Mano Gargždai



A. Veryga apie Klaipėdos hospisą: tai, ką išsiaiškino specialistai, yra skandalinga

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kiril Čachovskij/delfi.lt nuotr. Kiril Čachovskij/delfi.lt nuotr.

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pristatė naujienas, susijusias su koronavirusu COVID-19 Lietuvoje. Šiuo metu Lietuvos ligoninėse gydomi 147 pacientai, 17 iš jų – reanimacijos skyriuose.

 

Pasak ministro, stacionare šiuo metu gydomi 147 pacientai, reanimacijoje 17, visiems jiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Dar 42 gydomi ne reanimacijoje, jiems taikoma deguonies terapija. Plaučių ventiliacijos aparatų užimtumas šiuo metu yra 5,4 proc.

 

Higienos pasą turėjo tik vienai lovai

Kaip kalbėjo A. Veryga, šio savaitgalio žinios apie užkrato židinius Klaipėdos hospise tikrai neraminančios.

„Paskutinė informacija, kurią turime iš Klaipėdos hospiso, yra, manau, mažų mažiausiai skandalinga. Tai, ką išsiaiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, tai ši įstaiga higienos pasą turėjo tik vienai hospiso lovai. Realybėje ten buvo 38 vietos ir, deja, bet iš jų didžioji dalis pacientų yra užsikrėtusių. Jei visa ta situacija yra teisinga, tai manau, bus ir tam tikrų asmenų atsakomybės klausimas“, – kalbėjo ministras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje sakė, kad Klaipėdoje susiklosčiusi situacija yra tikrai „liūdna“.

Pasak R. Lingienės, praėjusį ketvirtadienį NVSC gavo pranešimą apie susirgusį Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos darbuotoją, kuris dirba ir Klaipėdos hospise.

Penktadienį buvo atlikti tyrimai 24 hospiso darbuotojams ir 38 pacientams. Iš viso susirgo 11 hospiso darbuotojų ir 33 pacientai, vienas iš jų mirė. Sekmadienį dar kartą buvo atliktas hospiso patikrinimas.

„Ši įstaiga neteikia nustatyta tvarka informacijos apie susirgusius ar mirusius asmenis, apie mirusį asmenį praėjus daugiau nei parai NVSC informacijos neturi. Paaiškėjo, kad šio hospiso darbuotojai teikia paslaugas ir namuose esantiems pacientams. Neatmestina, kad tiek užsikrėtusių, tiek sąlytį turėjusių asmenų bus daugiau“, – kalbėjo R. Lingienė.

Kaip sakė ministras, neatmetama galimybė dėl Klaipėdos hospiso kreiptis ir į teisėsaugą. Vis dėlto tai bus svarstoma po to, kai ši situacija bus aiškiai ištirta.

„Iš to, ką dabar matome, panašu, kad gali būti pagrindas kreiptis į teisėsaugą. Jei viskas yra taip, kokią informaciją mes gavome iš situaciją vertinusių specialistų, tai iš tikrųjų yra kriminalas. Jei žmonės tokiu būdu, taip neatsakingai elgėsi“, – kalbėjo A. Veryga.

 

Bus siūloma pratęsti karantiną

A. Veryga sakė, kad šią savaitę Vyriausybei bus siūloma karantiną pratęsti dar dviem savaitėms. Jis taip pat pakomentavo Nemenčinės situaciją.

„Kol jie nėra priimti, negaliu vienasmeniškai pasakyti, kaip bus. Bet tikrai bus siūloma ir karantiną pratęsti, ir bent savaitei pratęsti Nemenčinėje esančius apribojimus, kol bus gauti detalūs tyrimų rezultatai, ar tai lokalus židinys, ar židinių daugiau. Dėl šalies karantino sąlygų – karantiną net ir neatšaukus, neatšaukus priemonių, kurios galioja renginiams, atstumo laikymuisi, apsaugos priemonių naudojimui, galima tam tikrus švelninimus priimti ir jie, be abejo, bus svarstomi. Jei tokie sprendimai būtų priimti, jie turėtų įsigalioti kitą savaitę“, – sakė A. Veryga.

Ministro paklausus, ar galima įvardinti skaičius, kurie leistų karantiną sušvelninti arba atvirkščiai – sugriežtinti, A. Veryga atsakė, kad to padaryti negalima.

„Šio savaitgalio situacija su keliais židiniais, Nemenčine ar hospisu Klaipėdoje, dar nereiškia, kad visa Lietuva nesilaiko karantino reguliavimo. Net tas skaičius, kuris iššoka dėl to, kad yra nustatoma daug atvejų židiniuose, tai nėra priežastis visai Lietuvai įvesti suvaržymus. Tikrai negalima pasakyti vieno skaičiaus, kuris būtų kaip absoliutus rodiklis. Visada yra žiūrima į situaciją kaip į kompleksą“, – sakė ministras.

 

A. Veryga: Velykų egzaminas išlaikytas, bet negalime atsipalaiduoti

Iš 100 ištirtų mėginių, pasak ministro, teigiamų atvejų procentas smarkiai nedidėja ir išlieka apie vieną procentą.

„Iš tų duomenų vertinant, galima sakyti, kad Velykų egzaminas savotiškai išlaikytas. Aišku, atmetus tuos židinius. Tikrai neatmestina, kad tų židinių gali atsirasti ir daugiau. Tai nereiškia, kad mes galime atsipalaiduoti“, – kalbėjo ministras.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 130 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,