Mano Gargždai



Kodėl kiekvienas vaikas privalo turėti kaladėles?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Smulkioji motorika, tai judesiai, kuriuos atlieka mūsų smulkūs kūno raumenys t.y. akių, pirštų, riešų. Smulkioji motorika turi įtakos ir kalbos raidai, todėl labai svarbu šį gebėjimą lavinti nuo pat mažų dienų. Tam, kad ugdytis būtų smagu, pasitelkiamos žaidybinės priemonės, o viena iš jų yra kaladėlės.

 

Kaladėlių panaudojimas lavinant smulkiąją motoriką

Ankstyvajame vaiko amžiaus laikotarpyje, viskas yra paremta žaidimu. Pačius mažiausius galima lavinti pasitelkiant žaidimus, kaip pirštų lenkimas ir skaičiavimas, plojimas laikant vaiko delniukus ir kutenimas. Šiais veiksmais galima sužadinti vaiko pojūčius į skirtingus reiškinius.

Augant vaikui - didėja ir jo poreikiai, todėl kutenimo jau neužteks. Nuolat ropojančius, daiktus laikančius ir čiupinėjančius mažylius galite supažindinti su skirtingomis formomis ir tekstūromis. Geriausiai šias savybes atspindi kaladėlės, kurios šiuolaikinėje žaislų industrijoje užima aukštas pozicijas dėl savo įvairiškumo. Kaladėlės skirtos vaikams padeda ne tik mokytis apčiuopti ir išlaikyti daiktus, bet ir atpažinti spalvas, vaizduojamas formas ir medžiagas. Kaladėlių galima rasti įvairiausių dydžių, todėl skirtingame amžiuje, galėsite įsigyti vis kitokio dydžio.

 

Nuo pirmų mėnesių iki metų

Smulkioji motorika tampa aktyvi nuo pat pirmų vaiko dienų - jis geba griebti, suspausti, o vėliau net ir išlaikyti norimą žaislą. Galiausiai pats vaikas noriai ima daiktus, juos čiupinėja, kyloja ir mėto. Tam, kad žinoti, kurie laiku prasideda skirtingi reiškiniai mažylio raidoje, reikia atkreipti dėmesį į:

0 - 3 mėn. Geba sugriebti daiktą, bet jo išlaikyti dar negali

3 - 4 mėn. Siekia daiktus, bet jų nesuima. Daiktą įdėjus į ranką, gali jį suspausti ir laikyti

4 - 8 mėn. Gali pats sugriebti daiktą, jį išlaikyti, dėti į burną bei juo muosuoti (nesugeba tik paleisti)

5 - 6 mėn. Daiktus ima ne pirštais, o pilnu delnu. Pradeda gebėti paimti judančius daiktus ir mokosi juos perdėti iš vienos rankos į kitą

7 - 8 mėn. Suima daiktą ir sąmoningai jį meta tolyn. Pradeda domėtis vis smulkesniais daiktais

8 - 12 mėn. Geba imti visus daiktus, juos mesti bei dėti į krūvą (arba vienas ant kito). Abiejose rankose gali turėti po daiktą, tačiau juos ima pirmais trimis pirštais. Po truputį tobulina pincetinį (daiktus ima su nykščio ir rodomojo piršto pagalba) griebimą.

 

O kas po metų?

Atėjus pirmiesiems metams, jau galite suprasti, ar vaikas yra dešiniarankis ar kairiarankis - daugiau daiktų griebia su „stipriąją“ ranka. Vaikas geba jau atlikti koordinacijos veiksmus t.y. sudėti kaladėles viena ant kitos, paspausti ir pasukti rankenas, suverti stambesnius žiedus, geba savarankiškai pavalgyti, atsigerti. Vis labiau augant, gali naudotis smulkesniais daiktais, mokosi kirpti žirklutėmis, klijuoti bei lipdyti.

Labai svarbu, kad nepražiopsotumėte nuolat besikeičiančios jūsų vaikučio raidos!

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 263 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,