Mano Gargždai



Gargždiškis atstovausiantis Lietuvai Europos breiko čempionate pasiekimo nesureikšmina

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Audrius Gimžauskas ir Enrika Stropienė. A. Rimkuvienės nuotr. Audrius Gimžauskas ir Enrika Stropienė. A. Rimkuvienės nuotr.

Gargždiškiui Audriui Gimžauskui – netikėta sėkmė, jis jau šį savaitgalį vyks į Europos breiko čempionatą Sočyje, kur į šokių aikštelę žengs kaip Lietuvos atstovas. 22-ejų metų vaikinui tokia galimybė atsivėrė praėjusių metų šalies breiko čempionui patyrus traumą, Audrius – 2020 metų vicečempionas. Apie šį pasiekimą kalbėjomės su Audriumi ir jo pirmąja trenere, Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro breiko studijos „G-town“ vadove, choreografe Enrika Stropiene, jau daugiau nei 30 metų auginančią Gargždų breiko šokėjus.

 

Pasižymi pareigingumu ir užsispyrimu

Audrius, paklaustas, kaip jaučiasi dėl tokios galimybės, prisipažįsta, kad pasiekimo nesureikšmina. Jo teigimu, šalies šokėjų lygis stipriai skiriasi nuo kitų Europos šalių, tad ir rezultatų nesitikima.

„Visi žino, kad važiuoju padaryti vieną išėjimą, nes ne tas lygis Lietuvoje. Labai esame atsilikę, nėra jokių iliuzijų, jokių svajonių kažką pasiekti. Yra galimybė išvažiuoti – važiuoju“, – kalbėjo šokėjas, kurio manymu į Europos breiko čempionatą gali atvykti iš viso apie 200 dalyvių, kurie varžysis skirtingose kategorijose.

Jis paaiškina, kad kiekviena šalis gali deleguoti maksimaliai 9 žmones, po du atstovus (du vyrus, ir dvi moteris) šokėjus į kiekvieną kategoriją, bei 5-is šokėjus, kurie kovoja grupinėse varžybose 5 prieš 5.

„Pas mus siunčia tik vieną žmogų, čempioną, kadangi jis susižeidė, todėl vyksiu aš“, – informavo gargždiškis, studijuojantis Atsinaujinančios energetikos inžineriją Kauno technologijos universitete, o vasarą dirbantis elektriku.

Ilgametė ir ne vieną breiko šokėją mokiusi Enrika neslepia, kad toks ugdytinio pasiekimas jai be galo malonus, kalbėdama apie tai ji nejučia ima graudintis.

„Didžiuojuosi Audriumi. Jis man – kaip sūnus. Mokėsi šokti su mano vaikais, ir dabar visi draugauja, ir su šeima gerai sutariame“, – atvirauja Enrika.

Ji puikiai prisimena, kaip 6–7 metų Audrius pradėjo lankyti treniruotes. Tuomet į pamokas jis nusekė paskui 4-eriais metais vyresnę seserį Jurgą.

„Audrius nuo pat mažens pasižymėjo tvirtu charakteriu – daug nekalba, bet daug padaro. Kai pradmenis daviau pastebėjau, kad jis turi gerą choreografinę atmintį, sveiką užsispyrimą, yra sąžiningas. Nėra niekuomet pavedęs, man visada daug padeda, ir su muzika, technologijomis, dabar nuotolinius seminarus klausantis, jis pavertėjauja. Nėra pavėlavęs be pateisinamos priežasties“, – stipriąsias Audriaus puses vardija breiko būrelio siela.

 

Praėjusių metų Lietuvos breiko čempionate Audrius iškovojo antrąją vietą. Asm. archyvo nuotr.

 

Dirbo su Bboy Ozo, treniruojasi savarankiškai

Enrika – ne vienintelė Audriaus mokytoja. Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro breiko studija buvo užmezgusi ilgametį bendradarbiavimą su Lietuvoje žinomu breikeriu Mantvydu Vaitkevičiumi (Bboy Ozo).

„Kai pradėjo iš vaiko virsti į vaikiną, reikėjo profesionalaus breikerio pagalbos, mes susibičiuliavome su Mantvydu, po 4–5 vaikus veždavau į jo treniruotes Klaipėdoje“, – apie 10-ies metų bendradarbiavimo patirtį su Bboy Ozo pasakoja Enrika.

Toliau Audrius tęsė šokių treniruotes savarankiškai, tam įprastai jis skiria tris kartus per savaitę, iki 2 val. Besiruošiant varžyboms gargždiškis pluša kas antrą dieną.

Jaunuolis prisipažįsta, kad pandemija itin kišo koją, nes treniruotis vienam sunku.

„Privalumas trumpam laikotarpy pabūti vienam, bet ilgesniam – labai didelis trūkumas – mažiau motyvacijos, sunku prisiversti. Buvo tokių momentų kai galvojau mesti, bet per tiek metų man breikas tarsi įaugęs į kraują. Kaip yra įprasta ryte dantis išsivalyti, taip įprasta ir į treniruotę nueiti. Pastarieji metai, kai sveikata prastėjo, apribojo mano šokimą, dar labiau pradėjau mylėti breiką“, – prisipažįsta šokėjas, kuris teigia, kad jaučia riešo, klubo skausmus, turėjo problemų su pečiu.

„Per pastaruosius tris metus nebuvo tokio laikotarpio, kad pilna jėga, be traumų, be skausmo galėčiau treniruotis“, – apie nelengvą breiko šokėjų kasdienybę pasakoja pašnekovas.

Neseniai Šiauliuose vykusiame Lietuvos breiko čempionate Audrius kovojo dėl trečiosios vietos, bet prisipažįsta, kad paprasčiausiai pritrūko jėgų: „Kritinėti pradėjau, nebepavyko atlikti kai kurių elementų dėl sveikatos problemų.“ Jis užėmė 4-ąją vietą.

Pasiteiravus, kokiais dar pasiekimais gali pasigirti jaunuolis, šis teigia, kad ne vienose Lietuvoje vykusiose varžybose yra pelnęs prizines vietas. Jam teko dalyvauti varžybose ir užsienyje: Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Belgijoje. Taip pat gargždiškis šoko Klaipėdos muzikinio valstybinio teatro spektaklyje „Altorių šešėly“, per keletą metų jis suvaidino 45-iuose tokiuose spektakliuose.

Jaudulio ar streso, žengiant į šokių aikštelę, Audrius sako nebejaučiantis. Prisipažįsta tik, kad labiau jam patinka šokti prieš varžovą, matyti jį, pastreteguoti, kaip kovoti, kokį judesį atlikti.

„Per atrankas, kai nežinai, prieš ką šoki, toks truputį būna nesusikaupimas ir visada dažniausiai prasčiausias išėjimas tada būna. Kai matai, prieš ką šoki, galvoji ką daryti, gali pataktikuoti, ką pataupyti, žinai stipriąsias ir silpnąsias kitų šokėjų puses, nes daug metų pažįsti“, – dalinasi mintimis apie breiką gargždiškis.

Apie ateities planus kalba kukliai. Jo manymu, būti aukščiausiame lygyje būtina gera sveikata, genetika. Kai pats nebesitreniruos, gal ir norėtų tapti treneriu, tačiau prisipažįsta, kad iš šios profesijos išgyventi būtų sudėtinga. Jam antrina ir Enrika, kuri savo sūnus atkalbėjo nuo stojimo į choreografiją.

 

Asm. archyvo nuotr.

 

Breikas – po Sportinių šokių federacijos vėliava

Visiškai neseniai, 2018-aisiais, kai breikas buvo oficialiai įtrauktas į jaunimo olimpiados Buenos Airėse programą, šis šokis pripažintas ne tik meno forma, bet ir sportu. Šiam tikslui yra įkurta Lietuvos breiko lyga, kuri veikia, kaip Sportinių šokių federacijos padalinys.

„Labai daug nuomonių buvo ir tarp breikerių, vieni norėjo atskirai, kiti norėjo kaip dalis federacijos, buvo visokie susirinkimai. Mūsų lyderis – Breiko lygos direktorius – Mindaugas Bružas,“ – pristatė struktūrą Enrika.

Audrius teigė, kad priklausymas Sportinių šokių federacijai atveria galimybes dalyvauti ir tokiuose čempionatuose. Anksčiau breiko šokėjai kovodavo įvairiose varžybose, o 2020-aisiais buvo suorganizuotas pirmasis Lietuvos breiko čempionatas. Tai oficialus renginys, kuriame galima išsiaiškinti, kas šalyje gali vadintis šio šokio stiliaus čempionu.

„Kai breikas tapo oficialiai sporto šaka, pasikeitė požiūris, atsirado įsitikinimas, kad kažką galima pasiekti, nebegalvojama taip, kad kažkokie „gatviniai“ tiesiog susirenka“, – naujos eros breike pradžią apibūdina Audrius, pasidžiaugdamas, kad priklausymas federacijai užtikrina ir finansavimą, ji dengia vykimo į čempionatus išlaidas.

Jam pritaria ir Enrika – tai esą prideda breikui tam tikro svorio, tėvai rimčiau žiūri, atveda jaunesnius vaikus į treniruotes. Vadovė sako sulaukianti vis jaunesnių šokėjų, pradžioje užsiėmimai vyksta daugiausiai žaidimų forma, vėliau supažindinama su visa breiko abėcėle, filosofija, terminologija.

„Aiškiname taisykles, reikia auklėti pagarbą vienas kitam, ir kitiems šokiams. Kai kovoja, kad nebūtų negražių žestų, ženklų. Diegiame kultūrą prieš patyčias, už žalią švarią gamtą. Kad breikeriai augtų šviesūs žmonės. Santykius aiškintųsi šokdami, o ne užgauliodami vienas kitą, – tikslus atskleidžia choreografė, kuri teigia, kad per tiek metų ne vienas jos buvęs mokinys tapo geru draugu, padeda, kai reikia. – Geriausias man komplimentas: „Vadove, jeigu ne jūs, gal būčiau buvęs visiškas marozas“. Paglosto širdį tokie žodžiai.“

Tiek Audrius, tiek Enrika vardija, kad Lietuvoje yra 4 pagrindiniai breiko miestai: Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir Gargždai.

„Gal net Gargždus pirmiau nei Klaipėdą reikėtų sakyti. Klaipėda neseniai pradėjo breiko kultūrą, o Gargždai turi daug breikerių. Kas mokosi, kas dirba, o Audrius vis dar eina ta linkme“, – didžiuojais Enrika.

Džiugina ir vaikų rezultatai. Praėjusiais metais vykusiame Lietuvos čempionate vaikų amžiaus grupėje Robertas Aniulis ir Joana Pupienis užėmė 4-ąsias vietas.

„Enrikai esu dėkinga, ji – kaip antroji mama. Tais laikais galvojau, kad svarbiausia suteikti vaikams užimtumą. Du sūnūs ėjo į stendinį modeliavimą, o Audrius su dukra – į breiką. Man buvo labai gerai, Enrika palydėdavo, ir parveždavo, globojo tuos vaikus“, – gražių žodžių būrelio vadovei negailėjo Audriaus mama Audronė, besididžiuojanti ir sūnaus pasiekimu.

 

Miesto šventėje – profesionalių breikerių varžybos

Rugpjūčio 21 d., per Gargždų miesto gimtadienį, Gargždų parke (vadinamoje „Ežio“ aikštelėje) organizuojamos profesionalių breikerių varžybos.

„Bus scena, kompetetingi teisėjai, didžėjus, kviesime „Open“ kategorijos šokėjus, pažengusius. Žmonėms bus įdomiau, Kultūros centras norėjo reginio jaunimui, bus daug geros muzikos. Pamatys ko nematę, nemokamai“, – kvietė Enrika.

Pašnekovai vylėsi, kad pavyks sulaukti aukšto lygio breikerių iš visos šalies, nugalėtojo laukia piniginis prizas.

Jeigu sveikata leis, šokių aikštelėje galėsime pamatyti ir Audrių.

 

Gargždų breikeriai - tarsi šeima. Asm. archyvo nuotr.

 

Asmeninio archyvo nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 351 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,