Mano Gargždai



Vėžaičių moksleiviai sužinojo etnografijos paslapčių

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vėžaičių pagrindinės mokyklos nuotr. Vėžaičių pagrindinės mokyklos nuotr.

Siekdami puoselėti senovės lietuvių etnokultūros tradicijas, perduoti jas jaunajai kartai, vykdome etnokultūros projektą, kurio veiklomis norime įprasminti Kalėdų laukimą – advento laikotarpį – įdomiai, prasmingai, kūrybiškai.

 

Vėžaičių pagrindinei mokyklai bendradarbiaujant su Dovilų etninės kultūros centru bei Vėžaičių kultūros centru mokiniams buvo organizuojami užsiėmimai: „Šiaudo magija“, „Skambantys namai“, „Žvakių liejimas“, „Adventas. Advento vainikas“.

Edukacijos „Šiaudo magija“ metu mokiniai išmoko tradicinio šiaudo vėrimo ir pasigamino puošmenų Kalėdoms.

Pradinukai dalyvavo smagiame užsiėmime „Skambantys namai“, kuris vyko Dovilų etninės kultūros centre. Mokiniai turėjo puikią galimybę susipažinti su lietuvių liaudies instrumentais – nuo paties mažiausio ir seniausio iki dabartinių. Vaikai turėjo progą pabūti muzikantais ir patys išmėgino kai kuriuos instrumentus.

Vėžaičių kultūros centro rengiamose edukacijose „Žvakių liejimas“ ir „Adventas. Advento vainikas“ vaikai išbandė kantrybę, papildė savo žinių bagažą ir namo išsinešė po kvepiančią vaško žvakę bei advento vainiką. Savo rankomis nulieta žvakė – tai prisilietimas prie tautos tradicijų, bandymas suvokti žvakės svarbą ankstesniais laikais, kai nebuvo elektros, supratimas, kad žvakės šviesa galima džiaugtis turint nemenką kantrybę ir atkaklumą.

Pamokėlės vaikus praturtino žiniomis ir džiugiomis emocijomis.

Etnoprojekto veiklos tęsiasi visą gruodžio mėnesį – kviečiame mokyklos bendruomenę, vėžaitiškius ir svečius užsukti į Vėžaičių mokyklos kiemą ir nusifotografuoti prie fotosienos „Advento vainikas“.

Už dalinį finansavimą ir galimybę puoselėti etninės kultūros gyvosios tradicijos tęstinumą ir sklaidą mokykloje esame dėkingi Klaipėdos rajono savivaldybei.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 431 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,