Mano Gargždai



Sendvario daugiafunkcio centro statybos įgyvendinimui – svarbus Tarybos sprendimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vizualizacija iš investicinio projekto Vizualizacija iš investicinio projekto

Sendvario seniūnijoje, Trušelių kaime, Agilos g. 12, planuojamas 8 tūkst. kv. m daugiafunkcis centras, kuris turės patenkinti augančios seniūnijos gyventojų poreikius. Planuojama, kad centre atsiras ikimokyklinio ir priešmokyklinio bei pradinio ir pagrindinio (iki 10 klasės) ugdymo įstaiga, taip pat universali sporto salė bei kultūros centras. Spalio 29 d. posėdžiavusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba padarė svarbų žingsnį projekto įgyvendinimo link – pritarė jį įgyvendinti viešojo ir privataus subjektų partnerystės būdu.

 

Kasmet skirs apie 1,2 mln. eurų

Lietuvoje viešojo ir privataus sektorių partnerystės apibrėžimas yra nustatytas Lietuvos Respublikos investicijų įstatyme – tai valstybės arba savivaldybės institucijos ir privataus subjekto įstatymų nustatyti bendradarbiavimo būdai, kuriais valstybės arba savivaldybės institucija perduoda jos funkcijoms priskirtą veiklą privačiam subjektui, o privatus subjektas investuoja į šią veiklą ir jai vykdyti reikalingą turtą, už tai gaudamas įstatymų nustatytą atlyginimą.

„Savivaldybė turimomis lėšomis nėra pajėgi įgyvendinti projektą. Taip pat Savivaldybė neturi galimybės skolintis dėl skolos limitų, o VPSP būdu įgyvendinamas projektas neturėtų įtakos Savivaldybės skolos dydžiui“, – rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Taryboje buvo pritarta 15 metų (ilgiausia trukmė) VžPP sutarčiai, kuria privatus subjektas turėtų pasirūpinti statinių projektavimu, statyba ir įrengimu, statinių administravimu ir priežiūra, teritorijos ir pastatų valymu bei atliekų tvarkymu ir pan.

Planuojami didžiausi Savivaldybės turtiniai įsipareigojimai – 16 mln. 750 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad Savivaldybės metinis mokėjimas privačiam partneriui sudarys 1 mln. 194 tūkst. eurų.

Posėdyje klausimą pristatinėjusi Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vedėja Raimonda Mc Geever informavo, kad numatomas projekto atsipirkimo laikotarpis – 11 metų, metinis Savivaldybės mokėjimas, kuris būtų mokamas 13 metų siektų apie 1,2 mln. eurų.

Vedėja akcentavo, kad yra didelė tikimybė, kad mokestis galėtų mažėti, nes investiciniame projekte nėra skaičiuotos pajamos, pavyzdžiui, nėra įvertinta partnerio galimybė dalį komercinių patalpų išnuomoti ir taip užsidirbti.

„Kadangi turime didelį sklypą, galės jame savo nuožiūra statyti kažkokias patalpas, neprieštaraujančias mūsų veikloms ir taip dar mažėtų metinis mokestis“, – vardijo specialistė.

 

 

Investicijos sieks apie 11 mln.

Skaičiuojama, kad privataus verslo investicijos į objektą sieks apie 10 mln. 700 tūkst. eurų. Iš jų – bendrojo lavinimo (mokyklos) naujo pastato statyba – 5,8 mln. eurų, ikimokyklinio ugdymo (darželio) naujo pastato statyba – 2,3 mln. eurų, lauko inžinerinė infrastruktūra – apie 1 mln. eurų, įranga (baldai ir pan.) – 522 tūkst. eurų, projektavimas ir inžinerinės paslaugos – 488 tūkst. eurų, sklypo sutvarkymas, želdynų įrengimas – 379 tūkst. eurų, universalios, vaikų žaidimo aikštelės statyba – 196 tūkst. eurų, automobilių stovėjimo aikštelės su garažu statyba – 47 tūkst. eurų.

Raimonda Mc Geever patikino, kad tokios investicijos atitinka rinkos kainą, už tokias sumas esą buvo pastatyti kiti analogiški objektai.

Gavus Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos pritarimą Projektą įgyvendinti VPSP būdu, taisyklių nustatyta tvarka, bus pradedami vykdyti pirkimai, reikalingi partnerystės projektui įgyvendinti, kurie pirmiausia apima pirkimų dokumentų parengimą ir jų suderinimą su CPVA, partnerystės sutarties projekto parengimą ir suderinimą su LR Finansų ministerija.

 

 

Priekaištai – dėl daugiafunkcio centro Gargžduose

Svarstant šį klausimą sulaukta Tarybos narių priekaištų, kad viešojo ir privataus subjektų partnerystės būdu buvo atsisakyta statyti daugiafunkcį sporto centrą Gargžduose.

„Kodėl, kai daugiafunkcį norėjome statyti Gargžduose, šis metodas buvo atmestas ir nepriimtinas, esą neįmanoma, o šiuo atveju siūloma?“, – teiravosi Tarybos narys Jonas Dromantas.

Kritikos strėles valdantiesiems siuntė ir opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas, kuriam praėjusioje kadencijoje užimant Administracijos direktoriaus postą, buvo planuota daugiafunkcį centrą statyti taip pat pasitelkiant privatų subjektą.

„Sveikinu šį projektą. Objektas šioje vietoje tikrai reikalingas, maždaug milijonas bus sumokama per metus, ta suma pakeliama Savivaldybei. Apie aną daugiafunkcį – 1,2 mln. metinis mokėjimas, 900 tūkst. būtų buvę uždirbama. Kai kartais pradedate svaičioti apie 48 mln., reikia įsigilinti. Siūlau grįžti prie daugiafunkcio centro Gargžduose, permąstyti galvelėse, kelti į Dariaus ir Girėno g. Ir rinkimus kai kurie pralošė dėl to, ir dar praloš“, – posėdyje replikavo S. Karbauskas.

Meras Bronius Markauskas, atsakydamas į kolegų priekaištus buvo lakoniškas ir į diskusijas nesivėlė: „Puikiai žinote, Taryba apsisprendė ir atmetė šį variantą ir tiek, diskusija ne vietoje ir ne laiku.“

Klausimui dėl Sendvario daugiafunkcio centro įgyvendinimo viešojo ir privataus subjektų partnerystės būdu Tarybos nariai pritarė vienbalsiai.

 

Tarybos posėdžio vaizdo įrašą galite stebėti ČIA.

 

Diskusijos šiuo klausimu – nuo 40 minutės.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 408 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,