Mano Gargždai



Nuotolinis mokymas rajone – trikdžių galima buvo tikėtis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Po dviejų savaičių atostogų, paankstintų dėl paskelbto karantino, šiandien šalies mokyklos tęsia mokymo procesą nuotoliniu būdu. Kaip ir buvo tikėtasi, trikdžių nepavyko išvengti, mokykloms nesėkmingai sekėsi prisijungti prie elektroninio dienyno TAMO. Iššūkių neišvengė ir Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklos.

 

Startavo pakankamai neblogai

Socialiniuose tinkluose tiek tėveliai, tiek mokytojai dalijosi savo patirtimi apie nuotolinį mokymąsi. Vieni tvirtino buvę nustebinti – technologijos puikiai veikė, kitų patirtis buvo ne tokia sėkminga, pranešama apie trikdžius.

Anot Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktorės Onos Sturonienės, mokyklai startuoti su nuotoliniu mokymu pavyko gana neblogai. Pasak vadovės, stringa tik TAMO dienynas, tačiau moksleiviai sėkmingai mokosi naudodamiesi virtualia mokymosi aplinka „Edmodo“ bei vaizdo konferencijų kambariu „Zoom“. Taip pat konsultacijos vyksta ir susirašinėjimo programėle „Messenger“.

„Pedagogai bei administracija taip pat bendrauja nuotoliniu būdu, susikūrime susirašinėjimo grupes, kuriose dalinamės informacija. Šįvakar taip pat turėsime vaizdo konferenciją. Esame pasiruošę tikrai neblogai ir nors TAMO sistema streikuoja, per ją pedagogai užduotis buvo išsiuntę iš anksto, tad mokiniai tikrai turi ką veikti“, – patirtimi dalinosi O. Sturonienė.

Anot direktorės, būtinomis technologijomis, kompiuteriais bei planšetėmis, yra aprūpinti visi pedagogai bei moksleiviai.

„Mokytojai turėjo galimybę pasiimti kompiuterius iš savo kabinetų arba gauti nešiojamuosius kompiuterius. Moksleiviams išdalinome planšetes, kurios taip pat puikiai yra pritaikytos nuotoliniam mokymuisi. Iš viso išdavėme 6 planšetinius kompiuterius“, – sakė „Vaivorykštės“ gimnazijos vadovė.

 

Situacija gerės

Su nuotolinio mokymo iššūkiais neblogai susidoroti sekėsi ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos bendruomenei. Direktorė Laima Navickienė informavo, kad didesnės problemos iškilo tik su TAMO sistema, platformos „Eduka“ bei „Zoom“ veikė neblogai.

„Moksleivių, su kuriais susijungti nepavyktų, tikrai nebuvo. Užduotėles gavo ir ikimokyklinukai“, – teigė mokyklos vadovė.

Anot jos, mokyklai nuotolinis mokymas tikrai nėra naujiena, tačiau tokių intensyvumu dirbti dar nėra tekę. Taip pat kiek daugiau problemų turima su specialiųjų poreikių moksleiviais. Anot direktorės, kai kuriose šeimose stinga kompiuterinio raštingumo žinių.

„Priemonėmis buvo aprūpinti tiek pedagogai, tiek ir moksleiviai. Mokytojai, kurie pageidavo, gavo kompiuterius, o moksleiviams esame išdavę 10 planšečių. Taip pat nupirkome ir du interneto modemus, vieną esame skyrę vienai šeimai“, – sakė L. Navickienė.

Jog iššūkių netrūksta patvirtino ir Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius. Situacija specialisto nestebino, anot pašnekovo, to ir galima buvo tikėtis.

„Neišvengėme trikdžių, tačiau ir nereikėjo manyti, jog viskas eisis kaip per sviestą. Tiesa, kiek teko kalbėtis su įstaigų vadovais, situacija buvo kontroliuojama, masinio pasimetimo ar nusivylimo išvengėme“, – teigė A. Petravičius.

Švietimo skyriaus vedėjo nuomone, mokymuisi įsibėgėjus, situacija turėtų gerėti.

 

Mokslo metų nutraukti neketina

A. Petravičius patvirtino, jog kai kurios rajono mokyklos kreipėsi dėl nuotoliniam mokymuisi užtikrinti reikalingų priemonių. Anot jo, duomenis rinko ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Nacionalinė švietimo agentūra įpareigota nupirkti 15 tūkst. planšetinių ir 20 tūkst. nešiojamų kompiuterių mokykloms. Vyriausybė skyrė kompiuterinei įrangai 9,2 mln. eurų. Anot A. Petravičiaus, kol kas įranga gauta nebuvo.

Taip pat šiandien Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius prakalbo apie galimybę mokslo metus nutraukti anksčiau ir vaikus perkelti į kitas klases. Ministro teigimu, šį sprendimą jau priėmė kai kurios užsienio šalys.

Pasak Rajono švietimo skyriaus vedėjo A. Petravičiaus, kol kas skubėti nereikėtų.

„Galima diskutuoti dėl ikimokyklinio ar neformaliojo švietimo programos įgyvendinimo, tačiau priimti sprendimą anksčiau baigti mokslo metus bendro lavinimo mokyklose – nereikėtų. Pradėjome nuotolinį mokymąsi, pamatėme problemas, iššūkius, tad pirmiausia turėtume susitvarkyti su jais. Priešingu atveju į gatves paleisime dar daugiau vaikų“, – komentavo specialistas.

Su tokia ministro pozicija nesutiko ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. Popiet savo feisbuko paskyroje premjeras patikino, kad mokslo metai nebus nutraukti.

„Suprantu, kad šiandieninė nuotolinio ugdymo pradžia nebuvo ideali. Visgi nepamirškime, kad pirmą kartą susiduriame su tokia situacija. Bet kokiu atveju klaidas taisyti privalu, ministerija ir ugdymo įstaigos tai ir daro. Ne teisinkimės, o dirbkime. Visų žiniai – mokslo metai nebus nutraukiami. Kalbant apie brandos egzaminus – per dvi savaites ministerijai pavesta suformuluoti konkrečius pasiūlymus, tada bus ir sprendimai“, – savo paskyroje rašė S. Skvernelis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 388 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,