Mano Gargždai



A. Žlabys skambina J. S. Bachą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Žlabys. KKS nuotr. A. Žlabys. KKS nuotr.

Klaipėdoje vėl koncertuos Andrius Žlabys – vienas žymiausių lietuvių pianistų, apdovanotas išskirtine charizma ir menine įtaiga. Išpažįstantis meilę aukščiausios prabos muzikai A. Žlabys dažnai skambina Johanną Sebastianą Bachą.

 

Talentingas pianistas perteikia kompozitoriaus kūrybą kaip itin šiuolaikišką, atskleidžiančią ištisą vaizdų visatą, atitinkančią ir nūdienos gyvenimo idealus. J. S. Bacho muziką A. Žlabys interpretuos ir būsimame koncerte. Jo programos „Angliškos siuitos“ kviečiame klausytis spalio 27 d., antradienį, 18.30 val., Klaipėdos koncertų salės I a. fojė.

Sau artimą terpę, kurioje skleidžiasi jo talentas, A. Žlabys atrado Jungtinėse Amerikos Valstijose. Prestižinio Curtis’o muzikos instituto auklėtinis tarptautinį pripažinimą įtvirtino koncertuodamas su garsiausiais pasaulio kolektyvais, tarp kurių – Niujorko filharmonijos, Bostono simfoninis, Klivlando, Buenos Airių filharmonijos simfoniniai orkestrai, iškilūs solistai.

Pianisto „rafinuotas artistiškumas“ (taip rašė The New York Sun) atvėrė jam duris į žinomiausias koncertų sales: Niujorko Avery Fisher Hall ir Carnegie Hall, Amsterdamo Concertgebouw, Buenos Airių Teatro Colón, Londono Wigmore Hall, Vienos Musikverein ir Tokijo Suntory Hall. Jis yra dalyvavęs daugelyje festivalių JAV ir Europoje.

2015 m. pianistas debiutavo Vienos „Musikverein“ salėje su orkestru „Kremerata Baltica“ diriguojant M. Gražinytei-Tylai. Su ta pačia dirigente ir G. Mahlerio jaunimo orkestru 2012 m. A. Žlabys pirmą kartą pasirodė Zalcburgo festivalyje.

Aktyviai koncertuojantis visame pasaulyje pianistas nepamiršta ir gimtosios Lietuvos. Čia jis nuolat pristato išskirtines programas, groja solo su Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos kameriniu orkestru. 2013 m. pianistas parengė programą ir su Klaipėdos kameriniu orkestru, o 2014 m. festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ A. Žlabys grojo su LNSO, taip pat diriguojant M. Gražinytei-Tylai.

„Man sunku įsivaizduoti savo gyvenimą be Johanno Sebastiano Bacho“, – yra sakęs A. Žlabys.

Jo ypatingu santykiu su Bachu ne sykį turėjome progų įsitikinti ir Klaipėdos koncertų salėje. Čia vėlyvo spalio vakarą pianistas interpretuos baroko genijaus Angliškas siuitas klavyrui.

„Interpretuodamas Bachą atlikėjas „vadovaujasi savo turtingos asmenybės, atviros muzikos grožiui ir tobulumui, siekiais maksimaliai atskleisti tai, kas užkoduota muzikiniame tekste. Pianistas gyvai reaguoja į visa tai, kas sudaro muzikos turinį, puikiai girdi polifoninį audinį, iškelia į pirmą planą tai, kas svarbiausia, tiksliai artikuliuoja. Jaučiama, kad skambina nepaprastai nuoširdi, tyra, inteligentiška asmenybė. Jo fortepijono garsai spalvingi, dinaminė amplitudė labai plati – nuo ištirpstančių, vos girdimų, bet gana konkrečiai skambančių iki sodrių, energingų sąskambių“, – po A. Žlabio atliktų J. S. Bacho Šešių partitų klavyrui rašė pianistė Aldona Eleonora Radvilaitė.

„A. Žlabio skambinimas – tai menas, kuris kelia, suteikia sparnus. Pianistas yra išmintingas, santūrus, sukaupęs emocinės energijos. Dabarties kūrybiniame etape jam nebetenka „kovoti“ su medžiaga. Atvirkščiai – stengiamasi kuo patraukliau ją pateikti, neliko vietos ir jaunatviškoms ambicijoms, skamba vien muzika – gryniausiu ir gražiausiu pavidalu. Mąsčiau, kur slypi ypatinga atlikėjo įtaiga? Turbūt ji labiausiai išryškėjo stebint, kaip reikliai jis klausėsi savęs. Garsas – nepaprastai gyvas, minkštas, valdingas, veržlus. Garso žaismė ypač stebino piano epizoduose, kai akordo ar pasažo tonas ne užgesdavo, o jungdavosi su kitu, dar tylesniu…“ – atsiliepia muzikologė Eugenija Žakienė (www.bernardinai.lt).

Tikime, kad ir „Angliškų siuitų“ koncerto klausytojai taps begalinio pianisto atsidavimo savo instrumentui ir baroko genijaus kūrybai liudininkais!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 274 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,