Mano Gargždai



Klaipėdos rajone – nerami savaitė: koronaviruso židiniai fiksuojami įstaigose, šeimose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Gintarėlyje“ fiksuota naujų atvejų, bet situacija valdoma. A. Rimkuvienės nuotr. „Gintarėlyje“ fiksuota naujų atvejų, bet situacija valdoma. A. Rimkuvienės nuotr.

Situacija dėl COVID-19 Klaipėdos rajone, kaip ir visoje šalyje, negerėja – kasdien fiksuojama naujų infekcijos atvejų, žmonėms dėl turėtų kontaktų privaloma izoliuotis. Šiuo metu koronavirusas įsisuko į rajono ugdymo, gydymo, globos įstaigas, įmones, nemažai atvejų fiksuojama šeimose.

 

„Gintarėlyje“ situacija valdoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė informavo, kad šiandien didžiausi židiniai Klaipėdos rajone registruojami šeimose, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje, Paupių pirminės sveikatos priežiūros centre, Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“, Viliaus Gaigalaičio globos namuose, kai kuriose įmonėse.

„Ši savaitė rajone nerami – plečiasi židinys „Gintarėlyje“, didelis iššūkis yra organizuoti darbą Veiviržėnų gimnazijoje. Buvo atvejų ir kitose švietimo įstaigose, bet sugebėta sukontroliuoti. Nemenka užduotis suvaldyti situaciją V. Gaigalaičio globos namuose. Buvo atvejų ir įmonėje „MARS Lietuva“, bendrovė turėjo galvoti, kaip kontroliuoti, susitvarkyti, identifikuoti problemas, kad infekcija neplistų. Kiekviena įstaiga gali susidurti su koronaviruso atvejais, bet kiekviena jų turi interesą suvaldyti situaciją ir tęsti darbus“, – sako A. Syminienė.

Lapkričio 3 d. duomenimis, Viliaus Gaigalaičio globos namuose serga 5 darbuotojai ir 8 gyventojai. Pasak A. Syminienės, „Gintarėlyje“ yra 4-ios galimai COVID-19 paveiktos grupės: „Bet kokį „galimai“ stengiamės izoliuoti, išskaidyti, stengiamasi, kad pati įstaiga nebūtų suparalyžiuota ir kiek galima dirbtų. Dirbame intensyviai su kiekvienu atvejų. Gali kilti daug kalbų, panikos, bet reikia sutikti, kad yra dirbama suvaldymo linkme. Šiandien yra bandoma išlaikyti darželio darbą eliminuojant identifikuotąją riziką.“

Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė Alė Šimaitienė naujienų portalui mano-gargzdai.lt atviravo, kad šiuo metu įstaigoje dėl šią savaitę užfiksuotų koronaviruoso atvejų izoliuotos 4 grupės, bet kitos 10 dirba toliau. Atvejai, fiksuoti įstaigose, susiję tarpusavyje.

„Kol kas esame darbingi, personalo užtenka, situacija valdoma. Pagal reikalavimus dezinfekavome grupes, vyksta apskaita – renkame duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, – pasakojo direktorė, nuraminusi visuomenę, kad uždaryti įstaigos kol kas nėra reikalo. – Kai kurie tėvai šiuo metu neveda vaikų į darželį, bet čia šeimos pasirinkimas.“

Direktorė minėjo, kad serga keletas žmonių iš personalo ir ugdytinių, kiek tiksliai asmenų šiuo metu yra izoliacijoje, pasakyti negalėjo – skaičiai nuolat kinta.

 

Sutrumpinus izoliaciją išlieka būtinybė elgtis atsakingai

Pasak Aušros Syminienės, nuo pandemijos pradžios Klaipėdos rajone fiksuoti 399 susirgimai, 5 mirtys. Visi mirusieji – vyresnio amžiaus, turėjo gretutinių susirgimų.

Registrų centro duomenimis, naujų atvejų per 14 d., tenkančių 100 tūkst. gyventojų, Klaipėdos rajone yra 442,3.

A. Syminienė teigia, kad, „kadangi daug rajono gyventojų dirba, mokosi, linksminasi Klaipėdoje, daug turime įvežtinių atvejų iš uostamiesčio.“

Klaipėdos rajono savivaldybė informuoja, kad izoliacijoje šiuo metu yra apie 890 žmonių. Konkretų skaičių pasakyti sunku, nes, pasak A. Syminienės, jis nuolat didėja, o ir izoliacijos laikotarpį nuo šiol galima trumpinti: „Kasdien ateina sąrašai žmonių, kuriems reikia izoliuotis. Izoliacijos laikotarpis turi būti 14 dienų, tačiau dabar ji gali būti trumpinama, jei sąlytį su sergančiuoju turėjęs asmuo dešimtą dieną pasidaro tyrimą ir atsakymas neigiamas. Dabar bandoma įgyvendinti izoliacijos trumpinimą ne rankiniu būdu, o kad sistema tai darytų automatiškai ir tada būtų aiškesni skaičiai.“

Vedėja primena, kad net ir sutrumpinus karantinavimosi laikotarpį, privalu laikytis rekomendacijų: „Izoliacijos laikotarpis trumpinamas tam, kad gyvenimas, veiklos, darbas vyktų, valstybė funkcionuotų, o ne tam, kad būtų galima daryti bet ką. Reikia vengti susibūrimų, artimo kontakto su kitais, švenčių ir pan., privaloma dėvėti kaukes, laikytis higienos reikalavimų. Reikia elgtis protingai – nors testas neigiamas, ligos inkubacinis laikotarpis išlieka 14 d.“

Pasak Klaipėdos r. PK viršininkės Rasos Stasiulaitienės, ar izoliuotis dėl COVID-19 privalantys asmenys laikosi reikalavimų, tikrinama yra nuolat, per šią savaitę tokių pažeidimų Klaipėdos rajone nebuvo užfiksuota. Dėl kaukių nedėvėjimo, ar netinkamo jų dėvėjimo, per savaitę surašyti trys ANK protokolai.

„Policija visomis teisėtomis priemonėmis stengiasi užtikrinti, kad žmonės laikytųsi karantino režimo reikalavimų – padėtį nuolat stebi patruliuojantys pareigūnai, rengiamos ir tikslinės priemonės. Pareigūnai prašo ir visuomenės supratingumo – kaip greitai pavyks suvaldyti koronaviruso plitimą, priklauso nuo visų mūsų pastangų. Saugokite save ir esančius aplink“, – komentavo Klaipėdos r. PK viršininkė.

Klaipėdos rajono savivaldybė primena, kad privalomą izoliaciją paprastai skiria Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, kuris išduoda pažymą asmens sveikatos priežiūros įstaigai. Tačiau gyventojams šiuo metu labai svarbus įsigaliosiantis pokytis, kad nedarbingumą, turėjusiems kontaktą su sergančiu šeimos nariu, galės išduoti šeimos gydytojas – jeigu sergantysis ir jo šeimos nariai yra registruoti pas tą patį mediką. Tokiu būdu nebereikės laukti atskiro NVSC nurodymo.

„Jaunimo prašoma laikytis reikalavimų, liga gali paveikti vyresnio amžiaus artimuosius, valdyti reikia situaciją, kad neužsikimštų gydymo įstaigos, kad vyresni, ar sergantieji lėtinėmis ligomis galėtų gauti pagalbą“, – supratimo prašo A. Syminienė.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) lapkričio 6 d. 11.30 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 20 747

Sergančių žmonių skaičius: 15 034

Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 1 656

Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius: 192

Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 67

Pasveikusių žmonių skaičius: 5 454

Izoliacijoje esančių asmenų skaičius (sergančių, sąlytį turėjusių, iš paveiktų teritorijų atvykusių, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu): 38 179

Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų: 420

Klaipėdos apskrityje vakarykštę parą registruoti koronavirusinės infekcijos atvejai, susiję su protrūkiais Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filiale, Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje. Taip pat registruoti infekcijos atvejai, siejami su protrūkiais Lietuvos kariuomenėje, Klaipėdos rajono Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje, Klaipėdos miesto Varpo gimnazijoje, Klaipėdos valstybinėje kolegijoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 391 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,