Mano Gargždai



Administracijos direktorius kreipiasi į gyventojus: viskas priklauso nuo mūsų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas prašo gyventojų sąmoningumo. Klaipėdos r. sav. nuotr. Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas prašo gyventojų sąmoningumo. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Visoje šalyje kaistant situacijai dėl koronaviruso situacijos valdymo, nerimo netrūksta ir Klaipėdos rajono savivaldybėje. Nuo šio pirmadienio rajone yra paskelbtas lokalus karantinas, kurio metu gyventojai turi dėvėti kaukes visose viešose erdvėse, nesibūriuoti daugiau nei po 5 asmenis, taip pat galioja reikalavimai kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose – turi būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, ir tarp personalo, paslaugų gavėjų ar kitų lankytojų užtikrinamas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas.

 

Administracijos direktorius prašo sąmoningumo

Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas portalui mano-gargzdai.lt sakė, kad sergančiųjų COVID-19 skaičiai pastarąsias kelias savaites rajone auga geometrine progresija ir tai kelia nemažą nerimą. Visgi, jis teigė pasitikintis Vyriausybės sprendimais bei taikomais ribojimais tam tikrose vadinamosiose raudonose savivaldybėse.

„Dabartinės priemonės – ganėtinai griežtos, vienintelis dalykas – dėl renginių ribojimo, šiuo klausimu Vyriausybė žada pasisakyti jau rytoj. Mes priėmėme sprendimą dėl 10 kv. m būtino ploto. Tai apriboja ir renginius. Nenorėjome visko uždrausti, nes yra tokių edukacijų, renginių, kai galima užtikrinti saugų atstumą ir saugiai dalyvauti“, – komentavo Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovas.

Jis apgailestavo, kad viruso plitimas yra sunkiai kontroliuojamas, bet akcentavo, kad svarbiausia – visų sąmoningumas.

Anot A. Bogdanovo, itin svarbu susimąstyti, kaip elgiamės darbe ir kitose viešose vietose, ar tikrai dėvime kaukes, vykdome dezinfekciją.

„Šiuo metu per atsainiai į tai žiūrime. Aš taip pat darbe praktiškai nuolatos su kauke. Viskas priklauso nuo mūsų pačių“, – apie tai, ar situacija taps kritine, sakė Administracijos vadovas.

 

Dėl mobilaus punkto steigimo – neaišku

Pasiteiravus, ar ketinama Klaipėdos rajone steigti mobilų tyrimų punktą, A. Bogdanovas sakė, kad šis klausimas buvo aptartas ir duotas pavedimas specialistams parengti veiksmų planą, kur ir per kiek laiko jis galėtų atsirasti. Informaciją ketinama pateikti jau šią savaitę, tuomet ir bus apsispręsta dėl jo steigimo.

Anot Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovo, galimas ir bendradarbiavimas su kitomis savivaldybėmis, juolab – kad kai kurių seniūnijų gyventojams vykti į Klaipėdą išsitirti yra arčiau.

A. Bogdanovas pritarė, kad įtampa sveikatos apsaugos sistemoje auga, esant poreikiui, gali būti pasitelktos ir rajoninės ligoninės.

„Mūsų ligoninė gali būti pasitelkta vidutinio sunkumo ligoniams ir tik globos namų gyventojams“, – informavo Administracijos direktorius.

 

Kol sulauks NVSC specialistų skambučio – imtis veiksmų patiems

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė sakė, kad pateikti tikslius skaičius, kiek šiuo metu serga Klaipėdos rajono gyventojų darosi vis sudėtingiau: „Skaičiai kinta kas pusvalandį.“

„Ištiriama ir nustatoma vis daugiau atvejų, kiekiai tokie, kad labai sunku laiku operatyviai ištirti atvejus. Juk net vieno atvejo tyrimas – didžiulis darbas, reikia išsiaiškinti visus jo sąlyčius darbe, šeimoje, kitose aplinkose. Su kiekvienu, turėjusiu sąlytį, reikia kalbėti, konsultuoti, identifikuoti rizikas, nuspręsti izoliuoti ar ne ir pan.“, – apie vis didėjantį darbo krūvį kalbėjo specialistė, pridurdama, kad vakar neatliktų atvejų analizė gali būti skaičiuojama dešimtimis.

Kadangi pajėgumų trūksta visoje šalyje, gyventojai turi būti sąmoningi: „Jeigu asmuo pranešė, kad susirgo, o Jūs turėjote kontaktą, reikia pačiam nedelsiant izoliuotis nuo visuomenės, artimųjų ir nelaukti NVSC specialistų skambučio.“

Dėl augančių atvejų skaičiaus, vėluojama juos ištirti epidemiologiškai, kartais su kontaktą turėjusiais asmenimis susisiekiama antrą ar trečią parą.

„Yra, kurie pyksta, kad paskambinome ir pranešėme vėlai vakare. Bet mes dirbame iki vėlumos ir kartais vėlai pranešame“, – pasakojo A. Syminienė.

Jos svarstymu, galbūt ateityje bus pereita ir prie tokios sistemos, kad žmonės, turėję kontaktą su sergančiuoju, turės elgtis pagal taisykles ir izoliuotis, o ne laukti, kol susisieks specialistai.

 

Plitimo rajono ugdymo, gydymo, slaugos įstaigose kol kas nėra

NVSC Gargždų skyriaus vedėja akcentavo, kad tiriant nustato daugybę atvejų, susijusių su įvairiomis šventėmis, repeticijomis, edukacijomis, ekskursijomis, šermenimis. Ne vienas Klaipėdos rajono gyventojų atvejis fiksuotas ugdymo, gydymo įstaigose Klaipėdos mieste.

„Ne be reikalo yra karantinas – turime nebeiti ten, kur tikrai nereikia eiti, nebesirinkti į šventes, atsisakyti susibūrimų, kurių reikia šiandien būtinai vengti“, – kalbėjo specialistė, pridurdama, kad virusą itin sunku valdyti, nes inkubacinis laikotarpis yra ilgas, nustatoma labai daug besimptomių atvejų.

Klaipėdos rajone yra nemažai šeimos židinių, bet, A. Syminienės teigimu, džiugina tai, kad švietimo ir gydymo įstaigose, užfiksavus COVID-19 atvejį, sugebėta suvaldyti situaciją ir virusas neišplito. Nėra duomenų ir apie plitimą įmonėje „MARS Lietuva“.

„Labai džiaugiuosi šią minutę, kad atsiradus atvejui ugdymo, gydymo ar globos įstaigose dirbama operatyviai, administracijos gerai veikia, kol kas situacija gera“, – teigiamų aspektų įžvelgė skyriaus vedėja.

Nors epidemilogiškai ir būtų palanku viską drausti, specialistė teigė, kad gyvenimas negali sustoti, o visi draudimai yra gerai apsvarstyti ir pamatuoti, veiklos gali vykti, laikantis tam tikrų ribojimų.

 

Prašo į situaciją žiūrėti labai rimtai

A. Syminienė teigė, kad situacija dėl viruso plitimo dar niekada nebuvo tokia rimta, kokia yra dabar.

„Susirgimų daugėja. Visi turime rimtai pažiūrėti, perorganizuoti veiklas,“ – kalbėjo pašnekovė, pridurdama, kad žmonės buvo per daug atsipalaidavę ir atsainiai žiūrėjo į rekomendacijas.

Klaipėdos rajone be daugybės COVID-19 infekcijos atvejų, fiksuotos ir 4 mirtys nuo šio viruso. Kaip sakė specialistė, 3 iš asmenų priklausė vyresnių amžiaus kategorijai, tačiau virusas pasiglemžė ir 55-erių metų asmens gyvybę, kuris, spėjama, užsikrėtė po kelionės į užsienį.

Specialistė dar kartą ragina atidėti kolektyvų, šeimos šventes, gimtadienius.

Klaipėdos rajono savivaldybės duomenimis, Klaipėdos rajone šiuo metu patvirtinti 186 koronaviruso atvejai, saviizoliacijoje – 692 asmenys.

Plačiau apie reikalavimus savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, skaitykite ČIA.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 274 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,