Mano Gargždai



Socialinėse įstaigose – daugiau paslaugas teikiančių darbuotojų, V. Gaigalaičio globos namuose – optimizacija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Vakar nuotoliniu metu vyko paskutinis šiemet Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame buvo pritarta etatų didinimui socialinėse įstaigose, nors dar praėjusiame posėdyje, kaip finansinius įsipareigojimus didinantys klausimai, pastarieji buvo išbraukti iš darbotvarkės. Šįkart klausimams pritarta be diskusijų, tačiau jų netrūko komitetų posėdžiuose.

 

Reikia daugiau socialines paslaugas teikiančių darbuotojų

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vyresnioji patarėja Dalia Gumuliauskienė sprendimo projektus dėl didesnio poreikio etatams Klaipėdos rajono paramos šeimai centre, Gargždų bei Priekulės socialinių paslaugų centruose pristatė Tarybai dar lapkričio mėnesio posėdyje. Politikų manymu, finansinę savivaldybės naštą didinantys klausimai, turėtų būti dar kartą peržiūrimi, siūlyta „bandyti rasti etatų iš vidinių resursų“, todėl pastarieji buvo išbraukti iš darbotvarkės.

Antrą kartą klausimus pristatinėjusi D. Gumuliauskienė teigė, kad nors ir etatų įstaigose trūksta, sumažino prašomą skaičių nuo 5,15 iki 4,15 etato. Bendrai šiam tikslui reikėtų 47 tūkst. eurų per metus.

Klaipėdos rajono paramos šeimai centre buvo prašoma skirti 1 slaugytojo etatą, taip didžiausias leistinas pareigybių skaičius nustatomas prie buvusio patvirtinto 68 etatų skaičiaus pridedant 1 etatą. Jam reikėtų 14 221 Eur per metus.

„Šiuo metu įstaigai trūksta 2 (slaugytojo ir socialinio darbuotojo) pareigybių etatų, bet sprendimo projektu prašoma patvirtinti bent slaugytojo etatą“, – rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Gargždų socialinių paslaugų centre trūksta 3-ijų socialinio darbuotojo padėjėjų etatų, tačiau 0,75 etato įstaiga randa iš vidinių resursų (dalies psichologo ir dalies apskaitininko), todėl prašoma papildomai patvirtinti 2,25 etato. Jis nustatomas prie buvusio patvirtinto 57,15 pridedant 2,25 tinkamai įstaigos veiklai užtikrinti būtinas pareigybes. Papildomiems etatams per metus reikės skirti 23 140 Eur.

Priekulės socialinių paslaugų centre trūksta socialinio darbuotojo padėjėjo 0,9 etatinio vieneto, todėl buvo prašoma papildomai patvirtinti jį, pridedant prie buvusio patvirtinto 45,75 pareigybių skaičiaus. Šiam etatui reikės 9 738 Eur per metus.

 

Turėjo įrodinėti reikalingumą

Komitetuose klausimą pristatinėjusi vyriausioji patarėja turėjo įrodinėti tokių etatų reikalingumą.

„Darbuotojų skaičius neatitinka aptarnaujamų žmonių skaičiaus, jis yra per didelis. Būna, kad žmonių būklė pasunkėja jau gaunant paslaugas, išauga reikalavimai darbuotojams. O papildomas slaugytojo etatas Paramos šeimai centre yra gyvybiškai svarbus, nes yra tiesioginis poveikis žmonėms“, – Švietimo, kultūros ir sporto komitete kalbėjo D. Gumuliauskienė, pridurdama, kad šiuo metu viena slaugytoja įstaigoje turi nedarbingumo pažymėjimą, todėl dalis slaugomų žmonių palikti likimo valioje.

Jautrų klausimą nekvestionuoti ragino vicemerė, Tarybos narė Violeta Riaukienė: „Norime kokybiškos paslaugos, o neturime, kas suteiks. Jeigu yra poreikis, reikia tvirtinti.“

Kritikos strėles vedėjai Ekonomikos ir biudžeto komitete smeigė Tarybos narys Alfredas Šiaulys: „Per strateginį posėdį šnekėjote, kad surasite kažką viduje, tai supratau, kad nieko neieškojote, nieko nedarėte, viduje nieko nepasižiūrėjote, nepajudinote pirštelio.“

Vyriausioji patarėja patikslino, kad etatų skaičius buvo sumažintas – Paramos šeimai centre, nors ir reikia 2-jų, bet prašoma vieno etato, Gargždų socialiniame paslaugų centre taip pat sumažintas šis poreikis.

Opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas išvadino A. Šiaulį prokuroru, neturinčiu gėdos jausmo.

„Kai mero padėjėjas vienas gauna 30 tūkst. metams, čia 4 etatai gaus 40 tūkst. Už tris patarėjus mero, kurių nėra gyvenime buvę, laisva ranka balsuoji. Tau kaip šuniui kaulą numeta, truputį gėdos jausmą turėk“, – emocionaliai kalbėjo S. Karbauskas, siūlydamas sprendimui reikalingas lėšas rasti, sumažinant mero patarėjų komandą.

N. Galvanauskas bandė priminti, kad jam būnant valdžioje buvo patvirtintas mero sekretoriatas su 5 etatais, neseniai jis pats balsavo už Tarybos narių išmokų padidinimą, kurioms prireiks 80 tūkst. eurų.

Galiausiai po apsižodžiavimų klausimams buvo pritarta.

 

Viliaus Gaigalaičio globos namuose – optimizavimas

Tačiau ne visos įstaigos prašė padidinti etatų skaičių. Viliaus Gaigalaičio globos namuose jis buvo mažinamas. Tai leis įstaigai sutaupyti 65 tūkst. eurų iš darbo užmokesčio fondo.

Pristatyta, jog atsisakant kai kurių nebūtinų pareigybių ir papildant kitomis, bendras pokytis būtų 6,5 etato mažiau. Darbas perorganizuojamas, nuo 9 iki 7 sumažinant administracijos bei nuo 37,5 iki 31,5 bendrųjų ir ūkio darbuotojų etatus. Tiesiogiai teikiančių paslaugas darbuotojų etatų skaičius didinamas 1,5 etato. Įstaigoje nuo 2021 m. gegužės 1 d. bus nustatytas didžiausias leistinas pareigybių skaičius – 131 etatas.

„Kai kurių atsisakoma, kai kurios optimizuojamos, kai kurios atsiranda naujai pagal išnagrinėtą poreikį“, – klausimą pristatė D. Gumuliauskienė.

Meras pasidžiaugė, kad atsiranda įstaigų, kurios mažina administracinius kaštus, didina socialinės paslaugos teikėjų skaičių.

„Sveikintinas pavyzdys. Matysime, kaip seksis įstaigoje, kuo daugiau dirbs prie paslaugos, padės įstaigos gyventojams, tuo geriau. Kviesčiau sekti tokiu pavyzdžiu“, – posėdyje kalbėjo meras.

Sigitas Karbauskas teiravosi, ar sutaupytas lėšas bus galima panaudoti atlyginimų didinimui mažiau uždirbančiam personalui.

Tie meras, tiek D. Gumuliauskienė patikino, kad įstaiga šias lėšas galės naudoti atlyginimų kėlimui.

Klausimui politikai pritarė bendru sutarimu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 187 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,