Mano Gargždai



Akis į dangų: įspūdingiausi gruodžio naktų reiškiniai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
 Pixabay nuotr. Pixabay nuotr.

Nors šie metai jau eina į pabaigą, tai nereiškia, kad patys įspūdingiausi astronominiai reiškiniai liko praeityje. Gruodį taip pat ne kartą naktiniame danguje bus galima dairytis įdomybių. Kai tik pasitaikys giedras dangus, atsikvėpkite nuo kasdienių rūpesčių ir pasimėgaukite žvaigždėto dangaus terapija. O pamatyti tikrai bus ką!

 

Pirmadienis, gruodžio 14 d., — Geminidų meteorų srauto pikas (nuo vidurnakčio iki aušros)

Geminidų meteorų srautas, kuris įprastai yra vienas įspūdingiausių metuose, kasmet tęsiasi nuo gruodžio 4 iki 17 d.

2020 m. srauto pikas bus pasiektas gruodžio 14 d., pirmadienį. Geminidų meteorai dažnai yra ryškūs, intensyvių spalvų ir judantys lėčiau nei įprasta, nes juos suformuoja dalelės, paliktos asteroido 3200 Phaethon.

Pats tinkamiausias metas stebėti Geminidus bus nuo sekmadienio, pilnai sutemus, iki pirmadienio ryto aušros. Apie 2 val. ryto vietos laiku dangus virš galvos bus atsidūręs tankiausioje dalelių lauko dalyje ir esant tinkamoms orų sąlygoms galima tikėtis išvysti iki 120 meteorų per valandą.

 

Pirmadienis, gruodžio 14 d., — Jaunatis ir visiškas Saulės užtemimas

Savo naujoje fazėje Mėnulis keliaus tarp Žemės ir Saulės. Kadangi Saulės šviesa gali pasiekti tik tolimąją Mėnulio pusę, o Mėnulis yra tame pačiame dangaus regione kaip ir Saulė, dėl to maždaug dienai Mėnulis atrodys visiškai pasislėpęs.

Žemės palydovas taip pat sukurs ir visišką Saulės užtemimą, deja, bet jis bus matomas tik siauroje juostoje nuo Pietinio Ramiojo vandenyno per pietinę Pietų Amerikos dalį ir saulėlydžio metu pasibaigs Pietiniame Atlanto vandenyne.

 

Pirmadienis, gruodžio 21 d., — Žiemos saulėgrįža

Žiema šiauriniame pusrutulyje oficialiai prasidės pirmadienį, gruodžio 21 d. apie 12.02 val. Lietuvos laiku.

Tuo metu Saulė pasieks savo saulėgrįžą – patį piečiausią savo kelionės ekliptika tašką, kuris Šiauriniam Žemės pusrutuliui reiškia žemiausiai patekančią Saulę ir trumpiausią dieną metuose, bei ilgiausią dieną Pietų pusrutulyje.

Po gruodžio saulėgrįžos Šiauriniame pusrutulyje dienos trukmė ims ilgėti.

 

Pirmadienis, gruodžio 21 d., — Didžioji Jupiterio ir Saturno konjunkcija (po saulėlydžio)

Gruodžio 21 d. po saulėlydžio, pietvakariniame danguje spartesnis orbitinis Jupiterio judėjimas atves jį per 0,1 laipsnio (tai vos 1/5 pilnaties skersmens) nuo lėtesniojo Saturno, kas lems tai, kad stebint šios dvi planetos atrodys lyg vienas ryškus objektas.

Artimesnį šių dviejų objektų pasirodymą naktiniame danguje galima aptikti tik 1226 metų kovą, tad šį kartą tai nutiks po beveik 800 metų pertraukos.

Dvi planetos kartu stebėjimo lauke pasirodys jas stebint ir paprastais kiemo teleskopais. Jas stebėti pradėkite vos tik ims ryškėti tamsėjančiame danguje.

Tiesa, įspūdingosios konjunkcijos stebėjimui nelaukite ir gruodžio 21 d. Planetos arti viena kitos bus matomos savaitę prieš ir po oficialios konjunkcijos.

 

Antradienis, gruodžio 22 d., — Ursidų meteorų lietaus pikas (priešaušris)

Kasmetis Ursidų meteorų srautas, sukurtas nuolaužų, paliktų periodinės kometos 8P/Tuttle, vyksta nuo gruodžio 17 iki 23 d.

Šiais metais srauto pikas vyks ankstyvomis gruodžio 22 d. valandomis, kuomet tamsiame danguje bus galima išvysti nuo 5 iki 10 meteorų. Pats geriausias laikas stebėjimui bus prieš patekant saulei.

Pilnėjantis, pusiau apšviestas Mėnulis apie vidurnaktį bus nusileidęs, dėl ko dangus bus tamsus ir tinkamas meteorų stebėjimui. Tikrieji Ursidai atrodys skriejantys iš dangaus vietos, esančios virš Mažųjų Grįžulo Ratų (Ursa Minor), netoli Šiaurinės žvaigždės, tačiau meteorai gali pasirodyti bet kurioje dangaus vietoje.

 

Trečiadienis, gruodžio 30 d., — Ąžuolo pilnatis

Gruodžio mėnesio pilnatis kai kuriose tradicinėse kultūrose vadinama Ąžuolo pilnatimi, Šalčio pilnatimi arba Ilgųjų naktų pilnatimi, visuomet spindi greta Dvynių žvaigždžių. Kadangi šią mėnulio mėnesio dieną jis bus priešingoje Saulės pusėje, dėl to Mėnulis bus pilnai apšviestas ir patekės ties saulėlydžiu, o nusileis ties saulėtekiu.

Pilnatys žiemos mėnesiais pasiekia tokią aukštą dangaus vietą, kaip vasaros popiečio dienomis pasiekia Saulė, ir meta tokį patį šešėlį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 258 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,