Mano Gargždai



80-osioms Holokausto Lietuvoje pradžios metinėms atminti – renginiai Gargžduose, dalyvaus ir premjerė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždų sinagogos vietoje prasidės Holokausto pradžios 80-ųjų metinių minėjimo renginiai. A. Rimkuvienės nuotr. Gargždų sinagogos vietoje prasidės Holokausto pradžios 80-ųjų metinių minėjimo renginiai. A. Rimkuvienės nuotr.

Šiemet sukanka lygiai 80 metų, kai Lietuvoje prasidėjo Holokaustas. Gargždai tapo ta vieta, kurioje buvo suorganizuotos pirmosios masinės žydų žudynės Lietuvoje. Čia 1941 metų birželio 24 d. vokiečių gestapo, SD ir policijos pareigūnai sušaudė 200 vyrų. Skaudžiai istorinei sukakčiai paminėti Gargžduose birželio 23 d. organizuojami renginiai. Minėjime dalyvaus Lietuvos Respublikos Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdomasis direktorius Ronaldas Račinskas, Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadorius Matthias Sonn, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist, Izraelio ambasadorius Lietuvai Yossef Levy, Lietuvos Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

 

 

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas teigia, kad Gargždams žydų bendruomenė ir istorija yra nepaprastai svarbi. Žydų bendruomenės atstovams išreiškus susirūpinimą dėl planuojamos autobusų stoties statybų, užsimezgė glaudūs ryšiai su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky. Savivaldybė skyrė dėmesio ir lėšų kelis dešimtmečius neatnaujintam Gargždų žydų žudynių ir užkasimo vietos – memorialo – sutvarkymui.

„Galvojame, kad Gargždai gali atsirasti žydų turistiniame žemėlapyje, jau atnaujinome memorialą ir daugiau minčių yra“, – žiniasklaidos atstovams kalbėjo B. Markauskas.

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus patarėja Jolanta Polekauskienė akcentavo, kad minėjimo renginys pradėtas planuoti pakankamai anksti, tačiau netikėtai renginys išaugo iki respublikinio lygio. Tarptautinės komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais organizuoja „Atminties kelias 1941–2021“ minėjimus šalyje. Jie inicijavo Gargždų, kaip pirmosios vietos, kuriose prasidėjo kruvinosios žudynės, įtraukimą į „Atminties kelią“. Šiais metais „Atminties kelio 1941–2021“ minėjimo renginiai organizuojami nuosekliai (chronologiškai), sekant skaudžių istorinių įvykių kalendorių.

Planuojama, kad birželio 23 d. 12 val., buvusioje sinagogos vietoje (prie „Minijos“ kino teatro), prasidės skaudžios sukakties minėjimas. Jį pradės Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos jaunuolių grupė su spektakliu pagal I. Mero romaną „Lygiosios trunka akimirką“.

„Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija su mokytojomis Ilma Agajan ir Rasa Rusteikiene ruošėsi iš anksto šiam minėjimui, su vaikais vyko į Vilnių, lankėsi žydų istorijai svarbiose vietose, rinko informaciją ir pastatė spektaklį. Jį pamatę Tarptautinės komisijos nariai nusprendė, kad startas turėtų būti Gargžduose su šio spektaklio akimirkomis“, – informavo J. Polekauskienė.

Anot jos, žydų bendruomenės narių nužudytas sielas, praeitį įkūnys Lipmano lėlė, kurią sukūrė režisierė Sigita Bartulytė-Litvinienė, o dabartį simbolizuos vedančioji R. Rusteikienė. Muziką meninei kompozicijai sukūrė Gargždų muzikos mokyklos saksofonistas mokytojas Sigitas Stalmokas.

„Susirinkusiems, kiekvienam atėjusiam į minėjimą duosime akmenėlį, nes pagal žydų tradiciją mirusieji yra pagerbiami ne gėle, ar žvake, o akmenėliu su užrašytu mirusiojo vardu. Po to visi keliausime iki Žydų žudynių ir užkasimo vietos, memorialo prie autobusų stoties. Eisime atminimo kelią, galvodami, ką turėjo patirti ir išgyventi šie žmonės, nekaltai nužudyti. Akmenėlius taip pat padėsime prie memorialo, skaitydami vardus“, – renginio scenarijų atskleidė Savivaldybės atstovė.

12. 15 val. prie memorialo laukia antroji minėjimo dalis, kuriame laukiama ir garbių svečių, tarsiančių atminimo žodžius. 14 val. prie Gargždų krašto muziejaus gidė Monika Vasylienė visiems pageidaujantiems padovanos ekskursiją, lankant žydų istorijai reikšmingas vietas Gargžduose.

 

„Atminties kelio“ renginiai – iki gruodžio mėnesio

Skirtingai nuo didžiosios Europos dalies, Lietuvoje Holokausto aukos buvo nužudytos netoli jų gyvenamosios vietos. Praktiškai per kelis 1941 m. vasaros ir rudens mėnesius buvo visiškai sunaikintos Lietuvos žydų bendruomenės.

„Atminties kelias 1941–2021“ renginiai vyks nuo birželio iki gruodžio mėnesio. Panašūs renginiai Tarptautinės komisijos iniciatyva vyksta daugiau nei dešimtmetį minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną – rugsėjo 23 d., kuriuose kasmet dalyvauja 150 – 200 mokyklų ir daugiau nei 10 000 dalyvių.

Šalyje bus surengtos kelios dešimtys minėjimo renginių, skirtų atskirų miestų ir miestelių žydų bendruomenių sunaikinimo 80-čiams paminėti.

„Atminties kelio 1941-2021“ minėjimai – tai atminimo eisenos, kurios prasideda miestų centrinėse dalyse, kur anksčiau gyveno žydai ir baigiasi Holokausto aukų masinių žudynių vietose. Eisenų dalyviai nešasi akmenėlius su ant jų užrašytais čia gyvenusių žydų vardais – tai ir pagarba istoriškai susiklosčiusiai žydų tradicijai į kapines nešti akmenėlius, ir Holokausto aukų įasmeninimas. Žudynių vietose vykstančiuose minėjimuose bus ištarti šie vardai ir iš nebūties prikeltos atskirų šeimų ir iškiliausių to krašto asmenybių istorijos. Tikimės, kad ši iniciatyva paspartins paminklų su įamžintais aukų vardais atsiradimą žudynių vietose visoje Lietuvoje.

„Tikimės, kad šie prasmingi ir jautrūs paminėjimai padės formuotis natūraliam visuotinam supratimui, kad Holokaustas buvo didelė ne tik žydų, bet ir visų mūsų tragedija, kurios metu Lietuva neteko fenomenalaus intelektualinio, kultūrinio, politinio ir ekonominio potencialo“, – rašoma Tarptautinės komisijos pranešime spaudai.

Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki karo gyvenusių žydų per Holokaustą buvo sunaikinta apie 200 tūkst.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 252 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,