Mano Gargždai



Su rajono literatų kūryba supažindins žaismingas katinas: išleista vaikiška knygelė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Knygos viršelis. Nomedos dailės studijos nuotr. Knygos viršelis. Nomedos dailės studijos nuotr.

Balandžio 2 d., minint Tarptautinę vaikiškos knygos dieną, Jono Lankučio viešoji biblioteka nuotoliniu būdu pristatė naują vaikišką knygą – „Pasikatiskaitinėjimai“, kurioje – 15-os Klaipėdos rajono literatų kūriniai. Knygos meninį apipavidalinimą kūrė vaikų dailės studijos vadovė Nomeda Jokubaitienė kartu su vyru, fotografu Andriumi Jokubaičiu.

 

Bibliotekininkai paprašė Klaipėdos rajono kūrėjų pateikti savo eiles, prozos tekstus, skirtus vaikams, o gavę kūrinius, sugalvojo ir pagrindinį personažą – katiną.

„Klaipėdos rajono literatų rinktinė – dovana visiems. Iš knygelės sveikinasi Gargžduose gyvenantis katinas, kviečiantis pasivaikščioti po savo mylimą miestą. Prie knygelės pridėtas ir pieštukas, kad kūrybos puslapiuose būtų galima rašyti kilusias mintis, piešti ar rašyti eilėraščius“, – knygą pristatė laikinoji bibliotekos direktorė Diana Ciparienė.

Iliustracijas išskirtinio dizaino knygai, kurios tiražas – 500 egzempliorių, sukūrė dailininkė N. Jokubaitienė, Gargždų nuotraukas pateikė fotografas A. Jokubaitis.

„Esu sužavėta Jūsų kūrybingumu, šios knygelės dizainu – ji labai keista, kitokia. Esu dėkinga už galimybę prisidėti, nes buvo daug įspūdžių pačiai. Man sakydavo, kad piešiu vaikiškai ir mano svajonė buvo bent vieną knygelę kada nors paeskizuoti. Sulaukusi pasiūlymo ir sužinojusi, kad personažas bus katinas, aš kokią savaitę džiaugiausi, nes kačiukai – pats mėgstamiausias mano dalykas. Labai tikiuosi, kad kačiukas patiks vaikams ir jie džiaugsis taip pat, kaip aš piešdama“, – vylėsi N. Jokubaitienė.

Dailininkė pasakojo, kad jos vyrui Andriui teko apibėgti visas žymesnes Gargždų vietas ir padaryti nuotraukas, tinkančias jose patalpinti knygos herojų katiną, o tai buvęs nemažas iššūkis, nes žiemos sezonu reikėjo visų metų laikų iliustracijų.

„Ši diena yra simboliška – vaikų rašytojų diena ir mano pirmosios anūkės gimimo diena. Jai yra skirtas vienas vienintelis mano eilėraštis šioje knygoje, – kalbėjo ilgametis literatų klubo „Potekstė“ vedlys, rašytojas, kūrėjas Egidijus Žiedas, kvietęs mažuosius ne tik skaityti, bet ir kurti. – Tegu nebus siekiama aukštumų, mums svarbu – kūrybiškumo skatinimas.“

Knygai savo kūrinius dovanoję ir kiti rajono literatai džiaugėsi galimybe dalintis savo kūryba su jaunąja karta ir vylėsi, kad knyga vaikus sužavės.

„Aš, o turbūt ir kiti autoriai, rašome iš bendravimo su vaikais. Tikiuosi, kad šią knygelę skaitys mano mokiniai, anūkai. Dėkoju idėjos autoriams už pastangas ugdyti skaitytoją, telkti žmones, kurie rašo. Vaikiškos knygos dienai – puiki dovana“, – džiaugėsi Magdalena Razbadauskienė.

Viena autorių, poetė Dalia Kudžmaitė teigė, kad širdis dainuoja, kuomet vaikai skaito jos eiles: „Stengsiuosi ir toliau rašyti vaikams, nors dabar ir labai sunkus metas, bet čia – mano pašaukimas.“

Marija Pabrėžienė, pasidžiaugusi jai įteikta knygute sakė, kad karantino gniaužtuose biblioteka – tarsi švyturys: „Puikios, šaunios moterys apšviečia Gargždus. O su šita knyga nušovė du kiškius – paskatino Gargždų rašančiuosius rašyti, neužmigti, o vaikučiams – lašelis į širdį – pamatys, kad čia ne poetai rašo, o paprasti žmonės, gal jiems pakils pavydas ir jie pagalvos – o mes galėjome geriau. Ir ši maža sėklytė jų širdyje bus raktas į vidinį pasaulį ir jie atsivers poezijoje.“

Kūrinius knygai dovanojo Jūratė Budrienė, Marija Pabrėžienė, Birutė Grevienė, Dalia Kudžmaitė, Birutė Stasaitienė, Magdalena Razbadauskienė, Afemija Jurgelevičienė, Kristina Stalmokienė, Danguolė Grigutytė-Šukevičienė, Snieguolė Žukauskienė, Egidijus Žiedas, Vida Želvienė, Aida Vyšniauskienė, Antanas Surblys ir Gerda Jankevičiūtė.

Klaipėdos rajono literatų rinktinės vaikams rengėjos – Diana Ciparienė, Giedrė Ilginienė ir Marytė Jacikienė.

Knygos leidybą rėmė Klaipėdos rajono savivaldybė.

 

 

Knygos puslapiai – Nomedos dailės studijos nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 229 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,