Mano Gargždai



Gelžbetoninės sąramos – konstrukcinis elementas, tiesiogiai susijęs su statinio tvirtumu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Žmogaus, neturinčio tiesioginio ryšio su statybomis, žinios šioje srityje neretai baigiasi langų, durų, stogo dangos bei kelių kitų konstrukcijų elementų pažinimu. Tačiau kiekviename pastate yra ir daug kitų sudėtinių dalių, atliekančių itin reikšmingas funkcijas, kurių galbūt net pavadinimų nežinome. Puikus pavyzdys – gelžbetoninės sąramos. Tai – statybinio objekto konstrukcinis komponentas, montuojamas horizontaliai ir skirtas perdengti sienų angas (dedamos virš tokių pastato angų kai durys, vartai, langai, arkos ir kita). Sąramos gali atlikti ir dekoratyvinę funkciją, tačiau neabejotinai svarbiausia yra tiesioginė šių paskirtis – aukščiau esančių konstrukcijų atlaikymas ir tolygus svorio paskirstymas. Kaip supratote, šio straipsnio tema – sąramos. Gali būti, jog tiesiogiai su pastarosiomis gyvenime ir nesusidursite, bet, kaip sakoma, ką išmoksi, ant pečių nenešiosi.

 

Sąramų rūšys

Sąramos skirstomos į dvi pagrindines grupes: laikančios (kitaip dar vadinamos nešančiosiomis) ir nelaikančiosios arba nenešančiosios. Vien jau pavadinimai sufleruoja, jog laikančiosioms sąramoms tenka atlikti kur kas didesnį darbą. Šios, lyginant su nenešančiomis, turi būti kur kas stipresnės, nes privalo atlaikyti įvairių ją veikiančių konstrukcijų, pavyzdžiui, stogo, sienų ar perdangų svorį. Tuo tarpu nenešančios sąramos, kurios dažniausiai yra montuojamos pertvarinėse, o ne laikančiosiose sienose, laiko tik mūro, kuris šią slegią, apkrovą. Pastarosioms didžiausias krūvis tenka mūrijimo darbų metu, betonui dar esant nesukietėjusiam. Vėliau, šiam sustingus, šis perima dalį nenešančiosios sąramos „darbo“. Tiek laikančiosios, tiek nelaikančios sąramos gali būti gaminamos iš įvairių medžiagų, pavyzdžiui, iš akytojo betono blokelių. Tačiau statybų ekspertai vieningai sutinka, jog pats patikimiausias variantas – gelžbetoninės sąramos. Pastarųjų gamybos „receptas“ – armatūros karkasas, užlietas tam tikros klasės betono mišiniu.

 

Aktualūs klausimai, susiję su sąramų kainomis

Sąramas gaminančios bei parduodančios įmonės savo prekių asortimente siūlo populiariausių, vadinamųjų standartinių išmatavimų sąramas. Tačiau, jei jums reikalingos kitokių išmatavimų sąramos, drąsiai pateikite savo pageidavimus: pagal individualų užsakymų gali būti pagaminamos reikiamų gabaritų sąramos. Savaime suprantama, kaip ir bet koks nestandartinis gaminys, šios kainuos maždaug 20-30 proc. daugiau. Tai yra susiję su didesnėmis gaminio gamybos sąnaudomis. Jei, kalbant apie standartines sąramas, šių, specialiose formose, galima pagaminti apie 40 vienetų, tuo tarpu nestandartinių gamybos atveju reikalingas nuolatinis įrenginio reguliavimas.

Tęsiant temą apie sąramų kainą, reikia paminėti, jog galutinė suma už šį projektą yra sudaryta iš medžiagų ir darbo kainos. Pavyzdžiui, tokių pačių matmenų laikančiosios sąramos kaina bus gerokai aukštesnė už nelaikančiosios.

 

 

Kodėl, renkantis bei montuojant sąramas, pagrindinis kriterijus – kokybė?

Kalbant apie statinius, viskas, kas susiję su tvirtumu, yra labai svarbu. Tad, nieko keisto, jog, renkantis sąramas (šios, kaip jau aptarėme, tiesiogiai susijusios su tvirtumu), labai svarbu kokybė.

Atsiradus įtrūkimui sąramoje, gero nelauk, o, ypač – kalbant apie laikančiąsias sąramas (pakeisti šias – itin sudėtinga). Atsiradus sąramos įtrūkimui, įtrūksta ir siena, gali „sujudėti“ aukščiau esančios konstrukcijos (pavyzdžiui, perdanga, stogas), o kai kuriais atvejais įtrūksta net ir apačioje esantis langas. Pasisekė, jei pavyksta apsieiti tik su nedideliais vizualiniais defektais. Sudėtingesniu atveju sąramos defektai gali pažeisti ir visą statinio konstrukciją.

Norint užbėgti už akių galimai nelaimei, susijusiai su papildomomis išlaidomis bei sugadintomis nervų ląstelėmis, tiek laikančiosios, tiek nelaikančiosios sąramos turėtų būti įsigyjamos iš patikimo gamintojų, o šių montavimas atliekamas profesionalių meistrų, besilaikančių visų darbo instrukcijų.

UAB „Kauno Gelžbetonis“ – Jūsų patikimas partneris, išsiskiriantis ilgamete patirtimi gelžbetoninių gaminių gamyboje bei savo veikloje besivadovaujantis aukščiausios kokybės standartais.

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 344 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,