Mano Gargždai



Prasidedantys globos savaitės renginiai primena: tampame atviresni, bet globos institucijose vis dar auga daugiau nei 1 500 vaikų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Šiuo metu globos institucijose auga daugiau nei 1 500 vaikų, kurie laukia savo globėjų. Birželio 28 – liepos 4 dienomis visoje Lietuvoje vyks vaikų globos savaitės renginiai, skirti supažindinti visuomenę su globa, keisti nuostatas apie ją, paskatinti globoti ir priminti, kad dauguma gali tapti globėjais. Renginius liepos 4-ąją vainikuos Globėjų diena, tradiciškai minima pirmąjį liepos sekmadienį, o liepos 3-iąją Kaune pirmą kartą įvyks bendras visos Lietuvos globojančių šeimų ir globos centrų renginys, skirtas padėkoti visiems globėjams.

 

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, svarbiausias vaikų poreikis – augti saugioje ir mylinčioje šeimoje.

„Šalies globos institucijose vis dar auga apie 1 500 vaikų, kurių didžiausią dalį sudaro paaugliai. Lietuvoje vykdoma vaikų globos sistemos pertvarka siekiama, kad visi vaikai turėtų namus, augtų saugūs ir mylimi. Globėjų indėlis įgyvendinant šiuos tikslus – neįkainojamas. Džiugu, jog su kiekviena diena vis daugiau kantrių, supratingų ir atsidavusių žmonių prisijungia ir tampa globėjais. Tai kilni misija, suteikianti vaikams pamatą, nuo kurio jie gali pakilti savo skrydžiui“, – teigia M. Navickienė.

Globos ekspertės Rugilės Ladauskienės teigimu, kai prieš kelerius metus buvo pradėta vaikų globos namų pertvarka, juose gyveno 3 500 vaikų, dabar – perpus mažiau. „Situacija gerėja, tačiau mes siekiame, kad kiekvienas vaikas turėtų namus. Džiugu, kad išsivaduojame iš sovietmečiu sukurtų internatų ir milžiniškų globos namų šešėlio ir pagaliau suprantame, jog vaikas turi augti visuomenėje, perimti jos normas, socialinius ir gyvenimo įgūdžius. Tai gali realizuotis tik natūralioje aplinkoje. Ir tik tada jis užaugs visaverte asmenybe“, – tvirtina globos centrų įveiklinimo projekto vadovė.

Pasak globos ekspertės, visuomenėje vis dar daug mitų apie tai, kas reikalinga norint tapti globėju. „Daugelis įsivaizduoja dideles pajamas, namus ir būtiną santuoką. Tačiau tai yra mitai, kurie neretai stabdo mūsų atsakingus visuomenės narius. Globoti gali vieniši, susituokę ir partnerystėje gyvenantys žmonės, turintys ir neturintys vaikų, nuo 21 iki 65 metų. Svarbiausia, kad globėjas turi baigti iki trijų mėnesių trukmės mokymus ir sudaryti sąlygas vaikui augti, erdvę žaidimui, mokymuisi, o paaugliui užtikrinti privatumą“, – pasakoja R. Ladauskienė.

Šiuo metu Lietuvoje yra 3 536 globėjai, kurie globoja 4 541 globotinį. Tačiau globos institucijose vis dar auga 1 533 vaikai, iš kurių – daugiau nei 900 nuo 15 iki 18 metų ir daugiau nei 400 – nuo 10 iki 14 metų amžiaus. Vaikai Lietuvoje yra paimami į globą, kai pagalba šeimai yra neefektyvi ir vaiko gyvybei bei saugumui gresia pavojus.

R. Ladauskienės teigimu, paaugliams surasti globėjus yra sunkiausia, nes visuomenėje sklando daugybė neigiamų nuostatų ir žmonės linkę vieną požymį priskirti visai grupei.

„Pavyzdžiui, jeigu perskaitome, kad vaikų globos namuose gyvenantis vaikas netinkamai pasielgė, neretai pradedame galvoti, kad taip elgiasi visi. Žinome, kad skambias antraštes žmonės perskaito ir taip formuojasi neigiamos nuostatos. Iš tiesų tai klaidinantis mąstymas. Kaip ir visose šeimose, globoje esančių vaikų elgesys būna visoks. Žmonės visuomenėje nėra tobuli ir tik tinkamai besielgiantys, tad natūralu, kad pasitaiko įvairių situacijų. Taip pat yra ir su mokslo rezultatais, pasiekimais, bendravimu, bendradarbiavimu – mums visiems sekasi skirtingai“, – teigia globos ekspertė.

 

Renginiai savivaldybėse visą savaitę, didysis renginys – šeštadienį Kaune

Siekiant atkreipti dėmesį į vaikų globą ir globėjus, keisti visuomenės nuostatas, antrus metus iš eilės visose Lietuvos savivaldybėse vyks renginiai, kuriuos organizuoja į Lietuvos globos tinklą „Vaikai yra vaikai“ susijungę 66 globos centrai.

Birželio 28 – liepos 3 dienomis visose Lietuvos savivaldybėse vyks specialūs vaikų globai skirti renginiai – susitikimai, iškylos, filmų peržiūros, edukacinės dirbtuvės. O liepos 3-iąją, šeštadienį, pirmą kartą įvyks nacionalinis, bendras visos Lietuvos globojančių šeimų ir globos centrų renginys Kaune, S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome.

„Finalinis renginys Kaune bus skirtas padėkoti visiems Lietuvos globėjams ir šventiškai paminėti Globėjų dieną, kuri bus minima sekmadienį, liepos 4-ąją. Tikimės, kad šios savaitės renginiai padės apsispręsti tiems globėjams, kurie vis dar svarsto, ir atkreips dėmesį tų, kurie iki šiol nesusimąstė. Mūsų visuomenėje daug jaunų, brandžių, atsakingų suaugusiųjų, kurie priimtų sprendimą užauginti ne vaiką, o jaunesnį brolį ar sesę, palydėti jį į gyvenimą“, – neabejoja R. Ladauskienė.

Globos savaitės renginių visoje Lietuvoje sąrašas: https://globoscentrai.lt/news/1020

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 276 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,