tuo metu, pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 492 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,