Mano Gargždai



Prasidėjo virtualus „Nepatogaus kino“ festivalis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Trečiadienį prasidėjęs tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ buvo atidarytas lietuviška premjera – filmu „Pavyzdingas elgesys“. Iki spalio 18 d. vyksiančio festivalio pradžią šiemet galėjo kartu stebėti visi Lietuvos žiūrovai – virtualioje kino salėje tiesiogiai iš Lukiškių kalėjimo buvo transliuojama atidarymo ceremonija, po kurios žiūrovai pasiliko filmui ir pokalbiui su kūrėjais.

 

Žmogus žmogui žmogus – šia šviesaus atminimo filmo „Pavyzdingas elgesys“ režisieriaus Audriaus Mickevičiaus mintimi buvo pradėtas 14-asis „Nepatogus kinas“.

„Kiekvienoje istorijoje, kiekviename filmo personaže ieškoti žmogiškumo yra ir „Nepatogaus kino“ festivalio tikslas, kurio siekėme šiuos keturiolika festivalio metų. Mes tikime, kad tikrovė yra per daug sudėtinga ir daugiasluoksnė, kad ją būtų galima pateikti supaprastintai. Mes skatiname užduoti daugiau klausimų, nei pateikti vienareikšmiškų atsakymų. Kiekviename kadre privalome ieškoti gylio, o kiekviename pasakojime – prasmės“, – festivalio atidarymo ceremonijoje kalbėjo „Nepatogaus kino“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Festivalio atidarymas vyko simbolinėje vietoje – būtent čia buvo kuriamas „Pavyzdingas elgesys“, kurio pabaigti režisierius Audrius Mickevičius nespėjo – jo kūrybą nutraukė mirtina liga, o filmą kurti baigė filosofas Nerijus Milerius.

Po seanso žiūrovai turėjo galimybę susitikti su juo pačiu ir filmavimo komandą į kalėjimą įsileidusiu buvusiu Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriumi Viktoru Davidenko, palietusiu opią buvusių kalinių grįžimo į visuomenę temą.

Ši tema toliau bus gvildenama spalio 16 d. vyksiančioje virtualioje „Nepatogaus kino“ diskusijoje „Kalinių sugrąžinimas į visuomenę – iliuzija ar reali galimybė?“, kuri bus transliuojama festivalio „Facebook“ paskyroje.

Spalio 7–18 d. vykstantis „Nepatogus kinas“ šiemet yra išskirtinis dėl naujo formato – festivalio programa pasiekiama visoje Lietuvoje, o didžioji dalis lydinčių diskusijų kasdien transliuojamos festivalio „Facebook“ paskyroje.

Festivalio tinklalapis tapo vartais į virtualią kino salę – čia išsirinkę filmą, žiūrovai gali filmus žiūrėti patogiu metu arba dalyvauti kolektyviniuose seansuose bei bendrauti su režisieriais tiesioginių interneto transliacijų metų.

Pilna festivalio programa pirmą kartą yra prieinama visoje Lietuvoje vienu metu, o siekiant dar labiau didinti festivalio prieinamumą tiems žiūrovams, kurie neturi techninių ar finansinių galimybių filmus žiūrėti namie, organizatoriai kviečia juos nemokamai išvysti apsilankant daugiau nei 180-yje su festivaliu bendradarbiaujančių šalies bibliotekų.

 

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vienas pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 403 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,