Mano Gargždai



Meras jau atidavė balsą Seimo rinkimuose, rinkėjai balsuoti neskuba (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Meras dalyvavo išankstiniame Seimo rinkimų balsavime. A. Rimkuvienės nuotr. Meras dalyvavo išankstiniame Seimo rinkimų balsavime. A. Rimkuvienės nuotr.

Antradienio rytą Klaipėdos rajono savivaldybėje išankstinio balsavimo teise pasinaudojo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalės balsuoti spalio 11 d., turi galimybę balsuoti iš anksto bet kurioje šalies savivaldybėje. Tai padaryti šiemet dėl pandeminės situacijos jie gali net keturias dienas – spalio 5–8 dienomis nuo 7 iki 20 valandos.

 

Tiki pergale

Ilgai netrukęs balsavimo kabinoje rajono vadovas atviravo, kad nuotaikos prieš rinkimus – geros.

„Manau, kad visuomenė pakankamai sąmoninga, rinkėjai ateina tvirtai apsisprendę, už ką balsuoti. Svarbu, kad politikai jų neapviltų“, – komentavo B. Markauskas.

Pasiteiravus, ar jis tiki, kad jo atstovaujamai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai Seimo rinkimuose ir vėl pasiseks, meras sakė: „Tikrai tikiu, kad iškovos pergalę: ir darbai, ir visuomenės apklausa tą rodo.“

Šioje kadencijoje ir Seimo, ir Vyriausybės nariu pabuvojęs B.Markauskas išreiškė nuomonę, kad komanda yra ryžtingai nusiteikusi ir daro pokyčius, o žmonės esą tai jaučia ir tai patvirtins balsavimu.

Išankstiniame balsavime dalyvauti nusprendęs Klaipėdos rajono rinkėjas Alvydas buvo atviras, kad jis tvirtai žino, už ką balsuoti, esą pasirinkimas pakankamas.

Balsuoti atėjusi Irena taip pat komentavo, kad apsispręsti už ką balsuoti nebuvo sunku – į rinkimus ji eina susidariusi sąrašą, kiekvienais metais ji teigė palaikanti tą pačią politinę jėgą.

 

Klaipėdos rajono rinkėjai – pasyvūs

Klaipėdos rajono savivaldybėje per pirmąją išankstinio balsavimo dieną iš viso pilietinę pareigą atliko 189 rinkėjai.

„163 mūsų rajono, 26 – kitų apygardų“, – sakė Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas, pats pirmasis atidavęs savo balsą ir išbandęs, kaip veikia rinkimų sistema.

Anot ilgamečio rinkimų komisijos pirmininko, jis kasmet veda dienos balsavusiųjų statistiką, tad, panašu, kad kol kas nuo vidurkio atsiliekama: „Rekordinis kažkada yra buvęs 537 rinkėjai, apie 250–300 rinkėjų per dieną būdavo įprastai.“

Z. Bitinas patvirtino, kad Klaipėdos rajono rinkėjai dažniausiai pagal aktyvumą šalyje būna sąrašo apačioje.

„Gal ir sociologinę apklausą būtų įdomu atlikti, senesnė bendruomenės dalis yra aktyvesnė, priemiesčiai, jaunesni gyventojai – užimtesni, tad mažesnis aktyvumas. Bet po truputį keičiasi, didesnis optimizmas yra“, – pamąstymais apie rinkėjų pasyvumą dalinosi meras B. Markauskas.

 

Dėl koronaviruso – nauji iššūkiai

Šiemet komisijos nariams teks iššūkis – lankyti ir suteikti balsavimo teisę ir saviizoliacijoje esantiems rinkėjams. Z. Bitino teigimu, vakar buvo gautas sąrašas – kol kas teks lankyti 8 panorusius balsuoti žmones, kurie šiuo metu yra saviizoliacijoje. Komisijos pirmininko žiniomis, nė vienam iš jų nėra patvirtinta koronaviruso diagnozė.

„Jie bus traukiami į sąrašus ir lankomi su didesne apsauga. Pasižiūrėsime, tų kostiumų ne tiek daug turime, jie skirti tiems, kurie lankys sergančius ir specialiuosiuose punktuose esančius“, – apie apsaugos priemones kalbėjo Z. Bitinas.

Lietuvoje, kaip nurodė pašnekovas, saviizoliacijoje norinčiųjų balsuoti – apie 250 rinkėjų.

„Mūsų rajone geresnė padėtis, nes kai kur yra ir karštesnių židinių. Kol kas esame gerai nusiteikę ir tikimės, kad rinkimai praeis be incidentų“, – apibendrino Z. Bitinas.

 

Aktyviausi sostinės rinkėjai

VRK duomenimis, pirmąją išankstinio balsavimo dieną iš viso balsavo 12 980 rinkėjų. Tai yra 0,54 procento nuo bendro visų Lietuvoje balsuojančių rinkėjų skaičiaus. Iki šiol daugiausiai rinkėjų sulaukta Vilniaus miesto savivaldybėje. VRK praneša, kad antradienio 10.30 val. ryto duomenimis čia jau balsavo 2950 rinkėjai. Antroji pagal populiarumą išankstinio balsavimo vieta yra Vilniaus Lukiškių aikštė (2005). Šalia Spaudos rūmų, A. Sacharovo a. Vilniuje, įrengtoje balsavimo vietoje savo pilietinę valią išreiškė 1608 asmenys.

Kauno mieste daugiausiai rinkėjų renkasi balsuoti į Šilainių kultūros namus (1440). Kauno Rotušės aikštėje jau balsavo 1340 rinkėjų.

Klaipėdos Žvejų rūmuose įrengtoje balsavimo vietoje iš anksto jau balsavo 1210 balsavimo teisę turintys piliečiai.

 

Informacija rinkėjams:

Spalio 5–8 d. 7–20 val. išankstinis balsavimas, Klaipėdos rajono savivaldybėje – Klaipėdos g. 2;

Spalio 7, 8 ir 9 dienomis balsavimas vyks specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose.

Spalio 9 ir 10 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Pagrindinę rinkimų dieną – spalio 11-ąją rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

VRK primena, kad rinkėjams einant balsuoti reikia pasiimti asmens dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią veido apsaugos priemonę bei turėti savo asmeninį rašiklį. Pamiršusiems atsinešti rašymo priemones, balsavimo vietoje bus suteikiamos daugkartinės, kurias rinkimų komisijų nariai reguliariai dezinfekuos.

Rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupes, rekomenduojama ateiti rytinėmis balsavimo valandomis, t. y. nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiau žmonių. Į balsavimo patalpą taip pat patariama nesivesti kitų asmenų, kurie nebalsuoja, stengtis nesibūriuoti bei laikytis saugaus bent vieno metro atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 353 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,