Mano Gargždai



Siūloma riboti nepilnamečių buvimo viešoje vietoje laiką

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka.

Po Gargždus sukrėtusios tragedijos, kai trys paaugliai žiauriai nužudė fotografą, tarp Klaipėdos rajono savivaldybės institucijų kilo diskusijos dėl nepilnamečių padaromų sunkių ir net labai sunkių nusikaltimų, didėjančio žiaurumo, tėvų ir vaikų atsakomybės trūkumo, abejingumo žmogiškumui. Siekiant užkirsti kelią netinkamo elgesio proveržiams, svarstoma nepilnamečiams apriboti laiką tamsiuoju paros metu be suaugusiųjų lankytis viešose vietose. Apie tai kalbamės su Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene, kuruojančia vaiko teisių apsaugos sritį.

 

– Esate paskirta vadovauti komisijai dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko nustatymo, – ar būtina pradėti taikyti šią prevencinę priemonę?

– Kai kurių nepilnamečių elgesys, tėvų abejingumas išties kelia nerimą. Komisijos posėdžiuose dalyvavę Klaipėdos rajono policijos komisariato, Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos, Švietimo, Juridinio, Viešosios tvarkos skyrių darbuotojai, prokuratūros atstovai, Tarybos narys Albinas Klizas pritarė, kad reikėtų skirti didesnį dėmesį vaikų priežiūros stiprinimui ir tokios tvarkos nustatymas nusikalstamumo situacijos rajone tikrai nepablogintų. Priešingai – būtų papildoma drausminanti priemonė nepilnamečiams ir jų tėvams. Svarstoma apriboti galimybę vaikams iki 16 metų amžiaus pasirodyti viešose vietose be suaugusiųjų priežiūros nuo 22 val. žiemos ir 23 val. vasaros metu. Šią kontrolę vykdytų policijos pareigūnai. Ar reikėtų tokios prevencinės priemonės mūsų savivaldybėje, kviečiame Klaipėdos rajono gyventojus padiskutuoti, pasisakyti. Savo nuomonę iki birželio 1 dienos galite atsiųsti el. paštu , taip pat Savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

 

– Kokia situacija kitose savivaldybėse, – ar tokia tvarka patvirtinta ir kaip sekasi ją įgyvendinti?

– Pasidomėję išsiaiškinome, kad iš 60 savivaldybių minėta tvarka patvirtinta 15-oje ir yra vertinama, kaip efektyvi priemonė vaikų ir tėvų atsakomybės didinimui, nepilnamečių apsaugai, mat sumažėjo nepilnamečių nusikalstamumas. Kai kuriose savivaldybėse buvo ir tebėra svarstoma dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko nustatymo. Savivaldybės taryba šiuo klausimu galimai galėtų priimti sprendimą, įgyvendindama pagrindines vaiko teisių apsaugos garantijas – taikydama prevencines auklėjamąsias priemones, užkertant kelią nusikalstamumui, kitiems teisės pažeidimams. Tai numatyta LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme. Manome, kad problema turi būti sprendžiama įstatyminiu lygiu – reikia tobulinti teisinę bazę vaiko teisių apsaugos srityje.

 

– Kreipėtės į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, prašydami šiuo klausimu pateikti savo nuomonę, kokia ji?

– Taip, sulaukėme pritarimo, kad reikia imtis priemonių nepilnamečių nusikalstamumui mažinti. Pabrėžiama, kad sprendimai, susiję su nepilnamečių buvimo viešose vietose ribojimu turi būti priimti, įvertinus ribojimo tikslus, uždavinius ir laukiamus rezultatus. Taip pat siūloma numatyti papildomus žmogiškuosius ir finansinius išteklius tokio sprendimo įgyvendinimui. Lietuvos savivaldybių asociacijai ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai pateikėme pasiūlymą apklausti visas savivaldybes ir apibendrinti gerąją patirtį, problemas, siekiant geresnių rezultatų didinant tėvų ir vaikų atsakomybę. Ši informacija būtų pagrindas, kad specialiame įstatyme būtų įtvirtintos atitinkamos nuostatos dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko nustatymo, vaikų priežiūros sustiprinimo.

 

– Klaipėdos rajono policijos komisariato darbuotojai iki birželio 1 dienos planuoja atlikti išsamią nusikalstamumo situacijos analizę rajone, – ką ketinama daryti toliau?

– Ši informacija reikalinga, kad galėtume įvertinti, kiek nepilnamečių nusikaltimus padaro tamsiuoju paros metu, koks nukentėjusių nepilnamečių skaičius tokiu metu, kokiose rajono vietose ir panašiai. Kaip jau minėjau, ypač laukiame gyventojų nuomonės. Kviečiame pasisakyti ir rajone veikiančias nevyriausybines jaunimo organizacijas. Norėtųsi, kad dėl vaikų saugumo, ši tvarka būtų priimta rajone gyvenančių žmonių bendru sutarimu. Juk šeimoje taip pat laikomasi tam tikrų taisyklių. Žinoma, tai veiktų efektyviau, jeigu būtų reglamentuota įstatymų. 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 276 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,