Mano Gargždai



Gargždų verslininkams – iššūkis atsitiesti po griežto karantino

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gargždų verslininkai skųstis neskuba. Grožio salono „Deivės oazė“ ir kavinės „Rūta saldainiai ir kava“ nuotraukos. Gargždų verslininkai skųstis neskuba. Grožio salono „Deivės oazė“ ir kavinės „Rūta saldainiai ir kava“ nuotraukos.

Pasaulio ekonomiką sustabdžiusi koronaviruso pandemija neabejotinai palietė ir Gargždų verslininkus. Kovo 16 d., šalyje paskelbus karantiną, buvo uždrausta beveik visa veikla. Tačiau po truputį švelninamos sąlygos pamažu leidžia į darbus grįžti kirpykloms bei grožio salonams, pakviesti lankytojus prie lauko staliukų jau gali kavinės, duris kiek anksčiau atvėrė ir įvairios prekybos įmonės. Vakar Vyriausybė patvirtino ir ketvirtąjį karantino švelninimo etapą, kuris į ekonominį gyvenimą jau greitai leis įsilieti dar daugiau verslų: sporto klubams, odontologijos kabinetams, nedidelių renginių organizatoriams.

 Naujienų portalas mano-gargzdai.lt pasidomėjo, kaip sekasi smulkiajam verslui Gargžduose susidoroti su pandemijos keliamais iššūkiais.

 

Grožio srities darbuotojai džiaugiasi galimybe dirbti

Grožio salono „Deivės oazė“ vadovė Kristina Čepienė itin džiaugiasi, kad  jau leidžiama dirbti. Įstaiga pagal reikalavimus laikosi saugumo priemonių: „Manikiūrininkėms pertvaras ant stalų įrengėme, kirpėjos dirba su akiniais ar skydeliais, pirštinėmis. Stengiamės, kad ir klientas, ir darbuotojai būtų saugūs.“

Moteris teigė, kad klientai taip pat nusiteikę geranoriškai, dėvi apsaugines kaukes.

„Tiems, kurie klausia, ar tai būtina, juokais atsakau, kad, jeigu turite daug pinigų ir norite paremti valstybę, galite nesidėti. Po to visi be jokių priekaištų lieka su kaukėmis“, – pasakojo verslininkė, pridūrusi, kad atmosfera grožio salone tikrai gera.

Ji atskleidė, kad kainų sąmoningai nedidino, tačiau kai kuriais atvejais klientams tenka už paslaugas sumokėti daugiau.

Anot K. Čepienės, moterims ilgą laiką nesidažiusioms plaukų, tenka išnaudoti daugiau dažų nei įprastai, manikiūrininkėms tenka priauginti daugiau nulūžusių nagų, tad ir kaina būna keliais eurais didesnė.

Verslininkė pastebėjo, kad žmonės šiuo nelengvu metu labai noriai palieka arbatpinigių.

Pasiteiravus, ar pakankama valstybės parama verslui, grožio salono savininkė teigė, kad tai diskutuotinas klausimas: „Aš iš tų žmonių, kurie už „ačiū“ nenori gauti pinigų. Man didelis privalumas būtų, kad ir kiti salono meistrai galėtų pradėti dirbti.“

Verslininkė prisipažino pasinaudojusi nuomos lengvata bei subsidijomis darbo vietų išlaikymui. Per karantino laikotarpį pasakojo gyvenusi iš santaupų, atsisakiusi didesnių pirkinių.

„Labai vertinu ir džiaugiuosi, kad mūsų salonas turi tiek klientų – jau pirmą darbo dieną sulaukėme 140 skambučių“, – savo profesijos reikalingumu džiaugėsi pašnekovė, paneigusi, kad dėl pandemijos pasekmių verslas neišsilaikys.

 

deive-oaze

Grožio salono „Deivės oazė“ vadovė Kristina Čepienė itin džiaugiasi, kad  jau leidžiama dirbti. Asm. archyvo nuotr.

 

Kosmetologė Sigita Černeckytė teigė, kad verslas susiduria su didžiuliais iššūkiais, tačiau išsilaikyti yra įmanoma. Ji itin džiaugiasi trečiadienį popiet paskelbtu sprendimu, kad nuo gegužės 18 d. veiklą atnaujinti galės daugelis grožio specialistų, įskaitant ir kosmetologus.

Moteris taip pat informavo, kad ji teikia konsultacijas odos priežiūros klausimais, toliau vykdoma odos priežiūros priemonių prekyba. Visgi, individualiai dirbanti moteris prisipažino, kad dėl karantino jaučiasi „nesaugiai ir nestabiliai tiek finansine, tiek psichologine prasme“.

Pašnekovė viliasi, kad po apribojimų nutraukimo, daugelis klientų sugrįš, tad ir kainų kelti kol kas neketina. Grožio specialistė teigė gavusi fiksuotą valstybės išmoką savarankiškai dirbantiems – 257 eurus, tačiau, jos nuomone, pagalba verslui galėtų būti ir didesnė, nes karantino metu tokie žmonės visiškai neteko pajamų.

 

Nuotaikos gerėja, bet atsitiesti sunku

Smulkaus verslo, Gargžduose populiarios kavinės „Rūta saldainiai ir kava“ savininkė Valdonė Gėdminė portalui atviravo, kad karantino pradžioje klientų srautas krito dramatiškai, kavos ar saldainių išsinešti užsukdavo vos 10–20 proc. klientų, tad netrūko baimės ir streso.

„Dabar vis geriau ir geriau, baimės mažiau, žmonės įsidrąsina, ateina daugiau klientų. Viskas gerai, niekada nenuleidome rankų“, – situaciją komentavo pašnekovė.

Balandžio 26-ąją kavinė atvėrė savo lauko terasą. Taip pat prekyba buvo perkelta ir į internetinę erdvę – pradėjo veikti parduotuvė www.saldiakimirka.lt.

V. Gėdminė prisipažino, kad visi klientai supratingi, laikosi taisyklių, todėl problemų nekyla. Nors ir patyrė nemažų finansinių nuostolių, valstybės pagalba, anot pašnekovės, jiems nėra teikiama, nes įmonė patenka į maisto produktų prekyba užsiimančiųjų sąrašus.

„Gaila, nes esame smulkūs ir atsitiesti sunku, o realios pagalbos iš valstybės negalime gauti. Tačiau, mūsų klientai yra nuostabūs, visi labai palaiko“, – apibendrino verslininkė.

Lauko terasos jau veikia ir kavinėje „Ievos picerija“ bei restorane „Lijo“. Pastarasis duris lankytojams buvo užvėręs nuo kovo 20 d. iki balandžio 26 d.

 

Gargžduose populiarios kavinės „Rūta saldainiai ir kava“ apsaugos nuo viruso priemonės. Įmonės nuotr.

 

Sporto klubai laukia palankių sprendimų

Nors sporto klubų veikla dar negalima, tokias paslaugas teikiančios įmonės Gargžduose ieško alternatyvų. Moterų sporto klubo „Divina femina” savininkė ir trenerė Asta Lukauskienė, uždraudus veiklą, „persikėlė“ į internetinę erdvę.

Abonementus sporto klube įsigijusioms moterims sukurta socialinio tinklo grupė, kurioje suteikiama galimybė nemokamai sportuoti namuose pagal nufilmuotą vaizdo įrašą. Ne klubo narės už galimybę matyti šį turinį turi sumokėti keletą eurų.

„Galbūt pirmosiomis savaitėmis, kol dar viskas nauja, klientai labai entuziastingai sportavo, bet kuo toliau, tuo entuziazmo mažiau“, – apie pasiryžimą sportuoti namuose pasakojo trenerė. – Finansine prasme iš virtualių treniruočių pajamos simbolinės, nes naujų klienčių, norinčių mokėti už vaizdo treniruotes nėra daug.“

Moteris pasakojo, kad verslas negalėjo pasinaudoti valstybės parama, nes neatitinka kriterijų: „Turiu kitą darbą ir pajamų šaltinį, todėl išmokos nepriklauso. Galbūt pavyks pasinaudoti užvakar paskelbta priemone dėl nuomos mokesčio sumažinimo. (Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuota priemonė verslui, skirta daliniam nuomos mokesčiui labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms kompensuoti  – aut. past.).“

Pašnekovė teigė suprantanti, kad valstybės lėšos nėra begalinės ir galbūt kitiems pagalbos reikia labiau.

„Aš tiesiog tikiuosi ir laukiu, kad viskas grįš į savo vėžes ir bandau kažkaip suktis bei ieškoti teigiamų pusių ir naujų dalykų“, – reziumavo A. Lukauskienė.

„Anželinos sporto studija“ taip pat kviečia sportuoti nuotoliniu būdu. Klientės yra kviečiamos jungtis per „Zoom“ vaizdo konferencijų programą ir stebėti treniruotes tiesiogiai. Savaitė tokių nuotolinių treniruočių kainuoja 5 eurus.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje patvirtintos priemonės, palankios sporto klubų veiklai pradėti.

 

Karantinas pratęsiamas, bet leidžiama atverti dar daugiau verslo sektorių

Trečiadienį Vyriausybė dar kartą pratęsė karantino laikotarpį – iki gegužės 31 d. Nepaisant to, paskelbtas ir dar vienas karantino švelninimo etapas. Nuo gegužės 18 d. bus atnaujintas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas t. y., pradės veikti darželiai.

Nuo ateinančio pirmadienio, gegužės 11 dienos, bus leidžiama vykdyti visų transporto priemonių praktikos egzaminus.

Į Lietuvą be būtinos 14 dienų izoliacijos galės atvykti Estijos ir Latvijos piliečiai. Darbo, studijų ar verslo reikalais į mūsų šalį bus galima atvykti ir iš visos Europos Sąjungos, tačiau šiuo atveju, išskyrus Lenkiją, bus taikoma 14 dienos privaloma izoliacija.

Per paskutinįjį karantino švelninimo etapą buvo leista atsidaryti kirpykloms ir salonams, kuriuose tvarkomi nagai. Nuo gegužės 18 dienos šis palengvinimas bus taikomas visoms grožio paslaugoms – bus leidžiamos kūno priežiūros, soliariumo, tatuiravimo, papuošalų vėrimo paslaugos. Vėlgi, bus privaloma užtikrinti vienam asmeniui 10 kvadratinių metrų plotą, dviejų metrų atstumo laikymąsi, aprūpinti darbuotojus asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Bus leidžiamos ir individualios treniruotės sporto klubuose bei treniruotės mažomis grupelėmis. Jos privalės būti ne didesnės nei 6 asmenų, vienam asmeniui užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas, dviejų metrų saugaus atstumo laikymasis.

Sveikatos srityje įsigalios tokie pakeitimai – bus leidžiamas pacientų lankymas, tačiau reikės gauti gydančio gydytojo leidimą, o lankymas bus galimas tik pagal gydymo įstaigos vadovo nustatytą tvarką. Nuo gegužės 18 dienos duris atvers ir odontologijos kabinetai. Tiesa, paslaugas bus galima teikti tik tuomet, kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patvirtins pateiktą infekcijų kontrolės etapiško atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planą.

Veiklą atnaujins ir vaikų bei žmonių su negalia dienos bei užimtumo centrai, leista teikti kontaktines socialines paslaugas.

Nuo gegužės 18 jau bus leidžiami nedideli iki 30-ies asmenų renginiai, bet tik atvirose erdvėse. Be to, organizatoriai privalės užtikrinti ir būtinąsias saugos priemonės – vienam asmeniui 10 kvadratinių metrų plotą, dviejų metrų atstumo laikymąsi, aprūpinti darbuotojus asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Iki šiol viešajame sektoriuje – valstybės įstaigose, savivaldybėse, jų valdomose įmonėse klientai buvo aptarnaujami tik nuotoliniu būdu. Nuo gegužės 18 dienos darbas viešajame sektoriuje gali būti organizuojamas ne tik tokiu būdu.

Klientus bus galima aptarnauti ir įprastai, tačiau būtina užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmens apsaugos priemonėmis sąlygas. 

Kaukes, respiratorius ir toliau bus privaloma dėvėti. Tačiau jos neprivalomos maudantis vandens telkiniuose arba užsiimant vandens sportu ir pramogomis.

 

 

laukas

 Kavinės „Rūta saldainiai ir kava" staliukai lauke. Įmonės nuotr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 706 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,