Mano Gargždai



B. Markauskas. Dalyvaujamasis biudžetas. Jūs spręskite, ko labiausiai reikia

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
 „Labai norisi, kad būtumėte aktyvūs. Kelkite idėjas, burkite bendraminčių ratą, siūlykite ir balsuokite už jums priimtinas iniciatyvas“ „Labai norisi, kad būtumėte aktyvūs. Kelkite idėjas, burkite bendraminčių ratą, siūlykite ir balsuokite už jums priimtinas iniciatyvas“

Dalyvaujamasis biudžetas nėra kažkas naujo ar išskirtinio. Pirmieji jį pasaulyje prieš tris dešimtmečius pradėjo taikyti brazilai, kai Porto Alegrės miesto gyventojams buvo pasiūlyta patiems nuspręsti, kam ir kaip leisti biudžeto lėšas. Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama pusantro tūkstančio dalyvaujamųjų biudžetų, o kitąmet prie šio skaičiaus prisijungsime ir mes – Klaipėdos rajonas.

 

Mintys apie dalyvaujamąjį biudžetą sukosi jau nuo praėjusių metų. Turbūt nėra nieko svarbiau nei tarpusavio pasitikėjimas, o kas, jei ne bendras darbas, jį kuria. Todėl ir siekiame, kad dalį Savivaldybės biudžeto skirstytumėte Jūs – visi rajono gyventojai, kad patys galėtumėte nuspręsti, ko reikia Jūsų miestui, miesteliui ar gyvenvietei.

Tai leis kiekvienam rajono gyventojui labiau įsitraukti į savivaldą, suprasti, kaip sudaromas biudžetas, siūlyti iniciatyvas ir priimti sprendimus. Net neabejoju, kad idėjų, kurios prisidės prie kokybiškesnės, tvarkingesnės ar gražesnės aplinkos, Jūs turite daug. O dalyvaujamasis biudžetas ir bus tas įrankis, kuris leis Jūsų idėjas realizuoti. Planuojame kitąmet tam skirti ne mažiau nei 300 tūkstančių eurų.

Tad kaip viskas vyks? Šiuo metu esame numatę tris kategorijas, pagal kurias bus galima teikti idėjas. Į pirmą kategoriją pateks mažos apimties projektai visame Klaipėdos rajone – iniciatyvos, kurioms įgyvendinti reikia iki 20 tūkstančių eurų. Antrai kategorijai priklausys tokios pačios apimties projektai, bet tik Gargždų seniūnijoje. Na, o trečia kategorija – gerokai didesnės vertės projektai, kurių įgyvendinimas kainuos nuo 20 iki 100 tūkstančių eurų.

Tiesa, tai nereiškia, kad dalyvaujamuoju biudžetu nebus galima naudotis turint ir mažesnės vertės idėją. Nesvarbu, ar idėjos įgyvendinimas kainuos kelis šimtus, ar kelis tūkstančius eurų, jos visos yra laikomos svarbiomis ir įgyvendintos bus tos, kurios susilauks daugiausiai Klaipėdos rajono gyventojų palaikymo. Idėjų lauksime iš Klaipėdos rajono gyventojų nuo 16 metų. Jūsų idėją turės palaikyti bent 10 bendraminčių, gyvenančių rajone. Na, o jau vėliau idėjos bus paskelbtos, už jas bus galima balsuoti ir, be abejonės, laimės tos, kurios surinks daugiausiai balsų.

Beje, dalyvaujamasis biudžetas nėra skirtas tiesti šaligatviams, įrenginėti apšvietimui ar kitai infrastruktūrai. Jo esmė – įvairūs projektai rajono viešosiose erdvėse. Pavyzdžiui, Alytus, kuriame toks biudžetas startavo prieš kelerius metus, įgyvendino ne vieną gyventojų iniciatyvą ir taip mieste atsirado grilio zona, skulptūra, suoliukai, treniruokliai. Visa tai, kuo naudotis ir grožėtis gali miestiečiai.

Labai norisi, kad būtumėte aktyvūs. Kelkite idėjas, burkite bendraminčių ratą, siūlykite ir balsuokite už jums priimtinas iniciatyvas. Juk galutinis sprendimas, kokių pokyčių reikia rajonui, bus Jūsų, o ne valdžios rankose.

Šiuo metu kaip tik rengiame dalyvaujamojo biudžeto tvarką. Dėl jos tarėmės ne tik su kitomis savivaldybėmis, kurios jau taiko tokį biudžetą, bet ir su kompetentingomis organizacijomis, pavyzdžiui „Transparency International“ ekspertais, turinčiomis nemažai patirties šioje srityje.

Klaipėdos rajono interneto svetainėje skiltyje „Gyventojams“ – „Tavo idėja“ nuo šiol rasite visą aktualią informaciją apie dalyvaujamąjį biudžetą. Būkite aktyvūs, priimant sprendimus, kurie liečia kiekvieną iš mūsų.

 

Užsakymo nr. SAV-10-10

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 276 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,