Mano Gargždai



Pokyčiai ugdymo įstaigose: „Krantas“ taps progimnazija, Girkalių ir Pašlūžmio skyriuose neliks pradinių klasių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Vakar nuotoliniu būdu posėdžiavusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba nustatė 2021–2022 mokslo metams bendrojo ugdymo mokyklų klasių, priešmokyklinio ugdymo grupių ir mokinių skaičių. Kai kuriose rajono mokyklose mažėja klasių komplektų skaičius, kai kuriems moksleiviams teks keisti mokyklą.

 

„Krantas“ nebeturės 9-os klasės

Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje ateinančius mokslo metus nebelis 9 klasės komplekto, nes Gargždų „Minijos“ ir „Kranto“ mokyklų beveik visi mokiniai pereina mokytis į Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją. 2020–2021 m. m. Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos 9-oje klasėje mokosi tik 12 mokinių. Nuo dar kitų mokslo metų ši mokykla taps progimnazija, mat kitais mokslo metais dar bus 10-a klasė – dabartiniams 9-okams suteikiama galimybė mokyklą baigti ten, kur pradėjo.

„Jau seniau buvo aišku, kad tai įvyks. Didmiesčiuose jau yra likusios gimnazijos, progimnazijos. Pagrindinės mokyklos labiau orientuotos į kaimus, nedideles gyvenvietes. Gargžduose yra gimnazija, progimnazija, bus ir antra“, – portalui komentavo Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos direktorius Egidijus Žiedas.

Jis teigė, kad mokinių skaičiaus mažėjimo tendencija 9-ose klasėse pastebima jau kurį laiką.

Anot jo, iš pradžių buvo nostalgija, kad nebėra 11–12 klasių, moksleiviai norėjo likti savoje mokykloje.

„Po to apsiprato su ta situacija ir dauguma arba į gimnazijas pasukdavo, arba į profesines. Turi rinktis, jeigu siekia daugiau – eina į gimnaziją, jeigu nusprendžia rinktis darbininkišką profesiją – tai nebėra tikslo sėdėti tuos dvejus metus, kai lygiai tą patį gaus profesinėje mokykloje, labai logiška“, – atviravo E. Žiedas.

Direktoriaus teigimu, pagal vykdytas apklausas, 9-oje klasėje pageidautų mokytis tik 7 moksleiviai, dar esą keletas prisidėtų iš „Minijos“ progimnazijos.

„Būtų tokia vargana, „traškanti“ klasė, jau geriau jiems iš anksto rinktis“, – reziumavo pašnekovas.

 

Neliks Girkalių ir Pašlūžmio skyriaus

Pagal patvirtintą sprendimo projektą, 2021–2022 mokslo metais priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas numatoma įgyvendinti visose mokyklose, kuriose šios programos įgyvendinamos ir 2020–2021 mokslo metais, išskyrus Girkalių ir Pašlūžmio skyrius.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos Pašlūžmio skyriuje nebelieka pradinių klasių (2020–2021 m.m. buvo jungtinis 1–2 kl. komplektas, 8 mok.), Kretingalės pagrindinės mokyklos Girkalių skyriuje nebelieka pradinių klasių (2020–2021 m.m. buvo jungtinis 2–3–4 kl. komplektas, 7 mok.).

Dovilų pagrindinės mokyklos Šiūparių skyriuje lieka 3 jungtiniai 1–4 klasių komplektai, 29 mok., nebelieka 5–8 klasių (2020–2021 m.m. buvo 1–4 klasių 3 komplektai, 29 mok. ir jungtinis 6–7 klasių komplektas, 8 mok.), Agluonėnų pagrindinėje mokykloje lieka po 1 jungtinį 1–2 klasių komplektą, 11 mok., 3–4 klasių komplektą, 17 mok., 6–7 klasių komplektą, 9 mok., (2020–2021 m.m. buvo 2 jungtiniai 1–4 klasių komplektai, 25 mok., po vieną jungtinį 5–6 klasių komplektai, 9 mok.,7–8 klasių komplektą, 8 mok., ir 10 klasė, 10 mok.)

Anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, ne pradinių klasių jungtiniai komplektai yra Šiūpariuose, Agluonėnuose, Judrėnuose, Lapiuose.

„Turime daug – daugiau tik Vilniaus rajono savivaldybėje. Nemaža dalis savivaldybių jungtinių klasių visiškai neturi, šiek tiek mažėja ir pas mus. Vyriausybė transliuoja žinią, kad tas žingsnis gali būti žengtas, ir neleis 5–8 klasių jungtinių klasių, o pradinių klasių bus galima jungti 2 klases, kai dabar galima 4-ias“, – Ekonomikos ir biudžeto komitete apie situaciją dėl jungtinių klasių informavo A. Petravičius.

Anot jo, maksimaliai Klaipėdos rajono mokyklose yra jungiama po dvi klases, trys klasės buvo tik Girkaliuose, tačiau nuo ateinančių metų šio skyriaus nebeliks.

Klasės, anot skyriaus vedėjo, gali būti jungiamos, jeigu jose mokosi mažiau nei 8 vaikai.

„Kretigalėje 9 klasėje yra mažiau nei 8 vaikai, Vėžaičiuose – su klaustuku, ar bus 8-i 9-okai. Jeigu ženkliai sumažėtų, turėtų keisti mokyklą ir mokytis „Vaivorykštės“ gimnazijoje“, – situacija Ekonomikos ir biudžeto komiteto nariams pateikė A. Petravičius.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 261 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,