Mano Gargždai



Prezidentas: didžioji visuomenės dalis supranta COVID-19 skiepų naudą ir planuoja skiepytis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
G. Nausėda. Prezidento kanceliarijos nuotr. G. Nausėda. Prezidento kanceliarijos nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, antradienį nuotoliniu būdu susitikęs su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir Sveikatos ekspertų tarybos (SET) nariais, aptarė naujausias koronaviruso pandemijos (COVID-19) tendencijas, karantino priemonių poveikį ir būsimą gyventojų skiepijimą.

 

Šalies vadovas pabrėžė, kad jau šią savaitę, gruodžio 27 d., Lietuvos žmones pasieksianti vakcinų nuo COVID-19 siunta tėra pirmas žingsnis ilgame ir sudėtingame procese.

„Džiaugiuosi, kad didžioji visuomenės dalis supranta COVID-19 skiepų naudą ir planuoja skiepytis. Sklandus pasirengimas leis visiems įsitikinti, kad skiepytis saugu“, – sakė Prezidentas.

Prezidento inicijuotos SET nariai trumpai pristatė Europos vaistų agentūros (EMA) gruodžio 21 d. patvirtintos „Pfizer/BNT“ vakcinos ypatybes ir konstatavo, kad ji yra veiksminga visose tirtose amžiaus ir rizikos grupėse. Taip pat aptartas galimas nepageidaujamas vakcinos poveikis bei priemonės, kaip sumažinti riziką.

Atsižvelgdami į naujausius pranešimus apie užsienio šalyse fiksuojamas koronaviruso mutacijas, sveikatos ekspertai pristatė dar lapkričio 16 d. pirmą kartą pateiktas rekomendacijas dėl sistemiškų Lietuvoje cirkuliuojančio viruso pilno genomo tyrimų ir analizės. Pasak specialistų, tokie tyrimai turėtų būti atliekami nuolat, tam užtikrinant reikalingą finansavimą. Tai leistų laiku nustatyti Lietuvoje cirkuliuojančio viruso mutacijas, įvertinti jų poveikį vakcinų bei vaistų efektyvumui, taip pat susekti viruso plitimo kelius.

SET nariai taip pat pateikė bendrą šalies epidemiologinės būklės apžvalgą, pabrėždami, kad pastarosiomis dienomis koronaviruso plitimo greitis mažėjo. Efektyvus viruso reprodukcijos dydis (Rt) nukrito iki 1,03, tačiau vis dar rodo, kad plitimas kol kas nėra pilnai sustabdytas. Mokslininkai atkreipė dėmesį, kad pozityviai nuteikia pastarąją savaitę reikšmingai sumažėjęs Lietuvos gyventojų mobilumas – esminė prielaida tolesniam Rt mažėjimui.

Kita vertus, SET nariai nurodė, kad pastaruoju metu toliau augo stacionare gydomų COVID-19 pacientų, taip pat pacientų, kuriems reikalingos deguonies kaukės ir plaučių ventiliavimas, skaičiai. Šios neigiamos tendencijos gali išlikti dar kurį laiką.

Susitikimo metu atskirai iškeltas klausimas dėl galimybių padidinti reanimacijos ir intensyviosios terapijos sistemos efektyvumą ir funkcionavimą. Bendradarbiaujant su Lietuvos anesteziologų reanimatologų draugija, teikiama rekomendacija kurti alternatyvias tarnybas – intensyviosios priežiūros skyrius, kuriuose būtų taikomas mažiau invazinis kvėpavimo palaikymas. Atkreiptas dėmesys, kad, Jungtinės Karalystės Nacionalinio intensyviosios terapijos audito ir tyrimo centro duomenimis, neinvazinė plaučių ventiliacija leidžia padidinti COVID-19 pacientų išgyvenamumą ir sutrumpinti sunkiausios ligonių grupės gydymosi trukmę.

Sveikatos ekspertų vertinimu, Lietuvoje kuriant intensyviosios priežiūros skyrius, kurie veiktų kaip tarpinė grandis tarp skyriaus palatų ir intensyviosios terapijos skyrių, būtų galima užtikrinti intensyvesnę pacientų slaugą ir stebėseną, taip pat ir geresnius gydymo rezultatus.

Nuotoliniu būdu vykusiame susitikime dalyvavo Prezidento inicijuotos SET nariai, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 213 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,