Mano Gargždai



Išankstinis balsavimas Gargžduose: skaičiai – rekordiniai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Rinkėjai Gargžduose. V. Šleiniūtės nuotr. Rinkėjai Gargžduose. V. Šleiniūtės nuotr.

Per keturias išankstinio balsavimo dienas Seimo rinkimuose, ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Gargždų rinkimų apygardoje fiksuojami rekordiniai rinkėjų aktyvumo skaičiai. Šalyje iš anksto balsavo 7,39 proc. visų rinkėjų (2016 m. Seimo rinkimų I ture – 3,49 proc.).  Iš anksto balsavusiųjų Gargždų apygardos rinkėjų šalyje skaičius –  2082. Lyginant su 2016 metų Seimo rinkimų I turu, aktyvumas išaugo beveik dvigubai – tuomet balsavo 1 073 rinkėjai.

 

Rinkėjų – antplūdis

Kaip pasakojo Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas, sulaukta didžiulio rinkėjų antplūdžio.

„Pirmąją dieną iš anksto balsavo 189 rinkėjai, antrąją – 407, trečiąją – 545, o paskutinę dieną – 658 rinkėjai. Iš viso 1799 rinkėjai, iš jų – 1 508 iš Gargždų apygardos, o likusieji 291 – kitų apygardų“, – skaičius vardijo komisijos pirmininkas, primindamas, kad per daugelį metų organizuojant rinkimus jo fiksuotas dienos rinkėjų rekordas buvo 537 rinkėjai.

„Viršija visus aktyvumo rekordus. Sulaukėme daug rinkėjų iš Klaipėdos. Girdėjosi kalbos, esą klaipėdiečiams greičiau atvykti ir balsuoti Gargžduose, negu porą valandų stovėti eilėje uostamiestyje“, – komentavo Z. Bitinas.

Pašnekovas teigė, kad paskutinėmis išankstinio balsavimo dienomis susidarė eilės, tačiau ilgiausiai rinkėjams reikėjo laukti apie pusę valandos. Pats ne kartą jis buvo išėjęs, atsiprašinėjo rinkėjų.

„Eilė atrodė ilga, mat jeigu 20 žmonių stovi, išlaikydami visus atstumus – tai per visą aikštę. Yra nepakančių žmonių kategorijos, kuriems eilė – didžiausias priešas. Suprantu, nes ir pats nemėgstu stovėti vietoje, gaišti laiko, kuris ir taip brangus“, – komentavo komisijos pirmininkas, pridurdamas, kad kai kurie rinkėjai gal ir išėjo nesulaukę savo eilės.

Ketvirtadienį balsavimas baigtas 20.15 val. Rinkimų komisijos nariai darbus baigė tik 1.30 val.

„Kasdien dirbome po 18 val., nesimėgaudami kažkokiomis pertraukėlėmis. Jeigu ir ateityje būtų toks aktyvumas, tikslinga būtų ieškoti naujų, erdvesnių patalpų arba bent jau esamose įrengti vieną papildomą darbo vietą, balsavimo kabiną“, – svarstė Z. Bitinas.

Jis informavo, kad vakar taip pat prasidėjo balsavimas specialiuosiuose punktuose: Viliaus Gaigalaičio globos namuose ir nakvynės namuose balsavo 101 rinkėjas, Priekulės senjorų globos namuose – 8-i. Šiandien dar balsuos Gargždų ligoninėje esantys rinkėjai. Penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose.

 

Iš „Baltųjų pirštinių“ – priekaištai

Komisijos pirmininkas atviravo, kad buvo sulaukta „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų pretenzijos dėl balsavimo procedūros, esą pažeidžiamas slaptumas.

„Atlikti visą balsavimo procedūrą – apie 20 veiksmų, aš ją buvau patobulinęs, kad viskas eitųsi greičiau. Duodavome mažąjį vokelį ir biuletenius, rinkėjai susidėdavo į mažą vokelį ir grįždavo. Neapsunkindavome, nes jiems ir taip daug galvos skausmo, kaip teisingai viską susidėti. O pagal instrukciją, reikia viską duoti – ir didįjį voką, ir lakštą, kurį įdėti į didįjį voką. Po kelis kartus reikia aiškinti, kaip ten viską sudėti, svarbiausia – rinkėjas turi grįžti viską jau susiklijavęs ir mes nebematome, ar jie teisingai tai padaro. Pasižiūrėsime, kiek bus sugadinta“, – sakė rinkimų komisijos pirmininkas.

Jis teigė, kad vėliau viską vykdė pagal instrukciją, tačiau klausimų ir nesupratimų iš rinkėjų, kaip viską atlikti, netrūko.

Z. Bitinas prasitarė, kad siūlys VRK peržiūrėti balsavimo iš anksto procedūrą ir ją tobulinti, nes ji tikrai yra nepritaikyta pagyvenusio amžiaus rinkėjui.

 

Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas. A. Rimkuvienės nuotr.

 

 

Saviizoliacijoje norinčių balsuoti – 12-a, balsų skaičiavimas užtruks

Pašnekovas nurodė, kad Gargždų rinkimų apygardoje pageidavo balsuoti 12 piliečių, kurie yra saviizoliacijoje (nė vienam nepatvirtinta COVID-19 diagnozė), iš jų trys – kitų apygardų rinkėjai jau balsavo.

„Per mūsų išankstinio balsavimo apskaitą, apylinkių komisijos atliko, parvežė vokus, sužymėjome ir atidavėme paštui“ – tvarką nurodė Z. Bitinas.

Komisijos primininkas džiaugėsi kol kas palankia situacija dėl koronaviruso: „Nėra židinių – kaip Dievo ausy esame, kad taip ir antrame ture būtų.“

Esą VRK vakar pakvietė atsiimti ir daugiau papildomų apsaugos priemonių, tačiau dėl didelio užimtumo, į Nemenčinę vykti jų parsivežti komisijos pirmininkas atsisakė, tikimasi, kad jos bus pristatytos prieš antrąjį rinkimų turą.

Pasiteiravus, ar tikimasi didesnio rinkėjų aktyvumo ir sekmadienį, Z. Bitinas mano, kad rinkėjai bus aktyvesni nei anksčiau, Klaipėdos rajonas ne vienerius rinkimus būdavo „aktyvumo lentelės apačioje.“

Jis užsiminė, kad rezultatų dėl didelio iš anksto balsavusiųjų skaičiaus taip pat teks laukti ilgiau.

„Vokų skaičiavimas Gargždų apylinkėse tikrai užtruks, vien Gargždų pirmojoje komisijoje planuojama apie 500 vokų, jų sukarpymui ir apskaitymui rinkimų naktį reikės kokių 8 val., iki paryčių skaičiuosime. Pirmadienį tradiciškai bus perskaičiavimas, nuo pietų jau vėl dirbsime“, – darbingą laiką apibūdino pašnekovas.

Šiemet aktyviausi rinkėjai, balsuojant iš anksto, buvo Vilniaus Antakalnio (14,05 proc.) ir Senamiesčio-Žvėryno (13,57 poc.), taip pat Kauno Centro-Žaliakalnio (11,95 proc.), Marijampolės (11,38 proc.), sostinės Verkių (10,65 proc.), Klaipėdos Pajūrio (10,65 proc.) apygardose. Mažiausiai aktyvūs balsuojant iš anksto buvo Vilniaus Panerių-Grigiškių (3,64 proc.) ir Naujosios Vilnios (4,17 proc.) apygardų rinkėjai.

Mėguvos rinkimų apygardoje iš anksto balsavo 2 703 rinkėjai. Kartu su 147 balsavusiais spec. punktuose tai sudaro 8,77 proc. visų rinkėjų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 595 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,