Mano Gargždai



„Mano Gargždai“ premijos laureatė Anelė Dromantaitė: „Viskas prasideda nuo mažų dalykų“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Anelė Dromantaitė. S. Vaičienės nuotr. Anelė Dromantaitė. S. Vaičienės nuotr.

Praėjusią savaitę vykusioje „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientų brandos atestatų teikimo šventėje naujienų portalas „Mano Gargždai“ tradiciškai apdovanojo aktyviausią abiturientą. Šeštoji portalo premija pradžiugino įvairių organizacijų atstovę, savanorę, renginių organizatorę, veiklią jaunąją gargždiškę Anelę Dromantaitę.

 

Planuose – politikos mokslų studijos

Jau šią savaitę Anelė sužinos, ar pavyko įstoti į svajonių studijas – politikos mokslus Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI).

Gerai besimokiusi mergina pasakojo, kad jau ne vienerius metus žinojo, ką nori studijuoti, tam laikė ir atitinkamus brandos egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, anglų kalbos bei istorijos.

„Viskas prasidėjo nuo studijų mugės – sudomino TSPMI stendas, pasiėmiau lankstinuką. Vėliau, dalyvaudama tinklo „Žinau, ką renku“ veikloje – politikos stebėsenoje, jaunimo supažindinime su politika – bendravau su ten studijuojančiais žmonėmis, – prisiminė mergina. – Taip pat priklausau Jaunimo Europos komandai, daugelis jos narių taip pat studijuoja TSPMI, politikos studijas pasirenka maždaug pusė šios organizacijos atstovų.“

Nors politikos studijas Anelė galėjo rinktis ir kituose miestuose, būsima studentė atskleidžia, kad nuo mažens svajojo išvykti į Vilnių: „Visgi sostinė, norisi pasinerti į didelio miesto šurmulį.“

Pašnekovė teigė, kad studijuodama neatsisakys ir aktyvių, mėgiamų, laisvalaikiu tapusių veiklų – turi įsipareigojimų įvairioms organizacijoms, o ir nenori paleisti, prisibijo sustoti, nes sunku bus iš naujo „įsivažiuoti“.

 

A. Dromantaitei įteiktas „Auksinės lemputės“ metų jaunimo lyderio apdovanojimas. Jaunimo galimybių ES pristatyme Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Veiklų pradžia – mokykloje

Paklausta, kas davė startą visoms veikloms, kurioms, kaip pati juokauja surašyti reikia jau kelių lapų, mergina prisimena mokyklos prezidentūrą. Nors ten viskas nesiklojo tarsi per sviestą, Anelė nepasidavė ir atkakliai siekė užsibrėžtų tikslų.

„Iš „Kranto“ pagrindinės mokyklos perėjus į „Vaivorykštės“ gimnaziją, pirmoje gimnazijos klasėje dalyvavau atrankoje į prezidentūrą, bet nepatekau. Jaučiausi nesmagiai, nes ankstesnėje mokykloje priklausiau prezidentūrai, bet antrais metais vėl pabandžiau ir pasisekė. Dažniausiai žmonės, jei nepatenka, antrą kartą nebando“, – pasakojo pokalbininkė.

Mergina dalyvavo ir mokyklos prezidento rinkimuose, bet, nors ir nelaimėjo, optimizmo neprarado: „Jei būčiau tapusi prezidente, ko gero, nebūčiau ieškojusi veiklų kitur, nebūčiau tiek pasiekusi, kiek esu dabar. Tarsi viskas būtų pasiekta, o dabar išėjo priešingai – teko įrodyti, kad galiu daug, tik kitur, kitose organizacijose.“

Noras aktyviai visur dalyvauti, kaip teigė Anelė, užaugo pamažu – atsirado vis daugiau pažinčių, rekomendacijų, bendraamžiai skatino, padrąsino ir palaikė, parodė siektiną pavyzdį.

Kad mergina turėjo nemažai užsiėmimų įrodo ir jo teiginys, kad tėvai nelabai spėdavo suprasti, kur ji dalyvauja, kur važiuoja ir ką veiks vieną ar kitą dieną.

„Šeima visada palaiko, bet labiau jaučiau skatinimą iš bendraamžių, su kuriais susipažinau organizacijų veiklose. Esu labai dėkinga ir Gargždų atviram jaunimo centrui, direktorei Inesai Gaudutytei už palaikymą, nukreipimą kita kryptimi, kai to reikdavo“, – šypsosi pašnekovė.

 

Konferencija „Jauno žmogaus pasaulis“. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Karantinas – nemenkas išbandymas

Kaip svarbiausias įstaigas, nušvietusias kelią, be gimnazijos mergina įvardija Klaipėdos rajono visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungą „Apskritasis stalas“, „Žinau, ką renku“, Jaunimo Europos komandą, Lietuvos moksleivių sąjungą.

„Kopiau mažais laipteliais. Sudalyvavus vienoje veikloje, kviesdavo į kitas, vėliau – į dar kitas. Visos veiklos pradėjo pintis tarpusavyje, mane pradėjo pastebėti Gargžduose, įsiminė nacionaliniu lygmeniu. Labai džiaugiuosi, kad atsiradus Jaunimo reikalų tarybai, patekau į sudėtį“, – pasakojo Anelė.

Veiklų merginai netrūko ir karantino metu – vedė nuotolines pamokas apie Europos sąjungą, organizavo nuotolinius žaidimus moksleiviams, užsiėmimus Socialinių paslaugų centro vaikų dienos centro lankytojams, prisijungė prie „SDG lyderių akademijos“ ir nuotoliniuose susitikimuose, dirbdama kartu su kitais Lietuvos bei Danijos ir Švedijos jaunuoliais, kėlė darnaus vystymosi tikslus ir mąstė, kaip spręs problemas savo vietovėse, padėjo mokytojams suorganizuoti nuotolinį dalyvavimą Europos egzamine ir atstovauti savo mokyklai.

„Karantino metu jaučiau, kad yra sunku ką nors daryti, prisiversti. Kai visko daug – buvo gerokai lengviau įsijungti į naujus užsiėmimus, o kai viskas sustojo, emociškai jaučiausi sunkiai“, – nelengvą laikotarpį prisiminė mergina, pripažinusi, kad bijo, jog vėl viskas nesustotų.

Dauguma organizacijų veiklų karantino metu persikėlė į elektroninę erdvę – tai buvo nemenkas iššūkis veikliai abiturientei.

„Buvo sunku, nes man patinka ryšys su žmonėmis. Jaučiuosi tvirtai, stovėdama ant scenos, mėgstu stebėti žmonių veidus. Nuotoliniu būdu šio ryšio nebelieka, todėl tenka ieškoti kitų būdų, kaip sudominti“, – karantino sunkumus atskleidė pokalbininkė.

 

Jaunimo galimybių pristatyme su Gargždų atviru jaunimo centro atstovais ir jaunimo reikalų koordinatore. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Už aktyvumą – įvertinimai

Veikli mergina baigdama mokyklą gavo naujienų portalo „Mano Gargždai“ 200 eurų premiją, apdovanojimą įteikė ir Jaunimo reikalų taryba.

Paklausta, koks jausmas būti įvertintai už triūsą, Anelė šypsosi, kad malonus: „Smagu, bet neslėpsiu – kažkiek ir tikėjausi. Draugai sakydavo, kad esu pastebima, mano vardas šmėžuodavo naujienų portaluose, laikraščiuose, tad nebuvo didelis siurprizas. Dirbau tiek dėl savęs, tiek dėl kitų, tad malonu sulaukti įvertinimo. Kai tenka surašyti, ką esu nuveikusi – džiaugiuosi ilgu sąrašu.“

 

Eurodebatai tema: Aš žalias, mada ar būtinybė? „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Būsima studentė ne tik džiaugiasi savo pasiektais tikslais, bet skatina nepasiduoti ir kitus: „Norėčiau, kad jauni žmonės ne tik perskaitytų šį tekstą, bet kažką ir pasiimtų. Jei kažkas nepavyko vieną, antrą kartą – nepasiduokite, parodykite sau ir kitiems, kad galite, tik gal kitoje srityje. Niekada nereikia bijoti kur nors dalyvauti, ieškoti – viskas prasideda nuo mažų dalykų, vienos ar kitos organizacijos. Sutinki motyvuojančius žmones, pats motyvuoji kitus, tai ir yra sėkmingas kelias link to, ko nori. Jei ne visos jaunimo organizacijos – nebūčiau žinojusi, ką noriu veikti baigus mokyklą.“

Anelė nuoširdžiai tikisi radusi tą sritį, kurioje norėtų siekti aukštumų, bet jei kas nepasiseks – sieks kitoje, jos visiškai negąsdina mintis keisti savo nuomonę, studijas.

„Dabar darau tai, ką noriu, kas man atrodo geriausia, o kaip bus toliau – nežinia. Gal po keturių metų atrodys, kad geresnis kitas variantas, tai jį ir pasirinksiu“, – sako drąsi mergina, svajojanti po politikos mokslų atlikti praktiką Briuselyje, Europos Sąjungos institucijose.

 

Viename pirmųjų organizuotų renginių „Savanorystė veža“. Anelė moderuoja diskusiją su jaunais verslininkas Gargždų atvirame jaunimo centre. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Renginyje apie keliones jaunimui ES Gargždų atvirame jaunimo centre. Jaunimo galimybių pristatyme. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Klaipėdos rajono verslo forume skaito pranešimą „Kodėl verslas neturėtų vengti jaunimo“. Kino vakare ir M. Barbieri fotografijų parodos atidaryme. Valentino dienos renginyje „Vaivorykštės“ gimnazijoje.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 65 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,