Mano Gargždai



Uždraudė pirkti autobusą ir naują automobilį

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Savivaldybei prireikė mikroautobuso ir naujo automobilio Savivaldybei prireikė mikroautobuso ir naujo automobilio

Klaipėdos rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba pateikė išvadą apie Tarybos sprendimo projektą „Dėl leidimo pirkti automobilius“. Tarnyba, remdamasi Vyriausybės patvirtintomis savivaldybių skolinimosi taisyklėmis, pateikė išvadą, jog rajono Savivaldybė jau turi pakankamai finansinių įsipareigojimų ir naujų prisiimti negali.  

Išnagrinėjus Tarybos sprendimus bei Turto valdymo skyriaus pateiktus dokumentus, nustatyta, jog numatoma „leisti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai lizingo būdu pirkti lengvąjį automobilį ir iki 9 vietų keleivinį mikroautobusą, kurių bendra vertė neviršytų 200 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio“.

Tačiau remiantis įstatymais, Savivaldybės skola negali viršyti tam tikrų limitų. Į Savivaldybės skolos limitą įskaitomi visi jos prisiimti, bet dar neįvykdyti įsipareigojimai grąžinti kreditoriams lėšas pasirašius paskolos sutartis, finansinės nuomos sutartis ir kitus įsipareigojamuosius skolos dokumentus. Todėl planuojant pirkti automobilius pasirašant lizingą, šių sutarčių vertė turi būti įskaičiuojama į Savivaldybės skolos limitą.

Yra nustatyta, jog Savivaldybės skola negali viršyti 70 procentų prognozuojamų savo biudžeto pajamų. Klaipėdos rajono atveju tai būtų 38244,5 tūkst. litų. Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme yra nustatytas apribojimas – savivaldybės, kurių skola sudaro daugiau kaip 40 procentų įstatyme prognozuojamų pajamų, gali skolintis tik projektams , finansuojamiems iš ES ir kitos tarptautinės paramos, įgyvendinti ir paimtoms paskoloms grąžinti. Šis apribojimas galioja ir Klaipėdos rajono savivaldybei, kadangi turima Savivaldybės paskolų bankams suma šių metų kovo 14 dienai buvo 29572,8 tūkst.  litų. O tai sudaro 54 procentus šių metų prognozuojamų Savivaldybės biudžeto pajamų.

Dėl šios priežasties Savivaldybė negali prisiimti finansinių įsipareigojimų, susijusių su lizingo sutarčių pasirašymu.

Šio ketvirtadienio Tarybos posdėdyje paaiškės, ar rajono vadovai atsižvelgs į Kontrolės ir audito tarnybos išvadas ir susilaikys nepirkę naujo automobilio bei mikroautobuso.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 353 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,