Mano Gargždai



Nuo pirmadienio Klaipėdos rajono savivaldybėje skelbiamas karantinas (papildyta)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Tomo Vinicko/delfi.lt nuotr. Tomo Vinicko/delfi.lt nuotr.

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime priimtas sprendimas 12-oje šalies savivaldybių skelbti karantiną. Pastarąjį skelbti pritarta ir Klaipėdos rajono savivaldybėje. Karantino režimo trukmė – dvi savaitės – nuo 2020 m. spalio 26 d. 00.00 val. iki 2020 m. lapkričio 9 d. 24.00 val.

 

Administracijos direktorius gyventojus ramina

„Nujaučiau, kad taip gali nutikti, nors dar praėjusią savaitę nebūtų kilusi mintis. Šią savaitę ryškėjo tendencijos, atvejų pradėjo augti kartais, koronaviruso infekcijos protrūkiai – daugiausiai šeimose, ugdymo įstaigose, daug jų susiję su Klaipėdos miestu. Mes ribojamės, virusas administracinių ribų nepaiso“, – Vyriausybės sprendimą dėl karantino skelbimo komentavo Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius, Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Artūras Bogdanovas.

Jo teigimu, skaičiai nuolat kinta ir šiandien sergamumas COVID-19 infekcija Klaipėdos rajone yra didesnis nei 64 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

„Norėčiau gyventojus nuraminti – nėra niekas iš esmės uždraudžiama, taip, kaip buvo pavasarį <...> Nemanau, kad tai iš esmės sugriaus viską“, – teigė A. Bogdanovas, pridurdamas, kad sunkiausias verslui bus įpareigojimas užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantį prekybos plotą.

Pasiteiravus, ar ketinama uždaryti švietimo įstaigas rajone, Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovas išreiškė nuomonę, kad greičiausiai to nebus daroma, tačiau, jo manymu, „Vyriausybė šiuo klausimu sąmoningai nepasisakė, nes ketina teikti atskiras rekomendacijas“.

Savivaldybės vadovas atviravo nenorintis spekuliuoti šia gyventojams aktualia tema, todėl lauks Vyriausybės nurodymų.

Jis priminė, kad Klaipėdos rajone dar nėra draudžiami renginiai, nors apie tokį ribojimą jau paskelbė ir Plungės, ir Šilutės savivaldybės. Rytoj vyksiančiame Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje bus svarstoma, ar reikalinga taikyti daugiau priemonių.

„Galime priimti ir daugiau ribojimų, atlaisvinti negalime. Labai pamatuotai tą darysime. Atsižvelgdami ir į specialistų nuomonę“, – kalbėjo Administracijos direktorius.

 

Ribojamas judėjimas, būriavimasis

Vyriausybė pritarė karantino paskelbimui Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono (toliau – savivaldybės) teritorijose.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Delfi.lt paaiškino, kodėl tarp savivaldybių, kuriose įvedamas karantinas, nepatenka Vilnius, kur sergamumo rodiklis yra 112,4 atv. 100 tūkst. gyventojų. Pasak ministro, žiūrima ne tik į sergamumo rodiklį, bet be kitų  į procentą, kiek užsikrėtusiųjų nustatomas koronavirusas.

Savivaldybėse, kuriose įvedamas karantinas, bus ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Viešose vietose įpareigojama būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus), laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Nuostatos netaikomos, kai dalyvaujama laidotuvėse.

Vyresni nei 6 metų, viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), išskyrus asmenis, kai jie sportuoja, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujančius aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistus, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktorius ir teisėjus, viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke. Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

 

Darbas – nuotoliniu būdu

Taip pat valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu (kai darbuotojai kas savaitę rotacijos principu dirba nuotoliniu būdu tokiu režimu: 5 darbo dienas dirbama darbo vietoje, kitas 5 darbo dienas dirbama nuotoliniu būdu ir t. t.) ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų (toliau – pirkėjas) srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

 

Draudžiamas pacientų lankymas

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Vyriausybės nutarimu draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.

Rekomenduojama riboti vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrų veiklą.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose.

Taip pat rekomenduojama savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

 

Visiems – rekomendacija likti namuose

Vyriausybės pasitarime Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad visoje šalyje gyventojams rekomenduoja likti namuose, vengti nereikalingų socialinių kontaktų.

„Turiu omenyje ir sporto klubų, šokių veiklas, mėgėjiškas sporto varžybas“, – kalbėjo premjeras.

Jis sakė, kad galbūt bus priimti ir operacijų vadovo sprendimai, įpareigojimai dėvėti kaukes, kur įmanoma, net ir sportuojant.

 

Regionų (savivaldybių) vertinimas pagal atitikimą kriterijams:

Žalia – savivaldybė, kurioje sergamumas yra mažiau nei 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.;

Geltona – savivaldybė, kurioje sergamumas yra mažiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 ar daugiau proc. arba sergamumas yra nuo 25 iki 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.;

Raudona – savivaldybė, kurioje sergamumas yra 50 ar daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 arba daugiau proc. ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais/židiniais dalis, yra 30 ar daugiau proc. per savaitę, arba sergamumas yra daugiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais/židiniais dalis, yra 30 ar daugiau proc. per savaitę (tačiau savivaldybėje turi būti registruota ne mažiau kaip 10 atvejų per savaitę).

Paveiktų savivaldybių sąrašas skelbiamas kiekvieną penktadienį, įsigalioja pirmadienį.

Sustiprintos valdymo priemonės (karantino režimo ir (arba) kitos) pradedamos taikyti, kai didžiųjų Lietuvos miestų ir jų rajonų savivaldybės priskiriami geltonoms savivaldybėms, visais kitais atvejais – kai priskiriami raudonoms savivaldybėms.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 483 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,