Mano Gargždai



„Žemės valanda“ – šviesos ges gatvėse, namuose, įstaigose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Šį šeštadienį, kovo 29 dieną, 20.30 val. visoje Lietuvoje ges šviesos ir elektros prietaisai. Taip penktąjį kartą minėsime „Žemės valandą“. Prie akcijos, kurios tikslas yra atkreipti dėmesį į Žemės apsaugą, galite prisidėti ir jūs – nors valandai savo namuose išjunkite televizorių, kitus nebūtinus elektros prietaisus ir pabūkite šiek tiek tamsoje.

 

Visuotinę pilietinę akciją „Žemės valanda“ organizuoja Pasaulio gamtos fondas. „Žemės valanda“ - tai ne šiaip valanda, kai daugybė žmonių pasaulyje išjungia šviesas. Tai milijardo žmonių, kuriems rūpi Žemės ateitis, vienybės akcija.

 

Dalyvaus ne tik didieji Lietuvos miestai

 

Iki šių metų pasaulinės akcijos „Žemės valanda“ likus mažiau, negu savaitei, apie dalyvavimą akcijoje pranešė 11 Lietuvos savivaldybių. Be didžiųjų miestų  - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio, -  akcijoje taip pat dalyvauja Druskininkai, Kretinga, Raseiniai, Biržai, Telšiai ir Marijampolė. Organizatoriai tikisi, kad iki akcijos dienos apie norą dalyvauti šioje globalioje iniciatyvoje praneš ir daugiau Lietuvos miestų.

„Kol kas nesu gavęs oficialaus pranešimo, jog Gargždų mieste ketinama nors trumpam išjungti gatvių apšvietimą. Jei bus nuspręsta taip padaryti, būtinai prisijungsime prie akcijos. Esu už tokius renginius – kiekvienas galime nors kelioms minutėms savo namuose išjungti televizorių, apšvietimą ir panašiai“, - sakė Gargždų seniūnas Saulius Bakšinskis.

 

Užtems ir Gedimino pilis

 

Žemės valandą palaikyti ir išorinį pastatų apšvietimą sutiko užtemdyti  Prezidentūros rūmai, Gedimino pilis, Valdovų rūmai ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Akcijos organizatoriai itin džiaugiasi vietos bendruomenių tradiciniu dalyvavimu. Viena pirmųjų akcijoje užsiregistravo Raudėnų bendruomenė, Imbariečių draugija. Išorinį apšvietimą mokyklose pranešė temdysiančios ir prie akcijos kaip ir kasmet prisidėsiančios Jonavos r. Šveicarijos pagrindinė mokykla ir Panoterių Petro Vaičiūno pagrindinė mokykla, Visagino Atgimimo gimnazija, Radviliškio rajono Aukštelkų pagrindinės mokyklos bei Gražinos pagrindinės mokyklos bendruomenės nariai.

Sostinėje kovo 29 dieną  20.30 val., užtemus miesto senamiesčio gatvių apšvietimui ir Gedimino prospekto šviesoms, Katedros aikštė liks apšviesta žvakių mozaikos. Esant tinkamam orui, iš beveik 1000 žvakių bus sudėliotas Žemės valandos simbolis 60+ bei Europos žemyno kontūras, kurio skersmuo sieks 20 metrų.

Žemės valanda prasidėjo nuo vieno miesto - 2007 metais Sidnėjuje pirmą kartą 2,2 milijonai žmonių išjungė šviesas, taip išreikšdami susirūpinimą klimato kaita. Vėliau ši akcija tapo globalia ir 2010 metais išplito jau 128 šalyse. Dabar akcijoje dalyvauja 5 žemynai,  135 šalys,  5 tūkst.  200 miestų; 1 milijardas žmonių. Per pastaruosius ketverius metus „Žemės valanda“ iš aplinkosaugos kampanijos viename mieste tapo stambiausia pilietine akcija, kuri skatina viso pasaulio gyventojus susimąstyti apie klimato kaitą ir atsakomybę planetai. „Žemės valandos“  kelionė aplink pasaulį trunka 25 valandas, 45 minutes. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 245 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,