Mano Gargždai



Per Jonines – į gamtą: laisvadienis puiki proga pažinti savo kraštą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Plateliai. realisbeautifulstock.lt nuotr. Plateliai. realisbeautifulstock.lt nuotr.

Jau šią savaitę švęsime vasaros saulėgrįžą, dar vadinamą Rasos švente arba Joninėmis. Trumpiausią metų naktį Lietuvos miestai ir miesteliai kviečia sutikti trankiose šventėse, o šalies nacionaliniai parkai skatina laisvadienį išnaudoti mūsų gimtojo krašto pažinimui.

 

Vasaros saulėgrįžos šventė, tai mitologija apipinta diena, dar senovėje didikuota gamtos stichijų pagerbimui, ypatingą dėmesį skiriant vandeniui, ugniai ir žemės augalams. Tradicinės šventės neatsiejamos nuo žoliavimo, vainikų pynimo, meilės ir vestuvių burtų, paparčio žiedo ieškojimo, laužų kūrimo ir šokinėjimo per ugnį. Su savo šalies papročiais artimiau susipažinti galime apsilankę miestuose ir miesteliuose vykstančiose šventėse, arba laisvai tyrinėti ją patys.

Juk Joninės Lietuvoje – ne darbo diena, tad galimybių ją išnaudoti yra begalė, žinoma, galime ją pramiegoti, tačiau žinant kokioje gražioje šalyje gyvename, visada atrasime būdų, kaip šią dieną praleisti įdomiai, įsimintinai ir prasmingai.

Lietuva garsi savo miškais, tyru oru, švariu vandeniu ir piliakalniais, tad kasmet žmonės traukia į Kernavę, sostinės Verkių parką, Rumšiškes, aplanko Rambyno kalną, Neringos pusiasalį. Kiekviena vietovė turi savo tradicijas, siūlo skirtingas patirtis, o šiltasis metų laikas yra puikus mūsų šalies nacionalinių ir regioninių parkų pažinimui.

Juose mūsų laukia ne tik augalų ir paukščių įvairovė, galimybė įžengti į pelkių vidurį ar užkopti į aukščiausias kalvas, aplankyti apžvalgos bokštus, giliausias duobes ar net gi medžių lajas, juose mūsų laukia puikūs takai, bei informatyvūs stendai, kurie užtikrins komfortišką ir įdomią kelionę.

Tiesa, įkėlus koją į mišką ar pievą nederėtų pamiršti, jog gamtoje esame svečiai: turime nebaidyti jų gyventojų, elgtis mandagiai, gerbti vietos ramybę ir nepalikti savo pėdsakų: sudarkytos miško paklotės, neprižiūrimų laužaviečių bei svarbiausia – nesutvarkytų šiukšlių. Juk gamta pati susitvarkyti negali, o akį rėžiančios maisto ar gėrimų pakuotės visai nepuošia gamtovaizdžio.

Be to, nuo birželio vidurio nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centruose, palaikant iniciatyvą „Misija: švari vasara“, kiekvienas norintis gali gauti nemokamą maišelį į kurį bus patogu surinkti tiek savo, tiek neatsakingų poilsiautojų paliktas šiukšles. Veikdami iš vien galime pasiekti daugiau, tad nebūkime abejingi ir fiksuokime aplinkosauginius pažeidimus, bei paremkime saugomas teritorijas – įsigykime lankytojo bilietą, kuris mums kainuos eurą, bet leis palaikyti švarą ir estetiką vietose, kuriose randame sielos ramybę.

Taigi, šią trumpiausią vasaros naktį ne tik pramogaukime ir linksminkimės, bet tuo pačiu redukuokime save, būkime atsakingi, tausokime gamtą, gerbkime ją, o tuo pačiu atlikime ir savo pilietišką misiją – pasirūpinkime švaria vasara, kad ilgiausiais žiemos vakarais galėtume laukti žiemos saulėgrįžos – švarių baltų Kalėdų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 325 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,