Mano Gargždai



Ledo kelias: gyventojai jaučiasi palikti likimo valiai, Savivaldybė paaiškina, kodėl žvyrkeliai nebarstomi

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įrašo stop kadrai Įrašo stop kadrai

Šiųmetę žiemą kelias Rimkai–Lėbartai–Dovilai sukėlė nemažai nepatogumų juo važiuojantiems. Redakcijai laišką atsiuntęs skaitytojas Robertas Laugalys teigė, kad nuo kelio sniegas valytas tik sausio viduryje, o prasidėjus atodrėkiui greiderio nesulaukta. Maža to, kelias nė karto nebarstytas. Prie laiško prisegtas ir vaizdo įrašas, kuriame matyti nuo kelio nulėkę, apgadinti automobiliai.

 

„Atėjus žiemai, kelio, kuriuo naudojasi keliasdešimt šeimų, Klaipėdos rajono savivaldybė nusprendė neprižiūrėti. Anot jų viešai paskelbtos informacijos, „žvyrkeliai nėra barstomi“. Mokesčius mokantys gyventojai, besinaudojantys šiuo keliu ir juos aptarnaujančios tarnybos (paštas, kurjeriai, komunalininkai) yra paliekami likimo valiai“, – dėstė Robertas.

Pasak skaitytojo, rangovas – UAB „Vakarų specializuotas autotransportas“ – „greičiausiai neturi ir tinkamų techninių galimybių prižiūrėti visos seniūnijos kelių, nes disponuoja vos vienu greideriu, kuris, žinoma, dar ir sugedo pačiu netinkamiausiu metu.“

 

Rangovui išsiųsta pretenzija

Telefonu susisiekus su UAB „Vakarų specializuotas autotransportas“, bendrovės direktorius situacijos komentuoti nepanoro, teigė į visus klausimus jau atsakęs.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus patarėja Ernesta Badalova naujienų portalą mano-gargzdai.lt informavo, kad situacija apie šį konkretų atvejį žinoma – kelių priežiūrą vykdančiai įmonei dėl netinkamai vykdomos sutarties yra išsiųsta pretenzija.

„Kartojantis tokiems atvejams, yra galimybė nutraukti sutartį ir ieškoti kito rangovo“, – komentavo Savivaldybės atstovė, nurodžiusi, kad už sutartis su kelių priežiūrą vykdančiais rangovais yra atsakingi seniūnai.

„Jie geriausiai žino situaciją savo seniūnijos keliuose, mato, kur didžiausias technikos poreikis tam tikru metu ir koordinuoja valymą bei priežiūrą. Norime atkreipti dėmesį, kad pagal galimybes kelius stengiamasi nuvalyti kuo greičiau. Pirmiausiai pradedama nuo didžiausią eismo intensyvumą turinčių kelių. Tačiau, esant smarkiam snygiui, akivaizdu, kad tiesiog fiziškai nėra spėjama nuvalyti visų kelių, nes kelių tinklas rajone siekia daugiau nei tūkstantį kilometrų“, – teigė E. Badalova.

„Nenorėčiau gyventojų skambučių vadinti skundais. Tai greičiau pranešimai, kuriais informuojama apie kelių būklę. Aš visuomet kviečiu gyventojus tiek dėl kelių valymo, tiek dėl kitų problemų paskambinti. Tuomet galime rangovą nukreipti ten, kur tuo metu labiausiai reikia. Skambučių tikrai sulaukiu ir anksti ryte, ir vidury nakties. Džiaugiuosi, kad gyventojai yra pilietiški ir apie užsnigtus ar nenuvalomus kelius informuoja, tuomet galime tinkamai sureaguoti arba informuoti rangovą, o jei reikia – fiksuoti netinkamai atliekamus darbus“, – į klausimą, ar daug skundų dėl nevalytų kelių sulaukiama, atsakė Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė, pažymėjusi, kad minėtas kelias šiuo metu nuvalytas, įkalnėje yra papiltas smėlio-druskos mišinys.

Dovilų seniūnijai 2021 m. kelių, gatvių priežiūrai yra numatyta 71 tūkst. eurų – greideriavimui, žvyravimui, asfaltavimui, kelkraščių šienavimui, žiemos darbams, kelių ženklinimams ir kelio ženklams.

„Žiemos darbams planuojame išleisti 10 tūkst. Eur. Žinoma, jei reikės, išnaudosime ir daugiau“, – komentavo seniūnė.

 

Skaitytojo vaizdo įrašas:

 

 

Žvyrkeliai nebarstomi

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas pripažino, kad problemų dėl kelių priežiūros esama ir reaguoti reikėtų žymiai efektyviau. Dažniausiai pasitaikančios – kelius prižiūrintys rangovai atsiunčia per mažai technikos arba tokią, kuri nepajėgi nuvalyti kelių.

„Po praėjusios savaitės žiemos, padariau apklausą tarp seniūnų, atlikome analizę, pasitarėme, ką reikia daryti kitaip. Pagrindinė bėda išryškėja tose seniūnijose, kuriose rangovai yra ne ūkininkai, bet įmonės. Tose, kur kelius valo ūkininkai, didesnių nusiskundimų nėra, turbūt natūralu, nes vietinės bendruomenės narys tikrai stengiasi labiau nei samdoma bendrovė“, – pastebėjimais dalinosi A. Bogdanovas.

Anot Administracijos vadovo, seniūnai iš naujo patvirtino tvarką, kaip reaguojama į sutarties sąlygų nevykdymą, o sankcijos turi būti taikomos nedelsiant, įskaitant ir sutarties nutraukimo galimybę, ir baudas.

„Jeigu matome, kad rangovas negali tinkamai užtikrinti paslaugos, numatyta galimybė pirkti šalia ir kitą paslaugą, tam kad nebūtų ekstremalių situacijų. Dabar esame pasirengę“, – kalbėjo A. Bogdanovas, pridurdamas, kad esant tokiam snygiui, kaip rytų Lietuvoje, užtikrinti gerą kelių būklę turbūt nėra įmanoma.

Pasiteiravus, kodėl nėra barstomi žvyrkeliai, Administracijos direktorius patikino, kad jie niekada nebuvo barstomi. Jis samprotavo, kad problemos kyla dėl to, kad iš pradžių žvyrkeliai nebuvo tinkamai nuvalyti, nutirpęs sniegas virto ledu: „Tai nėra dažna situacija, viskas priklauso nuo oro sąlygų.“

Visgi, A. Bogdanovas užsiminė, kad pasvarstys, kaip tokias situacijas būtų galima spręsti.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas pridūrė, kad techniškai žvyrkelių barstyti druska negalima, nes ji ardo atsparų šalčiui sluoksnį ir esą dėl to gali kilti didelių bėdų.

„Autostradoms, krašto, rajoniniams keliams – vieni standartai, o vietinės reikšmės keliai yra dar žemesnės kategorijos – autostradinio nuvalymo niekada negalėsime užtikrinti“, – kalbėjo Administracijos vadovas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 459 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,