Mano Gargždai



Klaipėdos uosto rieduliai kuria naują traukos erdvę uostamiestyje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Susisiekimo miniterijos nuotr. Susisiekimo miniterijos nuotr.

Iš Klaipėdos uosto akvatorijos dugno iškelti rieduliai pradeda naują gyvavimo istoriją. 30-ties metų jubiliejų šiemet švenčianti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nusprendė Klaipėdos universiteto, taip pat mininčio 30-ties metų sukaktį, botanikos sode įkurdinti iš uosto akvatorijos dugno iškeltus akmenis ir pasodinti medelius kuriamo Rytų sodo japoniškojoje dalyje. Tai Uosto direkcijos 30-ties metų jubiliejaus įprasminimo dalis ir indėlis kuriant naują traukos erdvę uostamiestyje.

 

„Nepriklausomo uosto 30-to jubiliejaus dovanoms renkamės klasiką, nes ji visada išlieka vertinga. Pasodintas medis, simbolizuojantis gyvybę ir augimą, iš akvatorijos iškeltas akmuo, radęs vietą puošmenai tarp tų medžių, yra uosto dovana, jį siejantį su miestu ir universitetu. Tikimės, kad ši dovana ilgai puoš Botanikos sodo erdvę, džiugins jo lankytojus – klaipėdiečius ir miesto svečius. Po kurio laiko medžiai suaugs, akmenys prisitaikys prie aplinkos ir atrodys kaip nuolat čia buvę. Sodas įgis istoriją, kurioje savo vietą turės ir Klaipėdos uostas“, – sako Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

Į japoniškąjį sodą atvežta ir čia įkurdinta daugiau kaip pusšimtis įvairaus dydžio iš marių dugno iškeltų riedulių. Didžiausias jų sveria daugiau kaip 7 tonas. Kasmet iš uosto akvatorijos iškeliama dešimtys akmenų, trukdančių navigacijai arba infrastruktūros darbams. Pastaruosius kelerius metus iškelti rieduliai yra sandėliuojami pietinėje uosto dalyje.

Rieduliai jau rado savo vietą naujoje erdvėje. Uosto direkcijos darbuotojai kartu su Klaipėdos universiteto atstovais jau pasodino ir pirmuosius Uosto direkcijos dovanotus medelius japoniškojoje sodo dalyje. Iš viso bus pasodinta apie 50 įvairių augalų, tarp kurių – japoniškasis klevas, savo žiedais žavinčios sakuros, rododendrai, azalijos, pušys ir kt.

„Klaipėdos universitetą ir Klaipėdos uosto direkciją jungia laiko patikrinta bendrystė bei daugybės bendrų projektų patirtis. Ir universitetas, ir Uosto direkcija šiemet švenčia 30-mečio jubiliejus, ir džiugu, kad ši sukaktis tampa dar vienu bendru kūrybiniu procesu – drauge kuriame naują, gražią erdvę Botanikos sode, kuri bus atvira miesto bendruomenei ir uostamiesčio svečiams. Svarbu, kad kuriame ne vienadienę, bet ilgaamžę vertybę – į Rytų sodą sugulę akmenys, kasmet tvirtėjantys augalai geriau už bet kokią ekonominę statistiką liudys uosto indėlį į miesto bendruomenės gyvenimą“, – teigia Klaipėdos universiteto rektorius, prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Rytų sodas kuriamas išskirtinį reljefą turinčioje Dangės senvagės erdvėje su joje praėjusiais metais suformuotais vandens tvenkiniais. Pasak tokio sodo idėjos sumanytojo ir projekto autoriaus prof. Petro Grecevičiaus, ši unikali vieta labiausiai tinka Rytų sodų dvasiai atskleisti. Čia kuriama rytietiškų augalų kolekcija, kurioje lankytojai galės atpažinti Japonijoje, Kinijoje, Korėjoje ar Vietname kuriamų sodų motyvus. Planuojama, jog Rytų sodas su arbatos nameliais, suoliukais, tilteliais visiškai bus užbaigtas per porą metų ir taps dar viena uostamiesčio traukos oaze.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 514 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,