Mano Gargždai



Vyriausybėje bręsta sprendimas tęsti karantiną iki didžiųjų švenčių pabaigos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
A. Veryga. D. Pipo/delfi.lt nuotr. A. Veryga. D. Pipo/delfi.lt nuotr.

Šią savaitę Vyriausybė spręs dėl karantino pratęsimo bent trims savaitėms, bet gali būti ir ilgesniam laikui. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina žmones nusiteikti, kad bet kokiu atveju šios Kalėdos nebus tokios, kaip anksčiau.

 

„Delfi“ primena, kad dėl sudėtingos situacijos dėl koronaviruso (COVID-19) karantinas Lietuvoje buvo įvestas lapkričio 7 dieną, nustatant jo terminą iki lapkričio 29 dienos vidurnakčio.

Vyriausybė dėl preliminarių sprendimų valdant COVID-19 pandemiją įprastai tariasi pirmadienį COVID-19 komitete, o formalūs sprendimai būna priimami trečiadienį per Vyriausybės posėdį.

„Pagrindinis sprendimas, dėl kurio reikės tartis ir sutarti COVID-19 komitete, yra dėl karantino pratęsimo. Tikrai siūlysime karantiną tęsti mažiausiai keletą savaičių. Net ir paskelbus pratęsimą trims savaitėms, atsidurtume kažkur apie gruodžio vidurį. Mano supratimu, gal būtų logiškiau net ir ilgesnį terminą pasiūlyti. Tada, jeigu situacija būtų gera, būtų galima laiką sutrumpinti, švelninti karantino sąlygas. Turbūt būtų logiškiau jį paskelbti bent iki didžiųjų švenčių pabaigos“, – kalbėjo A. Veryga.

Koks sprendimas būtų priimtas, laikinasis ministras ragino nusiteikti, kad šventės šiemet bus kitokios nei įprasta.

„Galbūt jos nebus visai tokios pat, kokios buvo Velykos, kuomet visai niekur nejudėjome, bet Kalėdos tikrai bus ne tokios kaip būdavo anksčiau – su pilnomis aikštėmis žmonių. Matome, kad ir miestai ruošiasi visiškai kitokiems scenarijams. Turime susilaikyti nuo kokio nors didesnio šventimo“, – sakė A. Veryga.

Laikinasis ministras nemano, kad prieš didžiąsias šventes reikėtų kažkaip papildomai dar laisvinti testavimo galimybes, kad visi tie, kas planuoja bet kokiu atveju vykti pas savo artimuosius, galėtų pasitikrinti dėl koronaviruso.

„Testavimas pas mus ir taip pakankamai laisvas. Mes labai daug tiriame. Piko dienomis pasiekiame ir po penkiolika tūkstančių tyrimų. Tai yra labai didžiulis krūvis ir laboratorijoms, ir tiems, kas ten dirba. Kai atkeliaus kitos testavimo metodikos, kurios yra greitesnės, galbūt bus galima apie tai kalbėti. Tačiau jas reikia pirmiausia turėti“, – teigė A. Veryga.

Jis taip pat pažymėjo, kad testavimas nepakeičia pačio karantino principo.

„Žmonių rezultatas gali būti ir neigiamas, nors jie jau bus užsikrėtę. Važinėjimas leidžia ligai sklisti greičiau, ypač, kai dabar, skirtingai negu vasarą, bendravimas vyksta uždarose patalpose. O šeiminis plitimas dabar išlieka vienu didžiausių iššūkių“, – sakė A. Veryga.

 

Parduotuvių uždarinėti nesvarstoma

Ministras patikino, kad šiuo metu nėra svarstomas ne maisto prekių parduotuvių uždarymo variantas.

„Kol kas tokio svarstymo nėra. Buvo toks klausimas medikams, ekspertams. Pritarimo nebuvo. Mūsų komanda bendravo su prekybos įmonių asociacija. Buvo pateikti pavyzdžiai, kaip sudėtinga užtikrinti net ir tas sąlygas, kurios yra jau nustatytos. Buvo patikinta, kad bus imtasi papildomų priemonių, kad žmonės nesiburiuotų“, – teigė A. Veryga.

Pasak ministro, situacija prekybos centruose labai priklauso ir nuo pačių žmonių sąmoningumo.

„Jeigu skaičiai nemažės, gali būti grįžta prie tokių svarstymų, bet šiandien nebus aptarinėjama šita priemonė“, – teigė A. Veryga.

 

Nepaisant rekordų, stebimas situacijos stabilizavimasis

Praėjusią savaitę, fiksuojant užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius, du kartus nuskambėjo žodis „rekordas“. Penktadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad buvo nustatyti 2 272 nauji COVID-19 atvejai. Sekmadienį buvo paskelbta, kad per prieš tai buvusią parą nustatyti 2 307 atvejai.

Nepaisant to, pasak laikinojo ministro, bendra sergamumo koronavirusu situacija yra panaši kaip ir užpraeitą savaitę, ir galima konstatuoti stabilizaciją.

„Praėjusią savaitę buvo svyravimas. Po savaitgalio, kai buvo mažiau tyrimo, buvo mažiau tūkstančio atvejų. Paskui ir rekordai fiksuoti, kokių anksčiau nėra buvę. Tačiau, jeigu žiūrėtume į bendrą savaitės vidurkį, tai jis bus panašus kaip ir užpraeitą savaitę. Taip pat matome, kad ligoninėse situacija nebeblogėjo taip, kaip blogėjo anksčiau“, – kalbėjo A. Veryga.

 

Nedalina pažadų, kad skiepytis galėsime jau šiemet

Pasaulyje prasidėjo didysis vakcinų laukimas. Skelbiama, kad pirmosios jos dozės Europą gali pasiekti jau gruodžio viduryje, šalys ruošiasi jas priimti. Tačiau lieka atviras klausimas – kas ir kiek vakcinų dozių gaus jau šiais metais.

Poreikis yra daug didesnis nei pažadai jų patiekti į rinką. Kaip skelbia prancūzų tinklapis „Le Figaro“, Europa iš didžiųjų laboratorijų yra iš anksto užsisakiusi 1,3 mlrd. dozių vakcinų, ir dar pasirinkusi 660 mln. dozių papildomą galimybę. Tačiau ne visą šį kiekį įmanoma pagaminti iš karto.

„Pfizer-BioNTech“ įsipareigojo iki gruodžio JAV ir Europai pristatyti 50 mln. dozių, „Moderna“ – 20 mln. dozių. 2021 m. „Moderna“ pažadėjo pagaminti nuo 500 mln. iki 1 mlrd. dozių, „Pfizer-BioNTech“ – 1,3 mlrd. dozių.

„Tie milijardai (kurie minimi, kaip Europos poreikis) turbūt yra skaičiuojami visų vakcinų, kurios buvo kuriamos. „Pfizer“ ir „Moderna“ yra tik dvi iš anksčiau aptarinėtų septynių kompanijų. Dar nėra taip, kad jos jau pagamintos, sudėtos į sandėlį, ir tik laukiama, kol bus patvirtinta, kad bus galima įvežti. Dar reikės jas pagaminti, tai užtrunka. Lėktuvai yra mažiausia problema. Tiek, kiek mums jų reikia atsigabenti, apimties prasme yra nedaug. Mums tai būtų mažiausia bėda jas atsiskraidinti. Kai tik bus vakcina, ją atsigabenti nebus sudėtinga. Bus sudėtingiau tą, kuriai reikia šalčio režimo, pristatyti į vietą. Bet tam specialistai taip pat ruošiasi“, – apie logistinius iššūkius kalbėjo A. Veryga.

Ministras nesišvaistė pažadais, kad jau šiemet nuo koronaviruso pradėsime skiepytis Lietuvoje.

„Labai to norėtųsi, bet tikrai negaliu duoti atsakymo į šitą klausimą. Nežinau“, – sakė A. Veryga.

 

Dėl Seimo pozicijos nekeičia

Seime išplitus koronaviruso atvejams, laikinasis sveikatos apsaugos ministras ir toliau laikosi savo pozicijos, kad jį reikėtų porai savaičių uždaryti.

„Tikrai epidemiologine prasme tai būtų daug geriau uždaryti, negu dabar galvoti visokius mechanizmus, kuriuos galvoja, – ir pertvaras, ir kitus dalykus. Tai veiktų, jeigu tai būtų trumpi kontaktai, bet tokio atveju galbūt net ir kaukės užtektų. Ją galima užsidėti dar ir su skydeliu, jeigu jau taip norėtųsi apsisaugoti. Bet geriausia būtų žmonėms išlaukti dvi savaites. Žinoma, aš suprantu, kad dabar yra sudėtingas metas – reikia ir Vyriausybei formuotis, ir biudžetą tvirtinti. Tai yra turbūt pats nedėkingiausias metas. Bet mes jau ne pirmą kartą su nedėkingu laiku susiduriame. Buvo rinkimai nedėkingas metas, dabar valdžios formavimasis yra nedėkingas laikas. Mūsų reikalas yra patarti, Seimo valdžia nuspręs, kaip jie mato, kaip organizuoti darbą“, – sakė A. Veryga.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 260 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,