Mano Gargždai



VRK sprendimas: Gargždų rinkimų apygardos komisijos narė R. Baltinaitė pažeidė įstatymą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
VRK komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė (viršuje), Reda Baltinaitė (dešinėje). VRK komisijos posėdžio vaizdo įrašo stop kadrai. Apačioje – „Gargždai United“ logotipas ir vienas iš įrašų VRK komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė (viršuje), Reda Baltinaitė (dešinėje). VRK komisijos posėdžio vaizdo įrašo stop kadrai. Apačioje – „Gargždai United“ logotipas ir vienas iš įrašų

Lapkričio 24 d. vyko Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdis, kuriame buvo svarstomas ir klausimas dėl Gargždų rinkimų apygardos Nr. 31 rinkimų komisijos narės Redos Baltinaitės. Dėl šios narės veiksmų VRK rugsėjo 16 d. ir rugsėjo 21 d. gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei fizinio asmens skundus.

 

Buvo prašoma ištirti, ar tai, kad asmuo, eidamas komisijos nario pareigas, vietinei ir nacionalinei žiniasklaidai išplatino pranešimą spaudai, kuriame neigiamai kritikavo vieną iš Gargždų rinkimų apygardos kandidatų Artūrą Bogdanovą, nepažeidžia įstatymo.

Taip pat gautas skundas ir dėl to, kad ji būdama komisijos nare administravo ir feisbuko profilį „Gargždai United“, kuriame buvo dalinamasi ir aktualijomis apie kandidatus toje apygardoje. Buvo prašoma įvertinti, ar čia nėra pažeidimų dėl agitacijos.

Posėdyje klausimą pristatinėjusi komisijos narė, šio regiono kuratorė Aistė Žilinskienė teigė, kad pati R. Baltinaitė neneigia, kad yra viena iš „Gargždai United“ svetainės administratorių, kuri talpina informaciją. Minėtas profilis prilyginamas pilietiniam forumui, kai administratoriai talpina kitas žmonių atsiųstas nuotraukas, pastebėjimus, dažnai anonimiškai.

„Rinkimų kampanijos laikotarpiu buvo įrašų apie visus kandidatus. Išskyrimo ar agitavimo tame profilyje nebuvo pastebėta“, – apibendrino klausimą tyrusi komisijos narė.

Visgi, nagrinėjant tolimesnius komisijos narės veiksmus, pažeidimų įžvelgta.

Rugsėjo 18 d. ji išplatino pranešimą spaudai nuo iniciatyvinės grupės „Už sporto centrą su baseinu Dariaus ir Girėno gatvėje“ kaip viešųjų ryšių specialistė. Pranešimo, kurio pavadinimas „Rinkimų kampanijos reklamose – melas apie įgyvendintus projektus“ turinyje neigiamai apibūdintas „valstiečių“ kandidatas A. Bogdanovas.

„Tūkstančiai Klaipėdos rajono gyventojų praėjusią savaitę gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos reklamines knygas, kurių paskutiniuose puslapiuose buvo pristatomi Klaipėdos regiono kandidatai. Perskaičius Gargždų rinkimų apygardoje kandidatuojančio, dabar Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi dirbančio, „valstiečio“ iš Klaipėdos Artūro Bogdanovo prisistatymą, pirmiausia ima juokas ir kyla nuostaba dėl įžūlumo. O tada supranti, kad tokie pareiškimai yra sąmoninga taktika. <...> Tačiau per 30 metų dar neteko matyti kandidatų, kurie prisistatydami rinkėjams taip įžūliai ir be skrupulų meluotų. Ar tikimasi, kad žmonės tiki viskuo, ką perskaito? Mano, kad galima rašyti netiesą, nes tikros informacijos neturintys rinkėjai užkibs ant jauko – gražiai apdainuoto melo? Ar ieškoma žioplių, kurie nežino, nemato ir negirdėjo, kas iš tiesų pastaraisiais metais vyksta rajone? <...> Rinkimų kampanijos pažadus, kurie greičiausiai nebus įgyvendinti, dar įmanoma suprasti. Tačiau akivaizdus melas žmonėms, iš kurių tikiesi balsų per rinkimus – naujas politinės kultūros lygis Klaipėdos rajone. Neregėtas“, – pranešimo turinį citavo VRK komisijos narė.

Esą R. Baltinaitė VRK tvirtino pati pranešimo nerengusi, gavusi tik įrašytą informaciją laikmenoje ir išplatinusi jį žiniasklaidai. VRK nustatė, kad ji ne tik išplatino, pasirašė savo vardu ir pavarde, bet rūpinosi to pranešimo patekimu, skambino į redakcijas, klausė, ar bus patalpinta informacija, taip pat išsamesniam informacijos pateikimui nurodė savo kontaktinius duomenis.

„Atkreipiant dėmesį į visas aplinkybes ir į Seimo rinkimų įstatymo 20 str. 3 dalį, kurioje aiškiai pasakyta, kad rinkimų komisijos nariui ar pirmininkui, davusiam rašytinį pasižadėjimą, draudžiama bet kokia rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią. Kuo šis veiksmas ir būtų laikytinas. Be to, R. Baltinaitė laikytina viešosios informacijos skleidėja, bet kuris fizinis asmuo, skleidžiantis informaciją visuomenei yra atsakantis už tos informacijos teisėtumą. Taip pat R. Baltinaitė patvirtino VRK, kad ji ir rengė pranešimą, rūpinosi jo platinimu, paskleidimu, neinformavo informacijos užsakovo, kad ji tuo pačiu eina komisijos narės pareigas. Gal užsakovas būtų atsisakęs jos paslaugų. Ji kreipėsi į apygardos rinkimų komisijos pirmininką Z. Bitiną, jis rekomendavo nuo tokių veiksmų susilaikyti“, – aplinkybes dėstė atvejį nagrinėjusi A. Žilinskienė, rekomendavusi pripažinti, kad įstatymas šiuo atveju buvo pažeistas ir komisijos narę siūlė atleisti.

Ji taip pat informavo, kad lapkričio 11 d. R. Baltinaitė atsiuntė prašymą atleisti ją iš pareigų savo noru. Komisijos nariams buvo pateiktas siūlymas alternatyviam balsavimui.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į du dalykus. Kai kalbėjau su Z. Bitinu, jis aiškiai įvardijo, kad aš pati turiu prisiimti atsakomybę, aš tai nusprendžiau prisiimti, nes buvau įsitikinusi, kad darau techninį veiksmą. Kitas dalykas, pranešimas spaudai nebuvo paskelbtas nė vienos žiniasklaidos priemonės ir jokios įtakos rinkimų rezultatų baigčiai negalėjo turėti“, – prisijungusi nuotoliniu būdu komisijai sakė R. Baltinaitė.

Visgi, A. Žilinskienė atkreipė dėmesį, kad pranešimo spaudai siuntimas turi vieną tikslą – kad jis atsidurtų visuomenės informavimo priemonėse. Ji nurodė, kad bendravo su laikraščio „Banga“ atstovais, kurie vertino pranešimą kaip tendencingą, teiravosi siuntėjo, ar jis prisiimtų atsakomybę apmokėti lėšas už atsakomąją nuomonę. Kadangi redakcija žinojo, kad pranešimą išplatinusi R. Baltinaitė eina komisijos narės pareigas, taip pat įžvelgė interesų konfliktą.

Galiausiai VRK komisija apsisprendė: vieningai sutarė, kad R. Baltinaitė, Gargždų rinkimų apygardos Nr. 31 rinkimų komisijos narė, pasiūlyta Centro-tautininkų partijos, pažeidė Seimo rinkimų įstatymo 20 str. 3 dalį (Rinkimų komisijos nariui ar pirmininkui, davusiam rašytinį pasižadėjimą, draudžiama bet kokia rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią). Taip pat nuspręsta komisijos narę atleisti iš užimamų pareigų.

„Kaip darbuotoja buvo gera, su savo užduotimis susitvarkė. Iš anksto jai pasakiau, kad už savo veiksmus pati turės prisiimti atsakomybę. Dabar lauks pasekmės – trejus metus pagal įstatymą negalės dalyvauti jokiose rinkimų komisijose. Tad 2023 m. vyksiančiuose rinkimuose dalyvauti negalės,“ – komentavo Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas.

 

Posėdžio tiesioginė transliacija – https://youtu.be/yppIdpHqgjA, klausimas dėl komisijos narės – nuo 1:45 val.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 400 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,