Mano Gargždai



Taryba pritarė: sudarys komisiją kolegų veiksmams tirti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tarybos nariai Sigitas Karbauskas ir Viktoras Kura. Redakcijos archyvo nuotr. Tarybos nariai Sigitas Karbauskas ir Viktoras Kura. Redakcijos archyvo nuotr.

Šiandien nuotoliniu būdu posėdžiavusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba pritarė komisijos, skirtos tirti, ar Tarybos nariai Sigitas Karbauskas ir Viktoras Kura nepažeidė Konstitucijos, nesulaužė priesaikos ir gali toliau tęsti darbą Taryboje, sudarymui. Už pasisakė 17 politikų, 7 balsavo prieš, 1 susilaikė, V. Kura nuo klausimo svarstymo nusišalino, o S. Karbauskas balsavime nedalyvavo.

 

Problemos – dėl bandymo registruoti rinkimams likviduojamą partiją

2020 m. liepos mėnesio 20 d. dieną Vyriausioji rinkimų komisija gavo prašymą partiją „Tvarka ir teisingumas“ registruoti savarankišku politinės kompanijos dalyviu, buvo pateiktas tarybos posėdžio protokolas, kurį pasirašė 37 asmenys. Tarp dalyvių, dėjusių parašus ir organizavusių partijos „išlikimą“ buvo ir 5-ių Tarybos narių pavardės. Dvi iš jų – Klaipėdos rajono politikų, opozicijoje esančių Sigito Karbausko ir Viktoro Kuros.

Minėta partija su buvusiu lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu jau birželio mėnesį buvo paskelbusi, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ likviduojama, tad tokį bandymą partijos vardu dalyvauti Seimo rinkimuose buvęs pirmininkas vadino neteisėtu, kaltino buvusius bendrapartiečius dokumentų klastojimu ir neteisėtu juridinio asmens užvaldymu.

VRK atsisakė rinkimams registruoti likviduojamą partiją.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius, pirmininko pavaduotojas A. Petkus liepos 22 d. kreipėsi į VRK su prašymu „Dėl savivaldybių tarybų narių galimai sulaužytos priesaikos“, o VRK sudaryta komisija įpareigojo nuomonės rengėjus kreiptis į Jurbarko, Klaipėdos, Lazdijų, Skuodo rajonų savivaldybių tarybas su prašymu atlikti vertinimą dėl nurodytų savivaldybių tarybų narių galimai sulaužytos priesaikos.

 

Sudarė komisiją faktams tirti

Tarybos posėdyje buvo pritarta komisijos iš Tarybos narių partijų frakcijų deleguotų atstovų sudarymui. Patvirtinta komisijos sudėtis: Rasa Linkienė (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Raimundas Daubaris (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Aušra Gudauskienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Loreta Piaulokaitė-Motuzienė (visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ frakcija), Jonas Dromantas (Lietuvos socialdemokratų frakcija), Česlovas Banevičius (Mišri frakcija), Martynas Pocius (frakcija „Kuriam kartu“).

Komisijos pirmininku pasiūlytas Raimundas Daubaris.

 

Neslėpė nusivylimo

Tarybos narys Raimondas Simonavičius prašė nurodyti, ką konkrečiai pažeidė kolegos, pateikti tai pagrindžiančius argumentus, įrodymus bei jų šaltinius.

Meras B. Markauskas atsakė, kad tam ir yra sudaroma ši komisija, kuri išsiaiškintų, gautų papildomus duomenis. Taip būtų nuspręsta, ar yra poreikis suformuoti kreipimąsi į Vyriausiąjį administracinį teismą ar tokio pagrindo kreipimuisi nėra ir procedūrą tikslinga nutraukti.

Tarybos narys Martynas Pocius, frakcijos „Kuriam kartu“ atstovas posėdyje sakė, kad jam klausimas juokingas, ypač dėl to „kad vakar gavo laišką, kad neegzistuoja tokių pareigų žmogus, kuris parašė į VRK.“

„Už ką norime nubausti žmones? Kad nuvažiavo į susirinkimą? Visiškas cirkas, mes – ne teisėsaugos institucija. Jos turi daryti tyrimą, tik po teismo galima atimti jų Tarybos nario mandatus“, – nuomonę dėstė M. Pocius, siūlęs klausimo nesvarstyti.

R. Simonavičius pabrėžė, kad kaip teisininkas „negali žiūrėti į neprofesionaliai parengtus dokumentus“, todėl balsuoti atsisakė.

„Galbūt tai bandymas atsikratyti nepatikusiais politikais? Ar norėtume atsidurti šių kolegų vietoje?“, – emocijų neslėpė R. Simonavičius.

S. Karbauskas nepraleido progos replikai po balsavimo. Jo teigimu, gal didesnį nusižengimą jis daro nenusišalindamas nuo šio klausimo balsavimo, negu „atlikdamas Konstitucinę teisę dalyvauti susirinkimuose ir t. t.“

Kaltinimai už pritarimą komisijos sudarymui skriejo Sausio 13-osios Laisvės gynėjui Tarybos nariui Virgilijui Skuodui, kuris už Lietuvos laisvę kartu stovėjo su V. Kura.

„Tas žmogus balsuoja už kolegą. Kas tas žmogus, kuris išduoda savo draugus? <...> Pamynei viską, kas šventa“, – emocionaliai į balsavimą reagavo S. Karbauskas.

V. Skuodas į kreipimąsi atsakė, kad nieko jis neišduoda, o sudaryta komisija „bendražygį, jeigu jis nėra kaltas, išteisins.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 195 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,