Mano Gargždai



Sporto centro šachmatininkai kovojo Lietuvos pirmenybėse (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Rugsėjo 10–13 dienomis Vilniuje, Karolinos konferencijų centre vyko net keturi Lietuvos moksleivių šachmatų čempionatai paeiliui.

 

Pirmas dvi dienas vyko komandiniai B14, M14, B18 ir M18 čempionatai. Nors B14 grupėje mūsų vaikinai ir buvo nusiteikę kovingai, gerai pasirodyti nepavyko. Buvo pasiektos trys pergalės ir patirti keturi pralaimėjimai, pagal papildomus blogesnius rodiklius iškovojant galutinę 11-tą vietą tarp 17 komandų.

Neblogai pasirodė Danielius Antužis, septyniose partijose surinkęs 4 taškus. Kitų indėlis į komandos taupyklę buvo toks: Dovydas Spevak (žaidė tik prie pirmos lentos, tuo pačiu buvo ir komandos kapitonas) surinko 3 taškus, Dominyko Lavrentjevo visos partijos žaistos prie antros lentos – 3,5 taško, Domas Andrijauskas su Arvydu Žiūra dalindamiesi viena lenta pelnė po 1 tašką.

Po to vykusiose B18 komandinėse pirmenybėse buvo išstatytos dvi mūsų komandos – vyresnių ir jaunesnių ugdytinių. Tikslas buvo pasidaryti treniruotę prieš asmeninius čempionatus. Nepaisant to, vyresnieji dvi pergales sugebėjo pasiekti, kas užtikrino komandinę dešimtą vietą tarp dvylikos komandų.

Po to prasidėjo asmeninės pirmenybės. Iš pradžių vyko „Žaibo“ pirmenybės. Buvo kovojama trijuose turnyruose, su atskiromis vaikinų ir merginų įskaitomis. Kiekviename turnyre kovojo dviejų amžiaus grupių šachmatininkai. Čia irgi buvo atskirai išaiškinami nugalėtojai.

Net 72 dalyviai susirinko į BM14 grupę. Kartu su keturiolikmečiais čia kovėsi ir dvylikamečiai. Tarp dalyvių buvo ir 6 Klaipėdos rajono sporto centro ugdytiniai. Geriausiai sekėsi Danieliui Antužiui, kuris devyniose partijose surinko 6 taškus ir bendroje įskaitoje buvo 15-toje vietoje (tarp B12 – septintoje vietoje). Danielius „Žaibe“ pasikėlė reitingą 39 balais. Labai nedaug nuo jo atsiliko Dovydas Spevak, bendroje įskaitoje buvęs 19-toje vietoje, o tarp B14 – 11-toje vietoje. Dovydas reitingą pasikėlė dar daugiau, net 54 balais. Neblogas ir Domo Andrijausko bei Dominyko Lavrentjevo pasirodymas. Domas surinko 5 taškus (31 vieta, plius 13 Rtg. balų), 14 vieta tarp B12. Dominykas surinko 4,5 taško (37 vieta), 17 vieta tarp B14. Arvydas Žiūra – 45-toje vietoje (4 taškai), Kernius Balčiūnas – 61-oje vietoje.

Dar trys Sporto centro ugdytiniai kovojo BM18 grupėje. Čia susirinko 39 dalyviai, tarp kurių didžioji dalis su aukštais tarptautiniais reitingais. Nepaisant to, mūsiškiai kovojo pagirtinai. Žygimantas Staponas devyniose partijose surinko 4,5 taško ir tarp šešiolikamečių vaikinų buvo dešimtoje vietoje. Domantas Antužis su 3 taškais tarp aštuoniolikamečių berniukų buvo dvidešimtas. Na, o Jorė Balčiūnaitė surinko 4,5 taško iš 9 galimų, bendroje įskaitoje būdama 25-toje vietoje, tarp visų aštuoniolikamečių merginų buvo trečia, na o M16 grupėje aplenkė visas savo varžoves ir tapo Lietuvos čempione!

Jorės puikus pasirodymas – ilgas jos devynerių metų kruopštaus darbo rezultatas. Metai iš metų ji po vieną antrą poziciją vis kilo aukštyn, praktiškai nuo autsaiderių. Ir štai – pagaliau atėjo sėkmės valanda. Žinoma, pergalę lydėjo daugybė papildomų faktorių, dėl vienų ar kitų priežasčių į čempionatą neatvyko kelios pajėgios šios amžiaus grupės merginos. Tačiau faktas lieka faktu. Šiandiena, ji – čempionė.

Paskutines dvi dienas vyko Lietuvos greitųjų šachmatų visų amžiaus grupių pirmenybės. Mūsų draugišką Sporto centro kolektyvą papildė dar vienas dalyvis. B10 grupėje kovoti dėl aukštesnių vietų lydimas tėvų atvyko Matas Valaika. Matas jau nuo pirmų turų išsiveržė į lyderių grupę, kovėsi puikiai ir galutinai dešimtmečių grupėje buvo penktas tarp 43 dalyvių. Tai labai geras pasirodymas, teikiantis vilčių netrukus siekti ir prizinių vietų.

Dvylikamečių grupėje tarp 50 dalyvių mūsų vaikinai kovėsi permainingai, pakildami į turnyrinės lentelės viršutinę dalį ir vėl nukrisdami. Galutinėje įskaitoje jie išsidėstė tokia tvarka: tryliktas – Domas Andrijauskas (5,5 taško), septynioliktas – Arvydas Žiūra (5 taškai), devynioliktas – Danielius Antužis (5 taškai).

Puikiu žaidimu keturiolikmečių grupėje nustebino Kernius Balčiūnas, devyniose partijose surinkdamas 5 taškus, tarp 37 dalyvių būdamas 14-toje vietoje, o tarp B14 iškovodamas aukštą dvyliktąją vietą. Kernius savo reitingą per vieną turnyrą sugebėjo pakelti net 80 balų. Toje pat grupėje kovojo ir Dovydas Spevak bei Dominykas Lavrentjevas. Dovydas su 4,5 taško galutinėje įskaitoje buvo 20-toje vietoje (tarp B14 – 16-toje vietoje). Dominykas su 3,5 taško – 28-toje vietoje (tarp B14 – 22-oje vietoje).

Šešiolikamečių grupėje Žygimantas Staponas buvo 12-toje vietoje, Jorė Balčiūnaitė – 19-toje vietoje. O tarp merginų M16 Jorė buvo pripažinta trečia. Tad mūsų taupyklėje – dar vienas medalis. Tarp aštuoniolikamečių kovėsi vienintelis mūsiškis – Domantas Antužis. Surinkęs 3 taškus iš 8 galimų, Domantas buvo 18-toje vietoje (tarp B18 – penkioliktas).

Ugdytinių pasirodymą vertiname teigiamai. Dauguma kėlėsi reitingus, kai kurie ženkliai. Pirmąkart per 14 metų nuo šachmatų ugdymo įtraukimo į buvusios Gargždų sporto mokyklos (dabar BĮ Sporto centras) programą turime ir Lietuvos pirmenybių nugalėtoją. Iki šiol tik Mantui Pilipuičiui buvo pavykę du kartus laimėti prizines vietas (2011 metais iškovoti antrąją vietą „Žaibo“ pirmenybėse B10 grupėje, ir 2013 metais – trečiąją vietą greitųjų šachmatų pirmenybėse B12 grupėje).

 

Zigmo Bitino nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 181 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,