Mano Gargždai



NVSC specialistė įvardijo karščiausius COVID-19 taškus rajone ir tris klaidas, kodėl susirgimų kreivė nekrinta žemyn

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždų ligoninėje situacija sudėtinga. A. Rimkuvienės nuotr. Gargždų ligoninėje situacija sudėtinga. A. Rimkuvienės nuotr.

Nors susirgimų koronaviruso infekcija atvejų šalyje sparčiai daugėja, o valdžia griebėsi griežtesnių ribojimų, Klaipėdos rajone pastarųjų dviejų savaičių susirgimo rodiklis nebėra didesnis nei šalies vidurkis ir siekia 1 210 atvejų 100 tūkst. gyventojų (šalies – 1 261) – kruopelytę teigiamų žinių grėsmingoje situacijoje įžvelgia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė. Visgi, ji iš savo darbo praktikos pasidalina ir įžvalgomis, kokias klaidas gyventojai dar linkę daryti ir kokios pagrindinės priežastys, kodėl susirgimų kreivė nekrinta žemyn.

 

1 klaida – nenoras bendradarbiauti

Specialistė akcentavo, kad vykdant epidemiologinius atvejų tyrimus, nustatinėjant sąlyčius, pastebima nauja tendencija – apie 40 proc. žmonių teigia, kad nežino, kur užsikrėtė.

„Žinoma, maža rizika užsikrėsti yra daug kur, galima ir nežinoti. Visgi, galima įtarti, kad žmonės ir nutyli, nepasako dėl kažkokių priežasčių. Gal jie saugo artimuosius, kad nesiizoliuotų. Tai mūsų situacijoje yra labai negerai – mums reikia žinoti, nuo ko ir kaip, todėl gyventojai turėtų būti atviresni ir neslėpti. Viruso juk nepaslėpsi“, – įžvalgomis dalinosi A. Syminienė.

Ji teigė, jog būtina pagalvoti, apie svarbą to, kad susirgimų grandinė būtų nutraukiama, o to nepavyks padaryti slepiant, nepasakant, „užmirštant“.

„Žmogus, jeigu jis turėjo didelės rizikos sąlytį, jis susirgs, bus neizoliuotas. O pastarosios esmė ir yra, kad asmuo neplatintų viruso šeimoje, darbovietėje, kolektyve“, – akcentavo NVSC Gargždų skyriaus vedėja, pridurdama, kad yra sudaromos visos salygos izoliacijai, asmenims išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Kita gyventojų daroma klaida, kurią įžvelgia specialistė – nenoras tirtis.

„Raginčiau, kai vaikas, lankantis ugdymo įstaigą, suserga, ištirti, kad būtų galima priimti operatyvius sprendimus dėl ugdymo įstaigos aplinkos saugojimo. Atsiranda rizikos, kad nebus užkardytas plitimas įstaigose, nes atsiranda tėvelių, kurie netiria“, – dar vieną daromą klaidą minėjo specialistė.

Būna atvejų, kuomet nesitiria ir suaugusieji. A. Syminienė akcentuoja, kad tai turi būti daroma dėl kitų – taip suteikiami įrankiai dirbti tiems, kurie siekia suvaldyti plitimą.

„Dar siūlau tirtis ir dėl to, kad išsityrus ir nustačius, kad persirgai, laikoma, kad tu 3 mėnesius tikrai turėsi imunitetą. Ir jeigu būsi didelės rizikos sąlytyje, 3 mėn. nereikės privalomai izoliuotis“, – tyrimų naudą įvardijo pašnekovė.

 

2 klaida – nesiizoliuojama nuo šeimos narių

Per paskutines dvi savaites, anot specialistės, fiksuojama, kad net apie 30 proc. asmenų užsikrečia šeimose. A. Syminienės manymu, to pagrindinė priežastis – neteisinga izoliacija. Jai nesuprantama, kodėl gyventojai nesuvokia, kad pirmiausia reikia saugoti sau artimiausius asmenis.

„Norisi akcentuoti – susirgai arba turėjai didelės rizikos sąlytį, pirma – izoliuojiesi nuo šeimos, saugai artimiausius žmones. Negalima galvoti, kad viskas paprasta, prasirgsime, viskas bus gerai. Nes tu nežinai, kaip tavo artimasis prasirgs, nežinai kokia jo ligos eiga, kokios gali būti pasekmės“, – atvirai pasakojo pašnekovė.

Gyventojai, su kuriais jai tenka nuolat komunikuoti, pyksta, teigia, kad neįmanoma atsiskirti nuo savo šeimos narių, tam nėra sąlygų.

„Bet kokių salygų atradimas reikalauja pastangų. Blogiausiu atveju – ir Savivaldybė padeda, yra numatytos vietos, jeigu tikrai neturi, kur izoliuotis. Yra galimybės, tik saugokite savo šeimas, pagalvokite, ką darote“, – kalbėjo A. Syminienė, pridurdama, kad visą informaciją, kaip tinkamai izoliuotis nuo šeimos narių, galima rasti NVSC tinklapyje.

Kaip pavyzdį ji pateikė tradicinę keturių asmenų šeimą: „Jeigu vaikas susirgo, tėvelis su nesusirgusiu vaiku turi izoliuotis nuo sergančių. Ir atvirkščiai – jeigu serga mama, ji turi mažą vaiką, mes sakome, kad likusi šeimos dalis turi izoliuotis.“

Vienintelė išlyga, kuri gali būti taikoma – susirgus mažam vaikui, kurį reikia slaugyti, arba jeigu susirgo vienas iš tėvų, o mažametis vaikas be jo negali izoliuotis.

„Tada mamytė ar tėvelis turi būti su sergančiu vaiku. Lengvu atveju vaikas po 10 dienų laikomas pasveikusiu, bet mamytė dar 14 dienų turi izoliuotis – nes vaiko pasveikimo diena yra jos pirmoji kontakto diena. Jeigu vaiką slaugei, tu turėjai visą riziką užsikrėsti, vadinasi tu po paskutinio savo sąlyčio dienos dar 14 dienų turi neiti į darbą, kolektyvus, visuomenę“, – nurodo NVSC atstovė.

Priešingu atveju, sergant vienam iš tėvų ir vaikui negalint atsiskirti, kai suaugęs asmuo laikomas pasveikusiu, vaikas dar 14 dienų privalo izoliuotis, neiti į ugdymo įstaigą ir pan.

 

3 klaida – aplaidumas darbo vietose

Anot A. Syminienės, pastaruoju metu trečdalis atvejų nustatoma darbovietėse. Jos teigimu, rajone yra tik keletas pavyzdingų įmonių, kurios tiksliai žino, kaip elgtis tokiu atveju.

„Kai žmogus suserga, jo prievolė yra pranešti darbovietei. Darbdaviai, iškart susžinoję, turi įsivertinti didelės rizikos sąlytį – asmenis, kurie dirbo viename kabinete ar arčiau kaip 2 m, ar buvo dirbama su kaukėmis. Darbdavys turi iškart pranešti NVSC tokią informaciją, kad yra nustatytas atvejis ir atsiųsti didelės rizikos asmenų sąrašą. Pastarieji turi būti nušalinti nuo darbo įstaigos patalpose. Taip būtų žymiai efektyviau kontaktus izoliuoti. Nušalinti nuo darbo – tai jau pusė darbo“, – dėstė aktualią informaciją pokalbininkė.

Po to su asmenimis jau susisiekia NVSC specialistai, kurie privalomai izoliuoja nuo kitų aplinkinių.

Valstybinės darbo inspekcijos tinklapyje, anot A. Syminienės, yra pateikiamos visos darbadaviams reikalingos rekomendacijos, kaip organizuoti darbą, siekiant išventi koronaviruso atvejų ir kaip elgtis juos nustačius.

„Kad ateis į darbą sergantis – didelė tikimybė, kad atėjęs į darbą neplatintų užkrato, priklauso nuo darbo organizavimo, saugos priemonių, patalpų priežiūros“, – akcentavo specialistė, dar kartą primindama, kad virusas išlieka ant horizontalių paviršių, todėl ypatingai svarbi yra dezinfekcija, vėdinimas.

 

Karščiausias taškas – Gargždų ligoninė

Sudėtingiausia situacija rajone išlieka Gargždų ligoninėje. Čia, pasak vyr. gydytojos Virginos Ruškienės, antradienį nedarbingumo pažymėjimai buvo išduoti net 43-ims darbuotojams. Sergančiųjų COVID-19 – 20.

Penktadienį įstaiga išplatino informaciją, kad skubiai ieško galinčio padėti personalo – valytojų, slaugytojų, jų padėjėjų.

„Nors skambučių ir buvo, norinčių normaliai dirbti neatsiranda. Į valytojas, slaugytojų padėjėjas neatsirando nė vienos, nevilioja net dvigubi atlyginimai“, – konstatavo vyr. gydytoja.

Pasak jos, tikimasi susitarti su viena slaugytoja, kurią salygos tenkina, bet ji dirba ir kitose gydymo įstaigose. Taip pat šiuo metu su kovidiniais pacientais dirbs dvi gydytojos.

„Viena gydytoja grįžo iš nedarbingumo ir sutiko pagelbėti, nuo vakar dienos“, – informavo V. Ruškienė.

Iš 60 ligonių, esančių įstaigoje – 52 „kovidiniai“. 10-iai, antradienio duomenimis, buvo reikalinga deguonies terapija.

„Konsultuojamės ir priimame vos ne kasdien naujus sprendimus, kaip organizuoti darbą, kad kuo mažiau užsikrėstų, nukentėtų. Kasdien tiriama, ir ligoniai – pagal simptomatiką“, – sakė A. Syminienė, pridūrusi, kad, jeigu kas nors galėtų prisidėti prie pagalbos Gargždų ligoninėje, turėtų tai padaryti.

Kitas Klaipėdos rajone „rūsenantis židinys“ – Viliaus Gaigalaičio globos namai. Ten, anot NVSC Gargždų skyriaus vedėjos, situacija šiandien jau žymiai stabilesnė.

Nustatoma ir atvejų ugdymo įstaigose, tačiau džiugina tai, kad vadovai ar atsakingi asmenys geba operatyviai rizikas šalinti iš ugdymo aplinkos.

„Ugdymo įstaigos kol kas šauniai dirba, greitai identifikuoja, kas turėjo sąlyčius, labai greitai izoliuoja, dezinfekuojasi. Turiu pagirti visus vadovus, atsakingus asmenis. Nors tai tikrai nelengva, susiduri ir su tėvų nuomonėmis, ir darbuotojų gali pritrūkti. Matosi, kad jau žino, ką daro“, – gerų žodžių negailėjo A. Syminienė.

Savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas patvirtino, kad rajono darželiai ir toliau dirbs kaip įprasta. Tėvams, galintiems dirbti nuotoliniu būdu, rekomenduojama vaikų nevesti.

„Nors po sekmadienio buvo kilęs šurmulys, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas intensyviai dirbo bandant įgyvendinti sekmadieninius sprendimus. Bet teko viską vėl keisti, buvo tam tikro chaoso“, – apie naujos Vyriausybės įvestus ribojimus ir jų pakeitimus kalbėjo Administracijos vadovas.

Klaipėdos rajono savivaldybėje iš viso jau buvo fiksuota 16 koronaviruso atvejų.

„Turėjome piką, tikiuosi jau praeityje, nors per savaitę dar 3–4 atvejai nustatomi. Užsikrėtimai nevyksta Administracijos viduje, tai iš išorės“, – nurodė A. Bogdanovas.

Jis pridūrė, kad jau nuo rugpjūčio mėnesio Savivaldybėje darbas vykdomas nuotoliniu būdu, Administracijos pastate dirbančių – iki 20-ies. Jo teigimu, problema, su kuria susiduriama – nuotolinių darbo priemonių trūkumas: „Pasaulinėje rinkoje krizė šiame sektoriuje ir nespėja patenkinti poreikio nešiojamiems kompiuteriems ir pan.“

 

Darbuotojai dirba be išeiginių

NVSC Gargždų skyriaus vedėja atkreipė dėmesį, kad skyriuje dirbančios specialistės dirba be poilsio – į darbą skuba ir šeštadieniais, ir sekmadieniais.

„Yra pasiaukojusios. Kartais taip gaila, kad to, ką darome, didžiajai daliai visuomenės nereikia“, – liūdnai apie reikalavimų nepaisančius asmenis užsiminė pašnekovė.

Ji teigė, kad Klaipėdos rajono epidemiloginių atvejų tyrimus padeda atlikti ir Visuomenės sveikatos biuro speciaistai.

„Labai dėkingi ir profesiškai patenktini Visuomenės sveikatos biuro teikiama pagalba. Daug atvejų ir profesionaliai ištiria“, – komentavo A. Syminienė, pridurdama, kad atsiranda viltis, kad darbas bus atliekamas dar operatyviau ir bent per kelias paras nustatyti atvejai bus ištiriami.

Besipiktinantiems ji primena, kad tai, kaip operatyviai viskas atliekama, priklauso ir nuo pačių mūsų. Jeigu asmuo nusprendė išsitirti tik po kelių dienų, dar kelios dienos praėjo, kol sulaukė tyrimams eilės, taip praeiti gali ir savaitė. Todėl žinutės, kad reikia izoliuotis, likus 3-ims dienos iki izoliacijos termino pabaigos, turi būti suprantamos.

„Visi mes susiję į vieną grandinėlę“, – konstatavo A. Syminienė.

Ji teigė, kad gaila, kad anksčiau žmonės nevykdė priimtų reikalavimų ir rekomendacijų. Asmenys nepaiso sprendimų, kol neįsikiša kontroliuojančios institucijos: „Jeigu būtume laikęsi rekomendacijų, nebūtume atėję čia, kur dabar esame. Čia toks veidrodis – atspindys to, ką turime.“

 

Visą išsamią sergamumo statistiką galite rasti ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 225 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,