Mano Gargždai



Klaipėdos rajone – Europos judumo savaitės renginiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

2020 m. Europos judumo savaitės tema – „Judumas – be jokios taršos“ atspindi ambicingą tikslą, kad iki 2050 m. žemynas neišskirtų anglies dioksido. Šia tema taip pat siekiama pabrėžti neteršiančio transporto prieinamumą ir skatinti kurti visus įtraukiančią sistemą.

 

Kaip sekasi?

Nors tyrėjai nustatė, kad didžiuosiuose miestuose sumažėjo kelionių automobiliu ir prognozuojama, kad ateinančiais metais 50 proc. kelionių vyks viešuoju transportu, dviračiu arba pėsčiomis, naujausi Europos aplinkos agentūros (EAA) tyrimai patvirtina, kad transporto tarša ženkliai padidėjo, lyginant su 1990 m. rodmenimis.

Konkrečiai, nuo 1990 iki 2018 m. viso transporto sektoriaus tarša padidėjo 28 proc., tai pabrėžia būtinybę skubiai skatinti anglies dioksido neišskiriančius transporto sprendimus miestuose. Nors kelios didžiosios Europos metropolinės zonos pritaikė griežtas priemones, transportui naudojama atsinaujinančių išteklių energijos dalis 2018 m. liko 8,1 proc.

Klimato kaita ir susiję padariniai, pvz., potvyniai, sausros ar karščio bangos, yra pagrindinės grėsmės europiečių gerovei. Pagal Paryžiaus sutartį, kurios tikslas yra klimato šilimą sulaikyti iki 1,5 laipsnio ribos, būtina sustabdyti anglies dioksido išskyrimą iki 2050 m.

Neutralumą anglies dioksido taršos atžvilgiu galima pasiekti keliais būdais, įskaitant anglies dioksido taršos mažinimą teikiant prioritetą mažai ir visiškai neteršiančiam viešajam ir asmeniniam transportui, taip pat ėjimui ir važiavimui dviračiu.

Pagal naujausius skaičiavimus, 2050 m. maždaug 80 proc. pasaulio populiacijos gyvens miestuose, todėl miestai yra geriausia vieta praktiniam šių ambicingų planų įgyvendinimui.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia kartu minėti Europos judumo savaitę rajone.

 

Rugsėjo 16–22 d.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia Klaipėdos rajono bendruomenes prisijungti prie šios akcijos ir aktyviai leisti rudens vakarus savo bendruomenėse dalyvaujant bendrose mankštose.

Fizinio aktyvumo naudą ir svarbą žinome visi, ČIA galite susipažinti su fizinio aktyvumo rekomendacijomis skirtingoms amžiaus grupėms.

Tačiau neretai randame įvairių pasiteisinimų ir atsisakome aktyvios veiklos, teisindamiesi, kad pradėsima kada nors. Kada nors yra dabar, todėl raginame nelaukti rytojaus ir užsiregistruoti į nemokamus užsiėmimus.

Kiekvienoje seniūnijoje vyks nemokami fizinio aktyvumo užsiėmimai, kuriuos ves profesionalūs treneriai. Būtina registracija į užsiėmimus, užsiregistravus su Jumis susisieks atsakingas specialistas ir informuos kada ir kur Jūsų seniūnijoje vyks užsiėmimai.

Registracija: el. p.: renginiai@visuomenėssveikata.lt, telefonu 8 659 798 39, arba internetu ČIA.

 

Rugsėjo 16. d

Auksinį rudens vakarą kviečiame praleisti aktyviai bei informatyviai – rugsėjo 16 d. 18 val. kviečiame dalyvauti istoriniame pėsčiųjų žygyje Gargžduose su gide. Žygeiviai renkasi Gargždų autobusų stotyje (Klaipėdos g. 35, Gargždai). Žygio trukmė – 2–2,5 val.

Žygio metu profesionali gidė Jus nukels į praeitį pasakodama įvairias miesto istorijas. Turėsite puikią galimybę kitu žvilgsniu pažvelgti į kiekvieną dieną matomus objektus, o išgirstus faktus galėsite papasakoti žygyje nedalyvavusiems asmenims ar pas Jus lankantiems svečiams iš kito miesto. Tai puiki galimybė susipažinti su savo miesto istorija bei aktyviai praleisti vakarą.

Dalyvavimas žygyje nemokamas, būtina išankstinė registracija el. paštu renginiai@visuomenėssveikata.lt, telefonu 8 659 79 839 arba internetu ČIA.

 

Rugsėjo 19 d.

Dviračių sporto entuziastai Klaipėdos rajone, turime Jums puikų pasiūlymą savaitgaliui: rugsėjo 19 d. kviečiame dalyvauti dviračių žygyje su gide „Klaipėdos krašto istorija“. Dviračių žygio maršrutas – Priekulė–Dreverna–Kintai–Ventės ragas (31 km).

Rugsėjo 19 d. 11 val. visi užsiregistravę dalyviai bus laukiami Gargžduose, Klaipėdos g. 19 (šalia esanti automobilių aikštelė). Jūsų lauks autobusas, kuris nuveš į startinę vietą – Priekulę. Po to autobusas visus dalyvius ir jų transporto priemones – dviračius – parveš atgal į Gargždus.

Kviečiame pasinaudoti puikia galimybe aktyviai ir įdomiai praleisti dieną sužinant savo krašto istoriją. Profesionali gidė ves Jus įdomiausiais rajono keliais ir supažindins su istoriniais objektais.

Dalyvavimas užsiėmime nieko nekainuoja, būtina išankstinė registracija el. paštu renginiai@visuomenėssveikata.lt, telefonu 8 659 79 839 arba internetu ČIA.

 

Rugsėjo 20 d.

Mėgstate nuotykius? Esate azartiškas? Patinka užduotys, kurias norint išspręsti reikia pasitelkti logiką? Jei taip, kviečiame rugsėjo 20 dieną dalyvauti orientacinėse varžybose, kurios skirtos Europos judumo savaitės paminėjimui.

Kviečiame registruotis 2 žmonių komandoms. Dalyviai galės startuoti nuo 12 iki 13 valandos. Startas ir finišas – Gargždų jaunimo parkas (šalia estrados).

Meskite sau ir draugams, artimiesiems iššūkį ir sudalyvaukite azartiškame ir įtraukiančiame savo miesto orientaciniame žaidime. Būtina išankstinė registracija el. paštu renginiai@visuomenėssveikata.lt, telefonu 8 659 79 839 arba internetu ČIA.

 

Rugsėjo 21 d.

Klaipėdos rajono ugdymo įstaigos kviečiamos dalyvauti konkurse „Aktyvi pertrauka“.

Šis sudėtingas periodas Lietuvoje ir visame pasaulyje sudarė sąlygas vaikams visą laiką mokykloje būti vienoje klasėje. Vyresnio amžiaus mokiniai nebeturi galimybių vaikščioti per pertraukas kaip anksčiau. Tačiau negalime pamiršti fizinio aktyvumo ir šiuo periodu ir kviečiame visas ugdymo įstaigas pasidalinti, kaip jie aktyviai leidžia laisvą laiką.

Tai gali būti mankšta, šokis ar kita aktyvi veikla pertraukos metu. Nufilmuokite šį laiką ir atsiųskite mums, o mes rugsėjo 21 dieną išrinksime nuotaikingiausią Aktyvią pertrauką ir apdovanosime jos iniciatorius.

 

Rugsėjo 22 d.

Rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio. Kviečiame prisijungti prie šios akcijos ir nors šią dieną pasistengti vengti važiavimo nuosavu automobiliu: jei reikia įveikti nedidelį atstumą, eikite pėsčiomis ar rinkitės kitą transporto priemonę (dviratis, paspirtukas, riedučiai ir panašiai), jei būtina nukeliauti toliau – rinkitės viešąjį transportą.

Nusifotografuokite ir kelkite nuotraukas į savo socialinius tinklus su grotažymėmis #DienaBeAutomobilio2020, #EuroposJudumoSavaite2020. kiekvienas galime prisidėti prie šios iniciatyvos ir paskatinti kitus, kviečiame būti Judumo be jokios taršos dalimi.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 261 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,