Mano Gargždai



NVSC primena apie izoliacijos tvarką, kai suserga vienas iš šeimos narių, o kitas yra paskiepytas arba persirgęs

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, atsižvelgę į gaunamus klausimus dėl izoliacijos, kai vienam šeimos nariui atliktas COVID-19 antigeno testas ar PGR tyrimas yra teigiamas, o kitas – paskiepytas pagal nustatytą vakcinacijos schemą arba persirgęs, primena, jog tokiu atveju net ir turėjus didelės rizikos sąlytį su užsikrėtusiuoju tam tikrą laiką izoliuotis nereikia.

 

Pagal galiojančią tvarką, jei žmogus yra persirgęs COVID-19, kai jam liga buvo patvirtinta atlikus PGR ar antigeno tyrimą, arba vakcinuotas pagal pilną vakcinacijos schemą, jis laikomas galimai turinčiu imunitetą.

Numatyta, kad, jei nuo persirgimo ar vakcinacijos praėjo mažiau nei 90 dienų – žmogui, net ir turėjus didelės rizikos sąlytį, izoliuotis nereikia, tačiau rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę ir, jei, vis dėlto, atsirastų naujų COVID-19 ligos simptomų, izoliuotis.

Tuo metu, jei nuo vakcinacijos ar persirgimo praėjo daugiau nei 90 dienų, vertinama, ar žmogui per pastarąsias 60 dienų buvo atliktas antikūnų testas. Jei jis teigiamas – tuomet žmogui izoliacija netaikoma. Jei antikūnų testas neatliktas, rekomenduojama jį atlikti. Svarbu tai, kad visą tą laiką, kol gaunamas antikūnų testo atsakymas, žmogus privalo būti izoliacijoje.

Tokia tvarka galioja tiems asmenims, kurie nedirba gydymo, taip pat nedirba ir negyvena socialines paslaugas teikiančiose įstaigose, nedirba ir nėra kalinami laisvės atėmimo vietose – tokiems asmenims po didelės rizikos sąlyčio nevertinama, kiek praėjo laiko nuo skiepijimo ar persirgimo – jie nesiizoliuoti gali, jei turi teigiamą antikūnų testą, atliktą per pastarąsias 60 dienų.

 

Kur reikia kreiptis, kad išimtis būtų pritaikyta?

Jei žmogus, kuris yra persirgęs ar vakcinuotas, buvo užsikrėtusiojo nurodytas kaip turėjęs didelės rizikos sąlytį ir gavo trumpąją SMS žinutę iš NVSC su nurodymais dėl izoliacijos ir sąlytį turėjusiųjų anketos užpildymo, jis turi kreiptis į NVSC el. paštu . SMS žinute gautos anketos žmogui pildyti nereikia.

Jei žmogui COVID-19 liga buvo patvirtinta Lietuvoje, žmogui kreipusis į NVSC el. paštu , specialistai šį faktą galės patikrinti sistemoje ir papildomų dokumentų pateikti nereikės.

Jei žmogus yra vakcinuotas pagal vakcinacijos schemą, el. paštu reikėtų pateikti tai patvirtinančią pažymą, kurią pats žmogus gali atsisiųsti iš e.sveikatos sistemos.

Jei žmogus buvo persirgęs ar vakcinuotas ir jau yra praėję daugiau nei 90 dienų, bet atliktas antikūnų testas teigiamas, žmogui kreipusis į NVSC el. paštu , specialistai šį faktą galės patikrinti sistemoje ir papildomų dokumentų pateikti nereikės.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 327 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,