Mano Gargždai



Mėguvos kandidatai debatuose atsakinėjo ir į provokuojančius klausimus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Kandidatai Mėguvos apygardoje (viršuje iš kairės): A. Balnionienė, D. Petrošius, I. Vizgirdienė, J. Kubilius, M. Skritulskas, N. Požarskienė. Apačioje iš kairės: R. Latakas, R. Žiubrys, S. Grigorian, V. I. Geralavičius, V. Martusevičius. „Žinau, ką renku“ maketas. Kandidatai Mėguvos apygardoje (viršuje iš kairės): A. Balnionienė, D. Petrošius, I. Vizgirdienė, J. Kubilius, M. Skritulskas, N. Požarskienė. Apačioje iš kairės: R. Latakas, R. Žiubrys, S. Grigorian, V. I. Geralavičius, V. Martusevičius. „Žinau, ką renku“ maketas.

Rugsėjo 24-ąją politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ pakvietė rinkėjus artimiau susipažinti su kandidatais į Seimo narius Mėguvos vienmandatėje apygardoje. Šiemet šioje naujai sudarytoje apygardoje Seimo narį rinks net trijų savivaldybių atstovai: Palangos, Kretingos bei Klaipėdos rajonų.

 

Dėl mandato čia varžysis 12 kandidatų, debatuose dalyvavo: Audronė Balnionienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Vaidievutis Ipolitas Geralavičius (Krikščionių sąjunga), Svetlana Grigorian (Lietuvos socialdemokratų partija), Jonas Kubilius (Lietuvos socialdemokratų darbo partija), Raimundas Latakas (Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai), Vilius Martusevičius (Darbo partija), Dovydas Petrošius (Lietuvos žaliųjų partija), Nijolė Požarskienė (partija „Laisvė ir teisingumas“), Mindaugas Skritulskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Inga Vizgirdienė (Centro partija-tautininkai) bei Romandas Žiubrys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Į debatus neatvyko tik Edgaras Maščinskas (Laisvės partija). Palangos kurorto muziejuje vykusią diskusiją moderavo viešo kalbėjimo ir komunikacijos ekspertas Igoris Vasiliauskas.

 

Vietoj prisistatymo – provokuojantis klausimas

Debatams šį kartą parinktas netradicinis kandidatų prisistatymas – visi turėjo atsakyti į klausimą, kokiu žodžiu nenorėtų būti įvardinti.

Klaipėdos rajono rinkėjams pažįstama liberalė A. Balnionienė sakė, kad nenorėtų būti siejama su žodžiu „vagis“. Krikščionių sąjungos atstovas V. I. Geralavičius, kaip nepageidaujamą vardijo žodį „melagis“. Netikėtą atsakymą pateikė S. Grigorian: „Nenorėčiau būti įvardijama kaip „graži“. Gyvenime pasitaikė, kad vertina pagal išvaizdą, o ne pagal kompetencijas.“

J. Kubilius, Socialdemokratų darbo partijos atstovas, nenori būti „neatsakingas“, D. Petrošius (Žaliųjų partija) – „pažadukas“, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė N. Požarskienė – „absoliučia nevykėle“, konservatorius M. Skritulskas – „neskaidrus“, centrietė-tautininkė I. Vizgirdienė – „nepatyrusi“, o „valstietis“ R. Žiubrys – „tinginys“.

Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai atstovas R. Latakas bei Darbo partijos kandidatas V. Martusevičius teigė, kad nėra tokio žodžio, kurio nepageidautų ar bijotų.

Vėliau kandidatams buvo užduodami įvairūs klausimai, daugelis – „šaudė pro šalį“, nežinodami, kiek ministerijų šalyje, kas sudaro Seimo valdybą, kiek narių yra Europos parlamente ar kiek Seimo narių turi būti išrinkta, kad Seimas būtų laikomas išrinktu.

 

Kalbėjo apie Stambulo konvenciją, jaunimo migraciją, švietimą

Kandidatams buvo pateiktas klausimas, ar pritaria Stambulo konvencijos ratifikavimui, ar yra pilna apimtimi susipažinę su dokumentu. Didžioji dalis pretendentų į Seimą prisipažino, kad konvenciją skaitė ne visą arba jos išvis neskaitė. Daugelis pritarė, kad konvencijoje minima problema dėl smurto artimoje aplinkoje yra aktuali, tačiau diskusijų kelia vienos lyties partnerystės klausimai.

Kalbėdami apie jaunimo pritraukimą į Palangą, kandidatai minėjo būtinas subsidijas pirmajam būstui.

Diskusijoje kalbėta ir apie tai, kaip kandidatai spręstų švietimo problemas. Sulaukta klausimo, kaip padaryti, kad kitos savivaldybės netaptų Palangos savivaldybės įkaite, prisimenat klausimą apie ketintą įvesti 5 eurų mokestį už įvažiavimą į Palangą.

Debatų žiūrovai taip pat domėjosi, kokia kandidatų nuomonė apie Lietuvos santykius su Lenkija, Latvija, Baltarusija.

Nemalonų klausimą gavo socialdemokratė S. Grigorian, teirautasi, kaip ji ketina įvykdyti pažadą, kad MMA siektų iki 60 proc. vidutinio užmokesčio, kai jos mamos įmonėje vidutinis atlyginimas nurodomas 34 eurai.

„Man žmogus žinomas, nes jis diskredituoja mane ir mano šeimą, sukurta netikra paskyra, į kurią dedama kompromituojanti informacija apie mane, turbūt jaučiama neapykanta. Gal kreiptis į teisėsaugą?“, – į susirinkusiuosius kreipėsi kandidatė.

 

Kokiame komitete dirbtų ir kaip supranta asmeninę atsakomybę?

Moderatorius kandidatų teiravosi, kokiame Seimo komitete pageidautų dirbti, jeigu rinkėjai jiems patikėtų Seimo nario kėdę bei kaip jie supranta asmeninės atsakomybės sąvoką.

A. Balnionienė atsakė, kad norėtų dirbti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

„Esu žodžio žmogus: jeigu negali padaryti – nešnekėk. Mažiau „pliurpalizmo“, daugiau darbų“, – sampratą aiškino liberalė.

V. I. Geralavičius teigė, kad pageidautų dirbti Biudžeto ir finansų, Ekonomikos, Užsienio reikalų arba Švietimo ir mokslo komitetuose.

„Reikia dirbti taip, kad siektum savo tikslo, ką tu laikai reikalinga, stengtis, kad jis būtų pasiektas. Nepavyks – nepavyks, Seime vienas nebūsi, reikia frakcijos. Turi būti ramus prieš sąžinę, kad padarei viską, ką galėjai“, – poziciją apie asmeninę atsakomybę išdėstė Krikščionių sąjungos atstovas.

S. Grigorian prioritetinį nurodė Socialinių reikalų ir darbo komitetą.

„Asmeninę atsakomybę suprantu pažodžiui, iš politiko žmonės tikisi, kad jie nedings, neprapuls po rinkimų, o vykdys pareigą ištisus ketverius metus“, – sakė socialdemokratė.

Užsienio reikalų komitete norintis dirbti socialdemokratų darbo partijos kandidatas J. Kubilius sakė, kad asmeninė atsakomybė jam suprantama, kaip pažadų tesėjimas: „Prisišnekėjai, tai ir vykdyk.“

Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai atstovas R. Latakas, pageidaujantis dirbti Teisės ir teisėtvarkos komitete, nurodė, kad inicijuotų įstatymo priėmimą už asmeninę atsakomybę.

Darbietis V. Martusevičius norėtų dirbti Valstybės valdymo ir savivaldybių arba Kaimo reikalų komitete. Jis savo asmeninę atsakomybę teigė ne kartą parodęs savo darbe – prisiėmęs už savo pavaldinių, kurių turėta net apie 3 000, klaidas.

Žaliųjų partijos atstovas D. Petrošius pageidautų dirbti Užsienio reikalų arba Aplinkos apsaugos komitete. Jo manymu asmeninė atsakomybė turėtų būti siejama su korupcija, nuo kurios nukenčia mokesčių mokėtojai: „Ką pridirbo, privalo atsakyti mandatu arba didesnėmis bausmėmis.“

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė N. Požarskienė teigė, kad savo 40-ies metų patirtį prokuratūroje pritaikytų Teisės ir teisėtvarkos komitete.

„Rinkėjai tikisi, kad būsime sąžiningi, nepaveikūs, už rankovių netampys juodieji lobistai <...> Jeigu aš padariau klaidą, ikiteisminiai tyrimai turi būti pradėti“, – apie asmeninę ir politinę atsakomybę kalbėjo kandidatė.

Nors konservatorius M. Skritulskas teigė neteikiantis prioriteto kokiam nors konkrečiam komitetui, savo patirtį geriausiai išnaudotų dirbamas Socialinių reikalų ir darbo komitete, Valstybės valdymo ir savivaldybių ar Ekonomikos komitete.

„Asmeninė atsakomybė – padorumas, nebijojimas pasakyti tiesos, pripažinimas klydus“, – lakoniškas buvo kandidatas.

Centro partijos-tautininkų kandidatė I. Vizgirdienė pripažino, kad rinktųsi pagal profesiją artimą Sveikatos reikalų komitetą.

„Buvau atsakinga už ketvirtadalį Palangos vaikų, kai nueini miegoti ramus, žinai, kad viską padarei gerai, turi gebėti pripažinti klaidas“, – asmeninės atsakomybės suvokimą grindė kandidatė, pridurdama, kad jai nesuprantamas nuostatų keitimas, keičiant partijas.

„Valstietis“ R. Žiubrys teigė, kad rinktųsi Kultūros komitetą, srities, kuri, jo manymu dažnai nuvertinama.

„Norėčiau būti tuo, kuris klausosi, išgirsta, išklausęs ir supratęs, siektų padaryti, kad visiems būtų geriau gyventi Lietuvoje“, – atsakymų sesiją užbaigė pretendentas į Seimą.

 

Informacija

Mėguvos apygardos rinkėjų sąrašuose yra 32 528 rinkėjai. Iš 18 rinkimų apylinkių 8-ios yra Klaipėdos rajono savivaldybėje: Girkalių, Kretingalės, Plikių, Kalotės, Jakų, Slengių, Karklės bei Gindulių (13 191 rinkėjas).

 

Debatų vaizdo įrašą galite peržiūrėti ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 187 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,