Mano Gargždai



Rinkimai artėja: rajone vyksta intensyvus pasiruošimas, sulaukta ir skundų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
mano-gargzdai.lt koliažas mano-gargzdai.lt koliažas

Iki Seimo rinkimų pradžios tiksi paskutinės dienos. Jau šį penktadienį, anot Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininko Zigmo Bitino, bus pradedamos ruošti balsavimo patalpos, mat jau nuo pirmadienio iki ketvirtadienio (spalio 5–8 d.) vyks išankstinis balsavimas Savivaldybėje. Atlikti pilietinę pareigą bus galima nuo 7 iki 20 val. Pirmą kartą, dėl susiklosčiusios situacijos, siekiant išvengti grūsčių ir žmonių būriavimosi, išankstinis balsavimas vyks ne dvi, bet net keturias dienas.

 

Paskutiniai darbai, rengiamasi ir saviizoliacijoje esančiųjų balsavimui

Anot Z. Bitino, šiuo metu apygardoje ir apylinkėse vyksta paskutiniai parengiamieji darbai prieš rinkimus. Jau šią savaitę tikimasi gauti paskutinę rinkiminę medžiagą, biuletenius, iš SAM jau yra gautos ir parsigabentos apsauginės priemonės – 21 apsauginis komplektas su kombinezonu, taip pat ir respiratoriai, kaukės, antbačiai, kepuraitės, pirštinės, akiniai, dezinfekcinis skystis ir kt.

„Apylinkės vykdo savo funkciją – nešioja korteles, mėto į pašto dėžutes, pildo formas, sudarinėjami turinčiųjų balsuoti namuose sąrašai“, – darbus vardijo pašnekovas, primindamas, kad kitą penktadienį ir šeštadienį jau prasidės rinkėjų lankymas ir balsavimas namuose.

Pirmininkas nurodė, kad jo iniciatyva rinkėjams, kurių nerandama namuose, papildomai su rinkėjo kortelėmis į pašto dėžutes įmetami ir informaciniai lapeliai, kuriuose nurodoma, kad jie turi teisę balsuoti namuose, nurodyti terminai, iki kada kreiptis į apylinkės pirmininką. Anot ilgametę darbo patirtį rinkimuose turinčio pašnekovo, įteikti rinkėjo korteles asmeniškai dažniausiai pavyksta tik iki 20 proc. turinčių teisę balsuoti namuose.

Z. Bitinas informavo, kad saviizoliacijoje esantys asmenys taip pat turės teisę balsuoti, iki spalio 7 d. jie turi užpildyti prašymo formą ir ją nusiųsti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), pastaroji duomenis perduos Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), o šis – rinkimų apygardoms. Tie rinkėjai, kurie balsuos ne toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jie įrašyti, šią formą turėtų pateikti iki paskutinio antradienio, einančio prieš rinkimų dieną.

„Šiandien nesame gavę nė vieno prašymo iš saviizoliacijoje esančių asmenų. Matyt nelabai ruošiasi lįsti į viešumą ir balsuoti“, – svarstė apygardos komisijos pirmininkas.

Jis informavo, kad pilnus apsauginius kostiumus suteikė didesnėms apylinkėms bei toms, kurios turės eiti į specialiuosius punktus – V. Gaigalaičio globos namus, nakvynės namus, ligoninę. Didesnės rizikos grupės asmenų, esančių įstaigose, Gargždų rinkimų apygardoje, anot Z. Bitino, nėra daug – preliminariai iki 200 rinkėjų.

„Jeigu bus kokioje apylinkėje poreikis, jai ir duosime, kad būtų darbuotojai pasiruošę pilnai apsaugai. Apsimuturiavę, apsisaugoję nariai turės nueiti, jeigu reikės. Manau, kad susitvarkysime su iššūkiais“, – apie naują patirtį rinkimuose kalbėjo ilgametis rinkimų komisijos primininkas.

Nors VRK reaguoja į pastabas ir priekaištus, Z. Bitinas atviravo, kad koreguotinų dalykų yra: pavyzdžiui, rinkimų apylinkės neturės kūno temperatūrą matuojančių termometrų.

„Čia gali būti ir žmogaus teisių pažeidimas, jeigu rinkėją pulsiu išvarinėti lauk, nes man pasirodys, kad jis gali turėti temperatūros. Galbūt jis nuo gyvenimo būdo ar prigimties raudonas“, – juokaudamas kalbėjo Z. Bitinas.

 

Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Dėl politinės reklamos – skundai

Gargždų rinkimų apygarda gavo 7 skundus dėl politinės reklamos pažeidimų. Daugiausia dėmesio sulaukė kandidatės ir dabartinės Seimo narės konservatorės Rasos Petrauskienės stendai, kurie, anot pranešusiųjų, buvo pastatyti netinkamoje ar draudžiamoje vietoje. Iš viso nagrinėti net 4 skundai tuo pačiu klausimu.

„Stendas pastatytas prie automagistralės arčiau nei 70 metrų, ten valstybinės reikšmės kelias, tad yra apsaugos zona“, – dėstė Z. Bitinas, informavęs, kad stendas stovėjo apie 15 metrų nuo kelio.

Kandidatė esą pasiaiškino, kad stendus buvo gerai pastačiusi, taip pat turi ir sklypo savininko leidimą.

Pasak komisijos pirmininko, buvo priimtas sprendimas pripažinti šiuo atveju politinės reklamos pažeidimą ir perduoti visą surinktą medžiagą VRK. Pastaroji ir priiminės sprendimą: skirs nuobaudą arba nuspręs to nedaryti.

Nagrinėtas ir skundas dėl kandidato Alvydo Mockaus reklamos, kuri esą nebuvo pažymėta kaip politinė reklama, tačiau komisijos nariai įsitikino, kad užrašus tiesiog užstojo žolė, tad pažeidimo nefiksavo.

Skųstas ir Seimo narys Petras Gražulis, kuris esą dalino ir platino lankstinukus Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje, tačiau klausimas buvo išspręstas kandidato naudai, mat pareiškėjas nepateikė papildomų duomenų ir komisija negalėjo įvertinti, kas lankstinukus dalino.

„Buvo per sudėtinga priimti sprendimą, juk bet kas gali atnešti ir padėti“, – sakė Z. Bitinas.

Akylų piliečių dėmesio sulaukė ir liberalų kandidatas Justas Ruškys, kuriam „kliuvo“ dėl rinkiminyje laikraštyje „Nemiegam“ publikuotos informacijos: „Jis, minėdamas valdiškus, privalomus darbus įsivardino juos kaip savo nuopelnus.“

Kandidatas išdėstė, kad ir seniau lygiai taip pat darbus aprašinėdavo, ką nuveikęs per metus, tam įtakos neturėdavo jo užimamos pareigos.

„Galima įvairiai traktuoti, bet priėmėme sprendimą, kad tai nėra politinės reklamos pažeidimas, teiksime VRK sprendimą“, – atskleidė Z. Bitinas.

Jis pridūrė, kad buvo gautas ir vienas skundas dėl galimo papirkimo, tačiau pritrūkus duomenų, tyrimas nebuvo pradėtas, surinkta informacija perduota VRK – klausimas atsidūrė ilgame svarstytinų galimų pažeidimų sąraše.

 

Rinkimų apylinkės pritaikytos neįgaliesiems, po rinkimų – atokvėpis

Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas pasidžiaugė, kad klausimas dėl balsavimo patalpų pritaikymo neįgaliesiems buvo išspręstas praktiškai visose apylinkėse.

Klaipėdos rajono savivaldybė informavo, kad Klaipėdos rajone galimybės pritaikyti patalpų negalią turintiems žmonėms, nebuvo tik dviejose apylinkėse – Nr. 29, Jakuose (Pergalės g. 2) ir Nr. 14, Tilvikuose (Žvelsos g. 1). Norintys balsuoti kviečiami tai daryti kitose apylinkėse: Jakams artimiausia yra Ketvergių apylinkė, o Tilvikams – Vėžaičių.

Pasak Z. Bitino, Tilvikų apylinkėje sąrašuose yra tik 200 rinkėjų – tai mažiausia apylinkė, tad jeigu ateityje ir toliau bus keliami ypatingi reikalavimai dėl pritaikymo neįgaliesiems, o Administracija negalės išspręsti patalpų klausimo, tada neatmetama galimybė prijungti šios apylinkės rinkėjus prie Vėžaičių.

Rinkimų komisijos pirmininko teigimu, balsavimo teisė bus užtikrinta kiekvienam piliečiui, jeigu reikės, apylinkės pirmininkas suorganizuos ir pavežėjimą iki artimiausios apylinkės.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad situacija dėl koronaviruso Klaipėdos rajone pastaruoju metu yra ganėtinai gera.

„Rinkimai eina į priekį, tikimės sulaukti ir, kad praeis viskas“, – apibendrino pokalbininkas, pridurdamas, kad po to rinkėjai galės pailsėti nuo rinkimų – artimiausi bus 2023 m. pavasarį vyksiantys savivaldybių tarybų.

Primename, kad 2019-ieji metai buvo itin gausūs rinkimų. Savivaldybės meru tapus tuometiniui Seimo nariui Broniui Markauskui, vyko nauji rinkimai į Seimą Gargždų vienmandatėje rinkimų apygardoje, juose atstovauti Klaipėdos rajonui išrinkta Rasa Petrauskienė.

„Beveik visus metus išbuvau pirmininku. Pereinant nuo vienų rinkimų (svaivaldybės tarybų) prie kitų (Seimo), vasarą buvau dvi savaites net dviejų komisijų pirmininku“, – rekordinius rinkimų metus prisiminė Z. Bitinas.

 

Informacija rinkėjams:

Spalio 5–8 d. 7–20 val. išankstinis balsavimas, Klaipėdos rajono savivaldybėje (Klaipėdos g. 2);

Spalio 7, 8 ir 9 dienomis balsavimas vyks specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose.

Spalio 9 ir 10 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Pagrindinę rinkimų dieną – spalio 11-ąją rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

VRK primena, kad rinkėjams einant balsuoti reikia pasiimti asmens dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią veido apsaugos priemonę bei turėti savo asmeninį rašiklį. Pamiršusiems atsinešti rašymo priemones, balsavimo vietoje bus suteikiamos daugkartinės, kurias rinkimų komisijų nariai reguliariai dezinfekuos.

Rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupes, rekomenduojama ateiti rytinėmis balsavimo valandomis, t. y. nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiau žmonių. Į balsavimo patalpą taip pat patariama nesivesti kitų asmenų, kurie nebalsuoja, stengtis nesibūriuoti bei laikytis saugaus bent vieno metro atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 522 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,