Mano Gargždai



Atsinaujinusio muziejaus pasiūlymai Agluonėnuose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų krašto muziejaus nuotr. Gargždų krašto muziejaus nuotr.

Laisvėjant karantino sąlygoms muziejininkai ruošiasi šiltajam sezonui, pristatydami ekspozicijas, naujas veiklas ir edukacijas. Smagu pasidžiaugti, kad sezonas pasitinkamas išsprendus ir ūkines problemas.

 

Gargždų krašto muziejaus filiale Agluonėnų etnografinėje sodyboje 2020 metais, po žiemos, išryškėjo pastatų stogų problema – ėmė sunktis kritulių vanduo. Sodybos stogai – nendrių su medinių kraigo užbaigimu, taigi svarbūs greiti sprendimai, apsaugantys nuo didesnės žalos.

Skubų muziejaus darbuotojų prašymą patenkino Klaipėdos rajono savivaldybė, skirdama finansavimą, kuriuo 2020-ųjų metų rudenį išspręsta trijų sodybos komplekso pastatų kraigų problema, nupirkus remonto paslaugą.

Priminsime, kad Agluonėnų etnografinė sodybos komplektas priskiriamas regioninės reikšmės nekilnojamojo kultūros paveldo kategorijai. Tai yra tipiška laukininko mažažemio būro sodyba – kompleksas sudarytas iš stubos (gyvenamasis namas), staldo (tvartas), kelderio (rūsys) ir skūnios (klojimas), išsidėsčiusių aplink prūsiško tipo kiemą. Yra žinoma, kad nuo 1921 metų sodybą nusipirko ir joje gyveno Jurgio ir Marijos Brechtų šeima. Sodyboje saugomi eksponatai – paskutinės sodybos gyventojos Marės ir iš Agluonėnų apylinkių surinkti vertingi daiktai.

Pasikeitus karantino nuostatoms, muziejus atnaujins siūlomas Kultūros paso edukacijas „Prisijaukink pasaką“ ir „Lietuvininkų gyvenimo būdas“ – puiki galimybė netradicinėms pamokoms, kurias, užsakius mokytojams, veda muziejininkai. Bus atnaujintos edukacijos ir šeimoms bei didesnėms lankytojų grupėms.

Naujausias muziejaus pasiūlymas – edukacija apie stogdensytę Mažojoje Lietuvoje. Čia veiklos ras įvairaus amžiaus dalyvis, nes siūlysime keliauti pagal parengtą žemėlapį, atlikti užduotis, pabandyti „uždengti“ stogą.

Sodyboje galimos ir kitos edukacijos bei paslaugos šeimoms, grupėms: rengiamos gimtadienio, mokslo metų baigimo šventės su lobio paieškomis. Planuojami pažintiniai renginiai. Galima sodybos trumpalaikė nuoma pristatymams, šventėms. Visos naujienos ir muziejaus pasiūlymai – internetinėje svetainėje www.gargzdumuziejus.lt arba telefonu 8 665 24 278.

Iš muziejaus lankytojų atsiliepimų aišku, kad Agluonėnų etnografinėje sodyboje laikas skrieja nepastebimai, nes kiekvienas randa sau mielą laiko praleidimo būdą – pailsėti gamtoje, pažinti protėvių istoriją bei kultūrą, patirti naujų įspūdžių. Kviečiame užsukti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,