Mano Gargždai



Klaipėdos rajono mokyklose prasidės testavimas greitaisiais antigeno testais, tirsis per 1200 moksleivių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vaizdo įrašo stop kadras. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vaizdo įrašo stop kadras.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė informavo, kad rajone visos mokyklos yra įtrauktos į testavimą – ugdymo įstaigose, vykdančiose pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bus taikomas savikontrolės tyrimas greitaisiais antigeno testais, kuris turėtų prasidėti jau šią savaitę. Į testuojamų moksleivių sąrašus nėra įtraukiami pasiskiepiję arba persirgę koronavirusu asmenys.

 

Daugiausiai besitestuojančių – didžiosiose mokyklose

„Šiuo metu žinoma, kad norinčių testuotis Klaipėdos rajone yra 1238 mokiniai. Didžiausias skaičius matyti Gargždų „Minijos“ progimnazijoje – 405 mokiniai, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje – 229 mokiniai, Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje – 229 mokiniai, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje – 128 mokiniai“, – penktadienį informaciją pateikė testavimo klausimais paskirta atsakinga Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Rusnė Kluonienė.

Tėvai/vaiko teisėti atstovai mokyklos atsakingam darbuotojui norą testuotis ir pateiktą užpildytą sutikimo formą turėjo pateikti iki rugsėjo 10 dienos.

Savikontrolės (antigeno testo) tyrimas vykdomas kas 3–5 dienas.

Primename, kad rajono ugdymo įstaigose iš viso yra virš 5,2 tūkst. moksleivių.

 

Kaip atliekamas tyrimas?

Mokiniai ėminius antigeno testams gali imti savarankiškai, jei reikia, prieš tai juos instruktavus visuomenės sveikatos specialistui ar prižiūrint atsakingam ugdymo įstaigos darbuotojui. Pats procesas nėra sudėtingas – vaikas pats paima ėminį iš nosies landos, keletą kartų kiekvienoje landoje pasukiodamas specialų tamponėlį.

Jei antigeno testas bus teigiamas, bus informuojama apie poreikį pasitikrinti dėl COVID-19 ligos registruojantis mobiliajam punkte patvirtinamajam PGR tyrimui. Kol nėra teigiamo PGR tyrimo atsakymo, izoliacija nėra taikoma nei moksleiviui, nei jo klasės draugams.

„Visuomenės sveikatos biuras atsakingas už pagalbą, konsultavimą, bet testus moksleiviams padės atlikti asmuo, paskirtas mokymo įstaigos. Nors vyresnieji moksleiviai testą galės atlikti patys, bet atsakingas žmogus turės būti šalia. Rezultatus vertinti ta pagalba reikalinga, ypač, tuos pirmus kartus“, – sakė Savivaldybėje R. Kluonienė.

Jos teigimu, vienas testo atlikimas nuo pradžios iki galo, su rezultato įvertinimu užtrunka iki 20-ies minučių, bet testus vertinant atsakingam asmeniui, procesas turėtų sutrumpėti iki 5 minučių.

„Moksleivis padaro tą testą, terpė lieka pas atsakingą asmenį ir vėliau surašomi rezultatai, kur teigiamas, kur neigiamas“, – procesą apibūdino specialistė.

Pasiteiravus, kodėl šį kartą buvo nuspręsta netirti kaupinių metodu, kuris jau buvo išbandytas rajono mokyklose anksčiau, R. Kluonienė sakė, kad norint vykdyti kaupinių testus, reikia surinkti didesnį mokinių skaičių: „Buvo įvertintas naudingumas, nes savikontrolės testui nereikia konkretaus skaičiaus, procento, gali 10 mokinių testuotis ir tai jau bus įstaigai naudinga.“

Testus finansuoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Buvo svarstyta apie paviršių testavimo metodą ikimokyklinio ugdymo įstaigose, tačiau, pasak R. Kluonienės, galiausiai Klaipėdos rajono savivaldybė apsisprendė jo nevykdyti.

„Ugdymo įstaigose vyksta nuolatinis valymo, dezinfekavimo procesas, todėl toks testavimas netenka prasmės“, – paaiškino specialistė.

Kaip atliekamas testas galima susipažinti čia:

 

„Vaivorykštėje“ – nemažai pasiskiepijusių ir persirgusių

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos pavaduotoja ugdymui Danutė Mockienė, kuri rūpinasi moksleivių testavimo procesu, teigė, kad iš tiesų gimnazijoje yra nemažai 11-okų ir 12-okų, kurie yra pasiskiepiję arba persirgę COVID-19, todėl jiems testavimas nėra būtinas.

„Iš 127-ių 3-iokų – persirgę 18, pasiskiepiję 52. Iš 160-ies 4-okų – pasiskiepiję 83, persirgę 27“, – statistiką atskleidė D. Mockienė, atviraudama, kad net ir iš turinčių imunitetą, buvo pageidaujančių testuotis, tačiau jie dabar į sąrašą nėra įtraukiami.

„Testavimas – didžiulis darbas, nes tai reikės daryti pamokų metu, planuojame pirmadieniais ir ketvirtadieniais iš ryto. Du laikai kas savaitę, dings tos pačios pamokos. Rajono mokyklos vaikai atvyksta iš rajono, negalime daryti prieš pamokas, nes kooperuojamės dėl pavežėjimo“, – paaiškino pavaduotoja ugdymui.

Ji pasidžiaugė, kad dauguma įstaigoje dirbančio personalo yra vakcinuota, pavyzdžiui iš 58 pedagoginių darbuotojų, tik 6 nepasiskiepiję, o 3 iš jų tam turi rimtas priežastis dėl sveikatos problemų. Iš 29-ių asmenų, dirbančių aptarnaujančio personalo pozicijose, nepasiskiepiję tik 3.

D. Mockienė atkreipė dėmesį, kad vyresnieji moksleiviai taip pat atsakingai žiūri į ugdymo procesą, supranta, kad, norint mokytis kontaktiniu būdu, reikia testuotis arba pasiskiepyti.

Gimnazijos atstovė pastebėjo, kad mokiniai labai pasiilgę gyvo bendravimo.

„Vaikai pasiilgę netgi tų vyresnio amžiaus mokytojų, kurių gal ir nelabai mylėjo, net ir mane pamatę kai kurie apsikabino, pradėjo verkti. Tai natūralus jausmas“, – įspūdžiais pasidalino pašnekovė.

 

Koronaviruso atvejai – 15-oje ugdymo įstaigų

Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Roberta Mežetė informavo, kad nuo rugsėjo 1-osios dienos Klaipėdos rajono mokyklose buvo užfiksuoti 56 koronavirusu sergantys vaikai, 16 ugdymo įstaigų darbuotojų. Iš jų kai kurie jau yra pasveikę.

Atvejai fiksuoti 15-oje rajono ugdymo įstaigų, visose jose yra izoliuotos grupės ar klasės.

Koronaviruso atvejai nustatyti Vėžaičių pagrindinėje mokykloje, Priekulės I. Simonaitytės gimnazijoje, Ketvergių pagrindinėje mokykloje, Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje, Veiviržėnų J. Šaulio gimnazijoje, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje, Gargždų „Minijos“ progimnazijoje, Dovilų pagrindinėje mokykloje, Kretingalės pagrindinėje mokykloje, Dituvos pagrindinėje mokykloje, Endriejavo pagrindinėje mokykloje.

Taip pat šiuose darželiuose: Gargždų lopšelyje-darželyje „Naminukas“, Gargždų lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“, Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“, Priekulės vaikų lopšelyje-darželyje.

Sergamumas koronavirusu Klaipėdos rajone taip pat yra didesnis nei šalyje ir rajonas jau patenka tarp vadinamųjų „juodų“ savivaldybių. Pavyzdžiui, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, rugsėjo 12 d. Klaipėdos rajone sergamumas koronavirusu 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų siekė 525,2 atvejo, tuo tarpu šalyje šis skaičius – 385,6.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 360 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,