Mano Gargždai



Atsidarius „Sodros“ paskyrą pasigedo sukaupto stažo – būtina pasitikrinti, kad nenukentėtų pensija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
© DELFI / Kiril Čachovskij © DELFI / Kiril Čachovskij

Jau kelios moterys, kurios vaiko priežiūros atostogose buvo 1995–1998 metų laikotarpiu, „Sodroje“ pasigedo dalies stažo. Tai reiškia, kad ir jų senatvės pensija būtų mažesnė. Moterys pačios bandė ieškoti teisybės, tačiau negalėjo jos įrodyti iki tol, kol tuo nepradėjo domėtis žiniasklaida. „Sodra“ paaiškino, kad ne visais atvejais darbdaviai pateikę duomenis – pastebėjus neatitikimą reikėtų kreiptis individualiai.

 

Dalis mamų, kurios vaiko priežiūros atostogose buvo maždaug 1995–1998 metais, pasigenda stažo, nuo kurio priklausys senatvės pensija. Pirmoji į „Delfi“ kreipėsi Danguolė (tikroji tapatybė redakcijai žinoma), kuriai buvo pradingęs 1996 ir 1997 metų stažas. Ji dėl to pati kreipėsi į „Sodrą“, tačiau vis gaudavo atsakymą, kad stažas jai nepriklauso, nes nemokėjo socialinio draudimo įmokų. Tačiau moteris nesutiko – ji iš darbovietės ėjo tiesiai į vaiko priežiūros atostogas, o stažą nuo 1996 metų jau garantavo valstybė.

Kai moters istorija pradėjo domėtis „Delfi“ – stažas atsirado. Moteris gavo paaiškinimą, kad darbdavys tuo metu nepateikė duomenų. Moteris džiaugiasi – jos pensija bus didesnė.

Tada į portalą kreipėsi jos draugė su panašia istorija – Adelė (tikroji tapatybė redakcijai žinoma) visą laiką dirbo mokytoja, ji taipogi 1996–1997 metais buvo vaiko priežiūros atostogose, ir jai dingo 1,8 metai stažo. „Sodros“ reakcija analogiška – stažo nėra, nes nėra įmokų. Tačiau kai patikrino atidžiau, pripažino, kad ir čia darbdavys nepateikęs duomenų – stažas priklauso.

„Sodra“ neturi duomenų, kiek galėtų būti tokių moterų, kurioms stažas už vaiko priežiūrą pasimetė. Kiekvienu atveju reikėtų tikrintis ir kreiptis individualiai. „Sodra“ paaiškina, kam tai galėtų būti aktualu – kada stažas priklauso, o kada ne.

 

Susirašinėjimai „Sodros“ neįtikino

Pirmoji moteris Danguolė stažu susirūpino artėjant senatvės pensijai. Pastebėjusi, kad trūksta stažo beveik už 2 metus, ji dėl to paklausė „Sodros“. Moteris 1995 m. balandį pagimdė dukrą, ir trejus metus buvo vaiko priežiūros atostogose, stažo trūksta už 1996–1997 m. laikotarpį.

Pirmame atsakyme vasario 18 dieną moteriai „Sodra“ paaiškino, kad stažas priklauso nuo valstybinio socialinio draudimo įmokų – už vienerius metus stažą užtikrino vaiko priežiūros atostogos, o po to nebebuvo įmokų.

„Draudimas valstybės lėšomis iki vaikui sukaks 3 metai buvo pradėtas vykdyti nuo 1999 metų spalio mėnesio“, – rašė „Sodra“.

Moteris nesutiko – persiuntė informaciją, kad socialiniu draudimu valstybės lėšomis moterys pradėtos drausti jau nuo 1996 metų sausio 1 dienos.

Vasario 25 dieną „Sodra“ atsakė – taip, moteris teisi, nuo 1996 metų. Nuo tokio atsakymo Danguolei taip ir liko neaišku – ar ji gaus stažą ar ne, ir vėl nusiuntė užklausimą. Kovo 1 dieną „Sodra“ atsakė, kad 1997 metais įmokų nebuvo, tai ir stažas nebus įskaitytas. Dar nurodė, kad moteris įsidarbino tik 1998 metais.

Tuomet Danguolės kantrybė neišlaikė ir ji kreipėsi į žiniasklaidą – moteris tikina, kad dirbo visą laiką iki išeinant vaiko priežiūros atostogų.

„Aš manau, kad tokių moterų yra labai daug, ir labai keistai viskas rutuliojasi. Vėl gavau atsakymą, kad jei manęs netenkina šie atsakymai, tada rašykite skundą. Aš paprasčiau, kad man atsiųstų, pagal kokius teisės aktus man jie neskaičiuoja stažo. Man 1995 metais gimė dukra ir aš tris metus buvau vaiko priežiūros atostogose, o iki tol dirbau. Kai tarybiniais laikais pagimdžiau, 1986 metais, pusantrų metų buvo galima būti vaiko priežiūros atostogose – ten stažas įsiskaitė, o va laisvoje Lietuvoje prapuola“, – piktinosi moteris.

Kai dėl jos situacijos į „Sodrą“ kreipėsi „Delfi“, situacija išsisprendė, stažas atsirado, tačiau atsakymo negalėjome gauti dėl privačių duomenų apsaugos.

„Sulaukiau ką tik skambučio iš Sodros. Labai mandagiai kalbėjo, sakė, kad neranda pranešimo iš darbdavio, kad buvau išleista vaiko priežiūros atostogose. Dabar reikia pateikti prašymą, nurodyti priežastis ir jie peržiūrės ir priskaičiuos man prarastą stažą“, – džiaugėsi moteris.

 

Nesitikėjo, kad gali būti neatitikimų

Draugės pavyzdžio įkvėpta kita moteris Adelė taipogi pasitikrino savo stažą ir buvo šokiruota – jai trūksta beveik 2 metų. Ji taipogi dėl savo situacijos kreipėsi į žiniasklaidą.

„Aš auginau du vaikus – pirmą nuo 1994 metų, o antrą pagimdėme 1995 metais ir nuo tada buvau motinystės atostogose. 1998 metais aš grįžau į darbą. „Sodros“ išklotinėje 1996–1997 metais aš praradau 1,8 metų stažo. „Sodra“ apsidraudusi ir parašiusi, kad jei nėra įmokų, tai ir stažas atitinkamai mažėja. Bet mes gi buvome vaiko priežiūros atostogose“, – stebisi Adelė.

Ji patikina visą laiką iki gimdymo ir po vaiko priežiūros atostogų dirbusi mokytoja vidurinėje mokykloje.

„Aš net nebūčiau pagalvojusi, kad gali būti tokių situacijų. Žinote, gyveni ir nesusigaudai, pasitiki, kad niekas tavęs neapgaus. O tokių moterų gali būti tūkstančiai“, – krimtosi moteris.

Vėlgi, apie Adelės situaciją pasiteiravus žiniasklaidai, „Sodra“ pripažino, kad stažas turėtų priklausyti – reikia tikslinti duomenis apie darbdavį.

Adelė paaiškino, kad turės kreiptis į teritorinį skyrių, mat nėra duomenų apie jos darbą prieš kone 30 metų – darbdavys nepateikęs informacijos. „Sodra“ paaiškino, kad darbdavys nėra pateikęs visų reikiamų dokumentų.

 

Kaip pasitikrinti stažą

„Sodra“ negalėjo pateikti informacijos apie moterims kilusias problemas dėl to, kad informacija privati. „Sodra“ kaupia duomenis apie gyventojų darbovietes, jose dirbtą laiką ir gautą atlyginimą nuo 1994 metų. Šie duomenys į Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registrą įrašomi draudėjo (darbdavio) pateiktos informacijos pagrindu. Jei žmogus nesutinka su duomenimis apie darbo stažą, kurie pateikiami jo asmeninėje paskyroje, jis gali raštu kreiptis į „Sodros“ teritorinį skyrių. „Sodros“ specialistai išnagrinės kiekvieną atvejį individualiai ir pateiks atsakymą“, – teigiama komentare.

Kiekvienas gyventojas savo sukauptą stažą senatvės pensijai gali pasitikrinti prisijungęs prie asmeninės paskyros sodra.lt svetainėje, skiltyje „Gyventojui“. Sistemoje matysis ne tik sukauptas stažas, bet ir sukaupti apskaitos vienetai, taškai. Norint peržiūrėti stažą kasmet, reikia pasirinkti formuoti naują suvestinę „Detali informacija apie pensijų socialinio draudimo stažą“ – joje pateikiama informacija apie stažą, įgytą kiekvienais kalendoriniais metais.

 

Kaip skaičiuojamas stažas nuo 1995 metų

Už laikotarpį nuo 1995 m. sausio 1 d. iki 2017 m. gruodžio 31 d. stažą sudaro laikas, per kurį žmonės patys moka arba už juos yra mokamos privalomos valstybinio socialinio pensijų draudimo įmokos, taip pat laikas, per kurį šie žmonės gauna socialinio draudimo pašalpas ar išmokas, pavyzdžiui, ligos, motinystės, vaiko priežiūros ir kitas.

Į stažą įskaitomi visi kalendoriniai metai, jei per tuos metus asmens uždarbio ir kitų pajamų, nuo kurių buvo mokėtos ar turėjo būti mokėtos įmokos, bei gautų socialinio draudimo pašalpų suma yra ne mažesnė už minimalaus darbo užmokesčio per visus mėnesius sumą. Priešingu atveju tų metų stažas laikomas proporcingai mažesniu.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. į stažą įskaitomi visi kalendoriniai metai, jei per kalendorinius metus įmokos priskaičiuojamos nuo sumos ne mažesnės negu tų metų 12 minimalių atlyginimų (MMA). Jeigu įmokos priskaičiuotos nuo sumos, mažesnės nei 12 MMA, į stažą įskaitoma proporcingai mažesnė metų dalis. Per kalendorinius metus negali būti įskaityta daugiau kaip 1 metai stažo.

Tėvai, esantys vaiko nuo vienerių iki trejų metų priežiūros atostogose, valstybiniu socialiniu pensijų draudimu valstybės lėšomis pradėti drausti nuo 1996 sausio 1 d.

„Iki 1994 m. gruodžio 31 d. galiojo toks reguliavimas dėl pašalpos vaiko priežiūrai iš valstybinio socialinio draudimo lėšų mokėjimo: už kiekvieną vaiką iki jam sukaks pusantrų metų mokama minimalaus gyvenimo lygio dydžio pašalpa, už kiekvieną vaiką nuo pusantrų iki trejų metų mokama pusės minimalaus gyvenimo lygio dydžio pašalpa. (…) pašalpos iš valstybinio socialinio draudimo lėšų buvo skiriamos ir mokamos pagrindinėje darbovietėje. Vaiko priežiūros pašalpos paprastai buvo skiriamos vaiko motinos darbovietėje. Vaiko priežiūros pašalpos buvo mokamos remiantis apdraustojo pareiškimu ir pateikus vaiko gimimo liudijimo nuorašą. Ši pašalpa buvo mokama pasibaigus nėštumo ir gimdymo pašalpos mokėjimui“, – paaiškina „Sodra“.

Pagal nuo 1995 m. galiojančias nuostatas, pasibaigus motinystės pašalpos mokėjimo laikotarpiui, vienam iš tėvų, išleistam vaiko priežiūros atostogų iki vaikui sukaks vieneri metai, buvo mokama 60 procentų kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio motinystės (tėvystės) pašalpa, bet ne mažesnė negu nustatytas minimalus darbo užmokestis.

Kitą pensijos dalį nulemia žmogaus įgytas apskaitos vienetų skaičius – jis priklauso nuo uždarbio dydžio ir kitų pajamų (įskaitant ir socialinio draudimo pašalpas, nedarbo socialinio draudimo išmokas), nuo kurių priskaičiuojamos įmokos, sumos.

„Apskaitos vienetai skaičiuojami už visą iki 2017 m. gruodžio 31 d. buvusį laikotarpį, tai yra už kiekvienus šio laikotarpio metus atskirai neskaičiuojami. Po 2018 m. sausio 1 d. apskaitos vienetai skaičiuojami už kiekvienus kalendorinius metus“, – paaiškino „Sodra“.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 337 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,