Mano Gargždai



Kaip marginti kiaušinius?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tereikia pasitelkti fantaziją ir margučiai pasipuoš gražiausiais raštais. Corbis nuotr. Tereikia pasitelkti fantaziją ir margučiai pasipuoš gražiausiais raštais. Corbis nuotr.

Margučiai ir jų dažymas – neatsiejamas Velykų akcentas. Artėjant joms, ne vienas ima sukti galvą, kaip įdomiau nudažyti kiaušinius. Yra daugybė jų marginimo būdų. Kai kuriais jų pasidalinsime su portalo mano-gargzdai.lt skaitytojais.

 

Spalvos – iš gamtos

IMG 3695-3

Ko gero, Lietuvoje populiariausia kiaušinius dažyti svogūnų lukštais, kuomet kiaušiniai apsukami svogūnų lukštais, dedami į marlę ir užrišti verdami vandenyje. Dar gražesni margučiai būna juos apdėjus įvairiomis kruopomis, žolelėmis, lapeliais.

Tačiau yra ir daugiau natūralių būdų, kaip pasitelkiant gamtos spalvas galima nudažyti kiaušinius. Geltona spalva kiaušiniai pasipuoš, jei juos virsite su ciberžolėmis, išgauti žalią spalvą padės špinatai ir dilgėlės, violetinę – našlaitės, mėlyną – tarkuoti mėlynojo kopūsto lapai, rožinę – spanguolių sultys, raudoną – burokėliai.

Kiaušinius virale galima palikti per naktį, tada spalva bus gerokai sodresnė. Įsigerti dažams padės ir tai, jei prieš virdami kiaušinius, juos patrinsite actu.

 

Šilko raštai atguls ant lukšto

egg

Pastaruoju metu populiarėja ir įmantresni kiaušinių dažymo būdai. Pavyzdžiui, šilko kaklaraiščiais. Tiesa, šilko juose turi būti 100 procentų. Tokių kaklaraiščių galima rasti dėvėtų rūbų parduotuvėse. Patartina rinktis kuo ryškesnių spalvų ir raštų.

Kaip dažyti kiaušinius šiuo būdu? Pirmiausia kaklaraiščius reikia išardyti, išimti nereikalingas detales. Tada juos sukarpyti gabaliukais, į kuriuos tilptų kiaušinis. Vėliau į medžiagą suvynioti kiaušinį, galus užrišti. Tačiau tai reikia padaryti taip, kad visas kiaušinis būtų visiškai apgaubtas ir kuo tampriau. Šilku apgaubtą kiaušinį reikia suvynioti į medvilninio audinio gabalėlį bei vėl užrišti. Tuomet belieka kiaušinius sudėti į puodą, pripilti vandens (kad viską apsemtų) bei tris šaukštus acto ir virti apie 15-30 minučių.

Kai kiaušiniai atvėsta, juos jau galima išvynioti.

 

Tereikia išmonės

DSCN3348

Nuo seno žinomas kiaušinių dažymas vašku. Reikia ištirpinti vašką ir į jį, mirkant adatėlę ar kitą įrankį, ant virtų kiaušinių „dėlioti“ norimus raštus. Tada merkti į vandenį su dažais. Jei norite, kad ant kiaušinių būtų daug spalvų, pirmiausia merkite į šviesiausią spalvą, tada pieškite vašku, merkite į tamsesnę spalvą ir t.t. Galiausiai nuvalykite vašką.

Kiaušinius dažyti galima pačiais įvairiausiais būdais, tereikia pasitelkti fantaziją ir išmonę.

21

Pavyzdžiui, ar kada pagalvojote, kad papuošti margučius galite lipnios juostos pagalba? Viskas labai paprasta. Ant kiaušinio lipnia juosta reikia lipdyti ornamentus, tada dažyti šviesiais dažais. Tuomet vėl klijuoti lipnią juostą ir merkti į tamsesnius dažus. Viskas vyksta panašiai, kaip ir marginant vašku. Šiuo būdu kiaušinius galima papuošti ne tik juostelėmis, bet ir siluetais.

Kiaušinių dažymui galima panaudoti pačias įvairiausias priemones: krepinį (tampomą) popierių, spalvotus vilnonius siūlus, dekupažo priemones ir t.t.

 

itsybitsyfoodies.com, ourbestbites.com, ivillage.ca, ipiboo.blogspot.com, sunnybydesign.blogspot.com nuotraukos.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 342 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,